Taste Saimaa -uutiskirje 2 / 2023

Mikkelissä kilpailtiin 12.9. European Young Chef Awardin finaalipaikasta jännittävissä tunnelmissa. Kuvassa kilpailijat tuomariston kera. Kuva: Hanna Partanen

Saimaan gastronomian juhlavuosi lähestyy  Oletko jo mukana? 

European Region of Gastronomy -tunnustus kuuluu kaikille Saimaan asukkaille! Taste Saimaa kutsuu alueen toimijoita mukaan luomaan ainutlaatuista Saimaan gastronomian juhlavuotta 2024. Uutiskirjeemme kautta pääset seuraamaan juhlavuoden valmisteluja ja kuulet avoinna olevista mahdollisuuksista.

Tässä uutiskirjeessä: 

1. Nuori kokkiopiskelija Matias Roisko lähtee Ranskaan edustamaan Saimaata
2. Iltalento Kiteelle -tapahtumassa juhlittiin ruokaa
3. Miten mukaan Saimaan gastronomian juhlavuoteen - osallistu Teams-tilaisuuteen 
4. Ruokataidetta Mikkelin museoiden yössä 27.10.
5. Huippukokki Timo "Lintsi" Linnamäki jalkautuu maakuntiin marraskuussa
6. Elämyskokki Jyrki Tsutsunen luennoi ruoan ja kulttuurin yhdistämisestä Joensuussa
7. Haemme reittipilotointeja teemalla Aistien syksy Saimaalla
8. Ilmoittaudu Taste Saimaa -tapahtuman toteuttajaksi
9. Hae Taste Saimaa Partneriksi
10. Osallistu kansallisen ruokamatkailustrategian luomiseen
11. Työpaja Saimaan paikan tunnun lisäämisestä
12. Tarjoa sisältöä Lappeenrannan kulttuurin unelmavuoteen 2024
13. Ilmoita meille tiedotustarpeistasi


Mikkelissä kilpailtiin nuorten kokkien finaalipaikasta Ranskan loppukilpailuun  Savonlinnalainen Matias Roisko vei voiton

Mikkelissä kisattiin 12.9. European Young Chef Award -kilpailun finaalipaikasta. Neljästä kilpailijasta tuomariston hurmasi Punkaharjulta kotoisin oleva kokkiopiskelija Matias Roisko innovatiivisella versiollaan kuhakeitosta.

Voittaja pääsee kilpailemaan European Young Chef Award - kilpailun finaaliin Ranskaan marraskuussa. Siellä hän tulee edustamaan Saimaan alueen ruokakulttuuria.

Tänä vuonna kansainvälinen European Young Chef Award -kilpailu järjestetään seitsemättä kertaa. Kilpailuun otetaan kilpailijoita European Region of Gastronomy -tittelin saaneilta alueilta, ja siksi myös Saimaan alue saa tänä vuonna lähettää kilpailijan.

Punkaharjulta kotoisin oleva Matias Roisko halusi kuhakeitolla nostaa esiin oman alueensa erityispiirteitä.

- Aloin miettiä, että jos pitäisi lähteä Savonlinnaa ja Saimaata myymään, mitä niistä haluaisin kertoa? Meillä on Suomen kirkkaimmat vedet, ja täältä saa tuoretta kalaa. Lisäksi meillä on metsää, josta saa paljon sieniä, erilaisia marjoja ja villiyrttejä.

Nuori kokkiopiskelija Matias Roisko arvostaa Punkaharjun luonnon puhtaita antimia. Kuva: Hanna Partanen

Mikkelissä finaalipaikasta kisasivat myös Etelä-Savon ammattiopistossa opiskeleva leipuri-kondiittoriopiskelija Erika Ukkonen, Riverian ammattioppilaitoksesta vastikään kokiksi valmistunut Elli Pirhonen sekä Riveriassa kokiksi opiskeleva Kirill Cetverikov.

Tukenaan nuorilla oli oman oppilaitoksen valmentaja, jonka kanssa reseptiä on kehitetty. Valitut annokset esiteltiin päätuomari Anni Korhosen johtamalle tähtiraadille, johon kuuluivat myös Suomen kokkimaajoukkueen entinen toiminnanjohtaja Tapio Laine, kokki Ilari Soppela, ravintola Solitaryn omistaja ja keittiömestari Remi Trémouille ja Etelä-Savon keittiömestariyhdistyksen puheenjohtaja Antti Ruuskanen.

