Taste Saimaa -uutiskirje 1. / Kesä 2023

Taste Saimaa on itäisen Suomen ruuan, kulttuurin ja perinteiden herkullinen liitto

Ruokamatkailu on maailmalla alati kasvava trendi. Suomen ruokamatkailustrategiassa maamme vahvuuksiksi nostetaan puhtaus, luonnollisuus, rikas ruokakulttuuri, paikalliset erikoisuudet, suomalaisen luonnon vahva läsnäolo ruokatarjonnassa sekä ravintola- ja ruoka-alan innovaatiot. Saimaan seudulla on tunnistettu näiden vahvuuksien tarjoamat mahdollisuudet ja niitä on hyödynnetty alueen palveluiden ja tuotteiden kehittämisessä.


Suomen suurinta järveä rakastavat monet: seudulla vierailee vuosittain useita miljoonia matkailijoita. Saimaan vesistö ja sillat yhdistävät kyliä, kaupunkeja, maakuntia ja ihmisiä. Alueella asuvat ihmiset ovat tunnettuja vieraanvaraisuudestaan. Pöydässä on tilaa vieraille ja hyvä ruoka on kunnia-asia.

Idän ja lännen rajaseudulla on aina osattu tarjoilla hyviä makuja. Vuosituhansien aikana historialliset vaikutteet ovat muovanneet itäsuomalaisen ruokakulttuurin paikallisia raaka-aineita kunnioittavaan muotoon. Pitopöytiimme makunsa ovat jättäneet niin varakkaat kartanot, karut sota-ajat kuin joka tuvan leivinuunit. Kolin ja Punkaharjun jylhät kansallismaisemat, Imatrankosken kuohut, Olavinlinna, Astuvansalmen kalliomaalaukset, jääkauden uurtamat maisemat ja puhtaat järvet resonoivat elämäämme ja ruokapöytäämme.

Tunnustuksena itäisen Suomen ainutlaatuisesta ruokakulttuurista Saimaan alueelle on myönnetty vuodelle 2024 kansainvälinen European Region of Gastronomy -status, jonka keskiössä on ruokamatkailu, paikallisuuden voima, alueiden elinvoimaisuus ja kansainvälinen viestintä. Status on myönnetty vuodesta 2016 lähtien vuosittain yhdelle tai useammalle eurooppalaiselle alueelle ja verkostossa on tällä hetkellä yhteensä 20 aluetta 15 maasta. Alueet muodostavat aktiivisessa vuorovaikutuksessa toimivan European Region of Gastronomy-verkoston, joka kehittää uusia toimintamalleja ja lisää alueiden näkyvyyttä sekä paikallisesti että kansainvälisesti. Vuonna 2024 Saimaa toimii myös verkoston kansainvälisenä tapahtumapaikkana.

Juhlavuoden 2024 myötä Saimaa houkuttelee erityisesti ruuasta kiinnostuneita matkailijoita teemareiteillä sekä ruuan ja taiteen yhdistävillä tapahtumilla ja palveluilla. Kansainväliset ja kotimaiset vierailijat saavat kokea itäisen Järvi-Suomen puhtauden, ainutlaatuisuuden ja vieraanvaraisuuden kaikilla aisteillaan.


Tervetuloa seuraamaan uutiskirjeemme kautta hankeperheemme ja kasvavan yhteistyöverkosomme yhteistä kehittämistä, tekijöitä ja tapahtumia!


tastesaimaa.fi

Kuva: Jonne Vaahtera / Kixit

Taste Saimaa Partner -verkoston kokoaminen on alkanut

Taste Saimaa Partner -mallissa yritys pääsee osaksi Saimaan alueen ruoka- ja matkailutoimijoiden verkostoa ja saa käyttöönsä siitä kertovan tunnuksen. Taste Saimaa -verkoston ensimmäinen vaihe tuo yhteen Saimaan alueen Karelia á la Carte ja D.O. Saimaa -alkuperämerkit ja niitä hyödyntävät yritykset.

- Taste Saimaa Partner -tunnus viestii tuotteista tai palveluista, joiden tuotannossa painotetaan laatua, paikallista yhteistyötä, vastuullista toimintaa ja paikallisten raaka-aineiden käyttöä sekä tuodaan esiin paikallista kulttuuria. Tavoitteena on muodostaa monialainen pienten ja keskisuurten toimijoiden verkosto, jolle voidaan tarjota yhteistyötilaisuuksia, monipuolista koulutusta sekä uuden toiminnan pilotointia, kuvaa hankejohtaja Sari Kaasinen.

Taste Saimaa -verkostoon on ilmoittautunut ensimmäisessä vaiheessa 49 yritystä Etelä-Savosta, Etelä-Karjalasta ja Pohjois-Karjalasta. Kesän jälkeen verkostoa päästään kasvattamaan laajemmalla haulla, jossa hakijoiksi toivotaan ruuantuottajia, matkailu- ja ravintola-alan sekä luovien alojen yrityksiä.

Taste Saimaa Partner -malli on kehitetty yhteistyössä D.O. Saimaan, Karelia á la Carte -ruokamatkailuverkoston, Saimaa Geoparkin ja ProAgrian kanssa. Tunnusta ja toimintaa hallinnoi ja koordinoi Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -hanke.

Lisätietoa Taste Saimaa Partner -mallista

Itäisen Suomen helmet

Itäisen Suomen helmet -karttasovellus esittelee Saimaan seudun kolmen maakunnan (Etelä-Savo, Etelä-Karjala ja Pohjois-Karjala) nähtävyyksiä, ainutlaatuisia luontokohteita sekä Taste Saimaa Partner -verkoston toimijoita. Verkostoon kuuluu monipuolinen joukko yrityksiä, jotka tarjoavat vierailijoille aidosti paikallisia ja laadukkaita palveluita, tuotteita ja elämyksiä. Sovelluksessa yritykset on jaoteltu kategorioiden alle. Pääset tutustumaan kunkin yrityksen tietoihin (mm. aukioloajat, tarjottavat palvelut ja tarkemmat osoitetiedot) linkkien kautta. Huomioithan, etteivät kaikki yritykset ole vierailukohteita. Karttaa rakennetaan ja täydennetään vuoden 2023 aikana. Voit tunnistaa ja ilmoittaa alueemme helmiä myös avoimen lomakkeen kautta ja osallistua kartan rakentamiseen.

Itäisen Suomen helmet -karttasovellukseen

Ehdota ohjelmasisältöä ensimmäisiin Taste Saimaa -tapahtumapilotointeihin

Ensimmäiset Taste Saimaa -pilotit toteutetaan yhteistyössä Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalin kanssa Imatralla heinäkuun lopussa. Taste Saimaa -pilotteja toteutetaan vuoden 2023 aikana tapahtumayhteistyönä, yksi kussakin mukana olevassa kaupungissa ja maakunnassa (Etelä-Savo, Etelä-Karjala, Pohjois-Karjala, Mikkeli, Savonlinna, Lappeenranta, Imatra, Joensuu ja Kitee). Tavoitteena on löytää kaksi erillistä pilotoitavaa sisältöä (á 1000 euroa / toteutus). Hyödynnämme Kulttuuritupsahdusten hankintamallia, joita on ollut käytössä Kulttuurin unelmavuositoiminnassa Mikkelissä ja Joensuussa.

Taste Saimaa -pilotit ovat luovan alan toimijoiden tarjoamia taide- ja kulttuurialan sisältöjä tai matkailu- ja ravitsemusalan yritysten palveluita, jotka valitaan hakemusten perusteella ja toteutetaan ostopalveluna. Pilotointien avulla pyritään testaamaan ja luomaan uusia ruokamatkailua ja kulttuurisisältöjä yhdistäviä palvelutuotteita Saimaan seudulle.

Hakemukset tulee jättää 23.6.2023 klo 16 mennessä.

Tarkemmat ohjeet ja hakemus

Kuva: Saimaa European Region of Gastronomy / Harri Säynevirta

Itä-Suomen alueen oppilaitos – tuo oma koulutustarjontasi löydettäväksi osaamisen kehittämiseksi alueellamme

Lisätään yhdessä alueen matkailutoimijoiden, luovien ja kulttuurialojen toimijoiden osaamista ja kyvykkyyttä, jotta saamme alueelle aikaan kestävämpää liiketoimintaa ja uusia kansainvälisiä palvelutuotteita. Tarvitsemme kansainvälistymisen, luovan yrittäjyyden, rahoituksen- ja hankeosaamisen, vastuullisuuden sekä digitalisaation teemoihin koulutustarjontaa.

Lähetä tietonne alla olevalla lomakkeella ja kokoamme koulutustarjonnan esille Taste Saimaa -verkkosivuille.

Koulutustarjotin toteutetaan osana Saimaa Skill Share Lab -esiselvityshanketta.

Linkki lomakkeeseen

Saimaa kylässä Helsingissä kesäkuussa 2024

Taste Saimaa -alueen edustajat kävivät toukokuun lopulla Helsingissä tapaamassa Helsingin kaupungin väkeä. Ajatuksia vaihdettiin kesäkuun 2024 alkuun suunniteltavasta Saimaa kylässä -tapahtumasta. Tavoitteena on, että tuolloin Saimaan ruoka-, matkailu- ja kulttuuritoimijat rantautuvat Helsingin kansalaistorille esittelemään ja myymään omaa osaamistaan ja tuotteitaan. Etelä-Karjalan Yrittäjät on ottanut valmistelusta vetovastuuta ja selvittää nyt yhteistyössä Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan Yrittäjien kanssa Saimaan alueen toimijoiden halukkuutta lähteä joukolla kyläilemään Helsinkiin. Samalla selvitetään myös tapahtuman rahoitusmahdollisuuksia.