Iltalento Kiteelle -tapahtumassa juhlittiin ruokaa

Perjantaina 8.9. kokoontuivat Kiteen alueen ruoka-, kulttuuri ja matkailualan yritykset ja muut toimijat esittelemään tuotteitaan Iltalento Kiteelle -tapahtumaan.

Iltalento Kiteelle on Kiteen Yrittäjät ry:n kokoama vuosittainen tapahtuma, joka tekee monipuolisesti näkyväksi paikallisten elintarvike- ja kulttuurintuottajien tarjontaa. Tapahtumassa on esillä muun muassa paikallisten tuotteiden myyntiä, ruokatarjoilua, musiikkia, työnäytöksiä, runonlausuntaa sekä karjalaista laulua. Syksyn 2023 Iltalento oli tapahtuman 10. juhlavuosi. Juhlavuoden teemana on erityisesti alueen omaleimainen ruokakulttuuri ja -tarjonta.

Tapahtuma toteutettiin yhteistyössä Taste Saimaan kanssa, jonka teltassa alueen toimijat möivät tuotteitaan. Lisäksi keittiömestari Minna Kaasalainen toi esiin alueen makuja myös maistiaisten muodossa.

Kiteen Taste Saimaa -teltalla oli tarjolla monenmoista herkkua. Kuva: Arto Väänänen

VARAA AIKA KALENTERIIN

Miten mukaan Saimaan gastronomian juhlavuoteen 2024? Osallistu Teams-tilaisuuteemme 11.10.2023!

Olemme syksyn mittaan kiertäneet eri paikkakunnilla kertomassa, miten juhlavuoteen pääsee mukaan. Jos et päässyt paikalle, hyppää linjoille Teams-tilaisuuteen! Tule kuulemaan, miten voit olla mukana tekemässä ja toteuttamassa itäisen Suomen kolmen maakunnan yhteistä ruokamatkailuvuotta 2024. Samalla kuulet, kuinka voit liittyä Taste Saimaa Partner-verkostoon tai saada tapahtumasi vuoden 2024 Taste Saimaa-tapahtumakalenteriin. Tilaisuus on avoin kaikille ruoka-, kulttuuri- ja matkailualan toimijiolle, taiteilijoille, järjestö- ja seuratoimijoille sekä asiasta kiinnostuneille. Tilaisuudessa kerromme myös tulevan juhlavuoden viestintäsuunnitelmista.

Linkki Teams-tilaisuuteen

Ruokaa uudessa valossa Mikkelin Museoiden yössä 27.10!

Tule katsomaan, millainen elämys syntyy ruoan ja valotaiteen kohdatessa. Taste Saimaa haki tapahtumapilotointeja Museoiden yöhön liittyen, ja hakemuksista valittiin Elisa Hillgénin teos Ruokaa uudessa valossa.

Teos esittelee valon merkityksen osana ruoan visuaalista kokemista. Teoksessa on koottuna pyörivälle alustalle tuttuja lähiruokatuotteita ja raaka-aineita, ja alustan pyöriessä ruoat näyttäytyvät erilaisissa valotilanteissa. Teos on visuaalisesti myös hauska sellaisenaan. 

Teos nostaa esiin lähiruoan tuottajia, läheltä löytyviä raaka-aineita ja ruoan visuaalista merkitystä. Millaisessa valossa ja tunnelmassa ruoka koetaan? Miten kattauksen tai raaka-aineen värit muuttuvat erilaisessa valaistuksessa?

Museoiden yö on Mikkelin kaupungin kulttuuripalvelujen ja museotoimen järjestämä maksuton tapahtuma 27.10. kello 17-24.

Lisätietoja

Taste Saimaa x Lintsin Luola

Marraskuussa huippukokki Timo ”Lintsi” Linnamäki jalkautuu Saimaalle arvioimaan alueen ruokatuotteita. Kutsumme alueen ruoantuottajia tuomaan paikalliset raaka-aineensa, ruokatuotteensa tai jatkojalosteensa saamaan vauhtia Lintsin sparrauksesta. Samalla kuulet, miten voit päästä osaksi Taste Saimaa Partner -verkostoa.

Timo "Lintsi" Linnamäki on monissa liemissä keitetty kokki ja keittiömestari sekä legendaarisen Muru-ravintolan perustajajäsen ja omistaja. Yli 30 vuotisen uransa aikana Lintsi on työskennellyt monissa huippuravintoloissa niin Helsingissä kuin ulkomailla. Hän yhdistää ranskalaisen keittiön kulinaariset nautinnot kotimaisiin, upeisiin sesongin makuihin. Lintsi katsoo tehtäväkseen edistää, ylläpitää ja tehdä tunnetuksi suomalaista ruokaperinnettä ja kulttuuria Michelin-ravintola Finnjävelin kanssa.

Lintsin Luola -kierros järjestetään Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan alueella 14.-16.11.2023. Tarkemmat tiedot julkaisemme lähempänä.


Huippukokki Jyrki Tsutsunen luo uudenlaisia elämyksiä villiruoasta. Kuva: Kimmo Brandt

Elämyskokki Jyrki Tsutsunen Joensuussa 17.11.

Perjantaina 17.11. saapuu Jyrki Tsutsunen Joensuuhun luennoimaan siitä, miten taidetta ja ruokaelämyksiä voi yhdistää. Yleisölle avoin tilaisuus pidetään
kello 16-17.30. Samalla kuulet Saimaa European Region of Gastronomy 2024
-juhlavuoden kuulumisia sekä esimerkkejä muilla ERG-alueilla toteutetuista ruokamatkailuelämyksistä.

Jyrki Tsutsunen on villikokki, joka luo ennakkoluulottomasti uusia makuelämyksiä metsästä kerätyistä raaka-aineista. Hänet tunnetaan myös moniaistisista tapahtumista, joissa ruoka yhdistyy taiteilijoiden ja muusikoiden kanssa tuotettuihin elämyksiin. Jyrki haluaa haastaa meitä ajattelemaan, mitä ruoka on ja johdattaa tutun ja turvallisen sijaan uuden ja kokeilevan äärelle. Jyrki on toiminut kokkina useissa Helsingin huippuravintoloissa, Pietarin konsulaatissa sekä järjestänyt kansainvälisiä ruokatapahtumia esimerkiksi Madridissa, Frankfurtissa, Berliinissä ja Plovdivissa. Hän palaa kuitenkin usein myös lapsuuden maisemiin Saimaan luontoon ja järvelle. Ruoka on elämä ja villiruoka on intohimo! 

Varaa aika jo nyt kalenteriin! Lisätietoja julkaisemme lähempänä tapahtumaa.

Inspiroidu näistä kauniista raakaruoka-annoksista, joita festivaalivieraat pääsivät maistelemaan Uusfestivaalilla elokuussa Lappeenrannassa. Kyseessä oli Taste Saimaan tapahtumayhteistyö.

HAE MUKAAN

Haemme reittipilotointeja teemalla Aistien syksy Saimaalla!

Taste Saimaa -reittipilotoinnit ovat luovan alan toimijoiden ja/tai matkailu- ja ravitsemusalan yritysten palvelukokonaisuuksia, jotka valitaan hakemusten perusteella ja toteutetaan ostopalveluna.

Reittipilotointi voi olla esimerkiksi osallistavaa toimintaa luontokohteissa, paikalliskulttuurin ja -ruoan esiin nostamista, elämyksellistä ruokailua kulttuurikohteessa tai ruokaa ja taidetta yhdistäviä sisältöjä, kuten performansseja ja taideteoksia. Reittipilotoinneissa tulee olla mukana vähintään kaksi vierailtavaa kohdetta.

Tavoitteena on löytää yksi pilotoitava reitti kuhunkin maakuntaan. Yhden reittipilotoinnin kokonaiskustannus on 3000 euroa. Pilotoinnit toteutetaan jo lokakuun aikana.

HAKUAIKA: 20.9. – 6.10.2023
Valinta tehdään 9.10.2023.

Jätä hakemuksesi 6.10.2023 mennessä!

Tarkemmat ohjeet ja hakemus

Ilmoittaudu Taste Saimaa ‑tapahtuman toteuttajaksi!

Saimaan alueen ainutlaatuista gastronomiaa ja kulttuuria juhlistetaan uudenlaisilla elämyksillä vuonna 2024 Pohjois-Karjalassa, Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa.