Lisätiedot: Pasi Toropainen, järjestöpäällikkö, Etelä-Karjalan Yrittäjät ry, puh. 050 495 6888, email pasi.toropainen@yrittajat.fi



SAIMAAN SEUDULLA TAPAHTUU

Kuva: Ruokamaakunta Nyt! -hanke

Ruoka, sauna ja Saimaa - monipaikkainen kesätapahtuma torstaina 15.6.2023

Ruokamaakunta Nyt! -hanke järjestää Saimaan alueen sauna- ja ruokakulttuuria esittelevän tapahtuman torstaina 15.6.2023. Tapahtumapäivän aikana ihmiset voivat vierailla ja saunoa eri kohteissa, joko maksua vastaan tai ilmaiseksi. Ruoka, sauna ja Saimaa tapahtumaan haki 36 saunakohdetta kahdeksasta Etelä-Karjalan sekä yhdestä Etelä-Savon kunnasta. Kaikki kohteet hyväksyttiin mukaan. Mukana on mm. rantasaunoja, savusaunoja, telttasaunoja, saunalauttoja saunavaunu, sähkösaunoja, turvesauna ja saunapaku.

Lisätietoa hankkeesta ja tapahtumasta

Kuva: Saimaa European Region of Gastronomy 2024 / Harri Säynevirta

Karjalan Kurmee -toritapahtuma Joensuun torilla 30.6.-1.7.2023

Joensuussa vietetään Kulttuurin Unelmavuotta ja sen tiimoilta Unelmavuosi -hanke järjestää kaksipäiväisen ruoka- ja kulttuuritapahtuman Joensuun torilla.

Joensuun tori täyttyy kesä-heinäkuun vaihteessa ilonpidosta, monipuolisista herkuista, käsitöistä ja laajasta kirjosta kulttuuria. Karjalan Kurmee -toritapahtuma kokoaa yhteen pohjoiskarjalaisia ja lähialueen ruoka- ja juoma-alan tuottajia, käsitöitä, keramiikkaa sekä taidetta ja kulttuuria.

Torilavalla on ohjelmaa perjantaina 30.6. ja lauantaina 1.7. klo 10.00-21.00. Ohjelmassa on monipuolista paikallista kulttuuria tanssista pelimannimusiikkiin ja räpistä salsaan. Perjantai-illan huipentaa Aikakone ja lauantai-iltana lavalle nousee Diandra. Koko tapahtuman juontaa Sami Kuronen.

Torilavalla on ohjelmaa myös koko perheelle (lastenmusiikkia, teatteria ja taikuutta). Lisäksi torin läheisessä Vapaudenpuistossa on aktiviteetteja lapsille ja lapsenmielisille.

www.unelmavuosi.fi

Perjantaina 7.7. vietetään Saimaan höyrylaivaregatan etkoja Mikkelin Torilla

Mikkelin Torilla virittäydytään Regatan juhlatunnelmaan jo perjantaina Saimaalaiset grillijuhlat -tapahtuman merkeissä. Klo 11.00 alkaen on myynnissä lähiruoka-annos Riitta ja Seppo Halosen Maalaispuodin palvaamasta Kaartilan mallaspossusta (Taste Saimaa Partner) sekä Juvan Kuninkaankartanon Paulan valmistamista kauden vihanneksista hintaan 10 €. Herkkua on tarjolla rajoitettu määrä ja sitä myydään niin kauan, kuin tavaraa riittää.

Mikkelin Torilla on tuttuun tapaan runsaasti torimyyjiä sekä herkkukojuja. Myös maankuulut torikahvilat palvelevat aamuvarhaisesta iltamyöhään.

Taste Saimaa Ambassador Anni Korhonen vierailee tapahtumassa kertomassa itäsuomalaisista ruokaperinteistä.


Anni Korhonen, ruokaperinteiden uudistaja

Anni Inkeri Korhonen on majatalon emäntä, kokki, kanteleen soittaja, runoilija, laulaja ja luomuviljelijä. Viimeiset kymmenen vuotta hän on toiminut yrittäjänä Puukarin Pysäkki -majatalossa, jonka toiminta perustuu itäsuomalaiseen ruokakulttuuriin ja perinteeseen.

Lisätietoa tapahtumasta

  Itäinen Suomi kutsuu ainutlaatuiselle, elämykselliselle makumatkalle nauttimaan puhtaiden vesien, metsien ja peltojen antimista. Saimaa tarjoaa elämyksiä kaikille aisteille.

Tutustu Saimaan seudun matkailutarjontaan, elämyksiin ja tapahtumiin

Tämä uutiskirje on lähetetty osoitteeseen anu-anette.varho@esavo.fi.
Mikäli et halua enää viestiä? Poistu listaltamme

Jos viesti ei näy oikein, voit lukea nettiversion täältä.