Haemme nyt juhlavuoden tapahtumien toteuttajia. Hakemalla mukaan saat käyttöösi Taste Saimaa Partner ‑verkoston markkinointikanavat. Tapahtumasi nousee myös maakunnallisiin tapahtumakalentereihin Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Karjalassa sekä Mikkelin ja Savonlinnan kaupunkien tapahtumakalentereihin. Taste Saimaa ‑kumppanuus ei maksa tapahtumatoimijalle.

Linkki lomakkeeseen

Taste Saimaa Partnerina saat käyttöösi Taste Saimaan tunnuksen sekä ison verkoston tuen. Kuva: Arto Väänänen

Hae Taste Saimaa Partneriksi

Taste Saimaa Partner -mallissa yritys pääsee osaksi Saimaan alueen ruoka- ja matkailutoimijoiden verkostoa ja saa käyttöönsä siitä kertovan tunnuksen. Tavoitteena on muodostaa monialainen pienten ja keskisuurten toimijoiden verkosto, jolle voidaan tarjota yhteistyötilaisuuksia ja yhteismarkkinointia osana Taste Saimaa -kokonaisuutta.

Tarkemmat ohjeet ja hakemus

SAIMAAN SEUDULLA TAPAHTUU

Osallistu kansallisen ruokamatkailustrategian luomiseen!

Miten Saimaan alueen tulee näkyä kansallisessa ruokamatkailustrategiassa 2020-2028? Hungry for Finland on rakentamassa alueellisia ruokamatkailun ydinalueryhmiä ja järjestää Zoom-tilaisuuden Saimaan alueen toimijoille. Tule kertomaan, mitkä ovat Saimaan alueen vahvuudet, unelmat ja painopisteet. Tilaisuus järjestetään perjantaina 13.19. kello 9-11.

Lisätietoja

Työpaja Saimaan paikan tunnun lisäämisestä

Ruralia instituutti järjestää Mikkelissä ja Savonlinnassa kaksi työpajaa teemalla Saimaa Place & Taste: Inspiraatiota ja sovelluksia. Työpajoissa kuullaan Helsingin yliopiston Ruralia-Instituutin tutkijan Hanna-Maija Väisäsen luento siitä, miten Saimaan alueen paikan tuntu voi olla perustana ruokaan kytkeytyvissä matkailutuotteissa.

Luennon jälkeen käydään läpi työvälineitä, joiden avulla havaintoja voi soveltaa omaan työhön. Lisäksi tutustutaan tekoälyn tukemaan Saimaan alueen kuvailuun. Tilaisuus pidetään Mikkelin Saimaa Stadiumilla keskiviikkona 11.10. kello 13 ja Savonlinnassa Seurahuoneella torstaina 12.10. kello 13.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen

Tarjoa sisältöä Lappeenrannan Kulttuurin Unelmavuoteen 2024

Lappeenrannan Kulttuurin Unelmavuosi 2024 ostaa osaksi talven ohjelmistoa seitsemän 1000 euron kulttuurisisältöä. Hakijoina voivat olla luovan alan ammattimaiset toimijat: yksittäinen itsensä työllistävä taiteilija, yhdistykset, osuuskunnat ja yritykset.

Hakuaika on auki 18.9.-18.10.2023 ja sisältöjä haetaan talven ohjelmaan ajalle 1.1.-31.3.2024. Kulttuurin unelmavuoden avajaisia vietetään 27.1.2024 jatkuen viikolle 5, myös avajaisohjelmaan voi tarjota mukaan kulttuurisisältöjä osana tupsahdushakua. Toteutustapoja ei rajata, niitä voivat olla esimerkiksi esiintymiset, osallistavat työpajat, tila- tai ympäristötaiteet tai kulttuuriperintöä vaalivat tapahtumat.

Lisätietoja

Ilmoita meille tiedotustarpeistasi

Uutiskirjeen kynän takaa löytyy tästä kuusta alkaen Taste Saimaa -hankkeen uusi viestintäasiantuntija Hanna Partanen. Ilmoita minulle, jos yritykselläsi tai hankkeellasi on Saimaan juhlavuoteen liittyviä uutisia tai hakuja, joita uutiskirjeessä voisi mainita! hanna.partanen@esavo.fi

 Haluatko pysyä kartalla Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden rakentamisessa? Tilaa uutiskirjeemme!

Klikkaa tästä

Tämä uutiskirje on lähetetty osoitteeseen .
Mikäli et halua enää viestiä? Poistu listaltamme

Jos viesti ei näy oikein, voit lukea nettiversion täältä.