Taste Saimaa -uutiskirje 3 / 2023

Saimaan gastronomian juhlavuoden kuulumisia 

European Region of Gastronomy -tunnustus kuuluu kaikille Saimaan asukkaille! Taste Saimaa kutsuu alueen toimijoita mukaan luomaan ainutlaatuista Saimaan gastronomian juhlavuotta 2024. Uutiskirjeemme kautta pääset seuraamaan juhlavuoden valmisteluja ja kuulet avoinna olevista mahdollisuuksista.


Tässä uutiskirjeessä: 

  1. Saimaan juhlavuoden avajaisia vietetään Lappeenrannassa 2.-4.2.2024
  2. European Region of Gastronomy -titteli siirtyi Saimaalle 22.11.
  3. Harvesting memories voitti lyhytelokuvakilpailun
  4. Ilmoita tapahtumasi juhlavuoden viralliseen kalenteriin
  5. Vielä ehtii ilmoittautua Top Websites for Foodie Travellers -kilpailuun
  6. Esittävän taiteen ammattilainen: Tarjoa ohjelmaa Saimaan juhlavuoden avajaisviikonloppuun
  7. Makuelämykset matkamuistoiksi -opas on julkaistu
  8. Ota seurantaan Taste Saimaan Youtube-kanava


Saimaan juhlavuoden avajaisia vietetään Lappeenrannassa helmikuun alussa – Avajaisgaalaa juhlitaan kaupungin raatihuoneella!

Saimaan juhlavuosi lähestyy hyvää vauhtia, ja sen avajaisviikonloppua vietetään jo 2.-4.2.2024. Avoimen yhteistyökumppanihaun kautta avajaisten paikkakunnaksi valikoitui Lappeenranta. Viikonlopun ohjelmassa on avajaisseminaari, kaupungin Raatihuoneella pidettävä juhlava kutsuvierasgaala sekä IGCAT-organisaation kansainvälinen Top Websites for Foodie Travellers 2024-kilpailun palkitsemisgaala. Sunnuntaina luvassa on Koko Saimaa pilkkii -tempaus, johon kutsutaan mukaan ihmisiä ja pilkkiseuroja ympäri Saimaata. Viikonloppuun on suunnitteilla myös talvimaisemasta nousevaa esittävää taidetta sekä ruokatempauksia.

Lappeenrannassa Saimaan juhlavuosi yhdistyy Lappeenrannan Kulttuurin unelmavuoden 2024 kanssa. Lappeenrannan kaupungin matkailu-, markkinointi- ja asiakaspalvelujohtaja Mirka Rahman iloitsee siitä, että Lappeenranta saa kunnian järjestää Saimaa European Region of Gastronomy -juhlavuoden avajaisia. Kaupungissa vietetään Kulttuurin unelmavuoden lisäksi myös Lappeenrannan kaupungin 375-vuotisjuhlaa.

- Ensi vuosi on yhtä juhlaa Lappeenrannan osalta ja iloitsemme Saimaan ERG-vuoden avaamisesta kulttuuria ja perinteitä yhdistävässä Lappeenrannan 375-juhlavuodessa. Ruoan yhdistäminen tapahtumaan tai vierailukokemukseen tuo lisäarvoa niin kävijälle kuin kohteelle ja ennen kaikkea alueen yrityksille, Rahman toteaa.

- On hienoa saada aloittaa Saimaan alueen ruokamatkailun juhlavuosi Lappeenrannasta yhdessä Kulttuurin unelmavuoden kanssa. Etelä-Karjala on ottanut hurjan loikan ruoka- ja kulttuurimatkailun kehittämisessä, ja on upeaa päästä kokemaan eteläkarjalainen vieraanvaraisuus ja nostamaan alueen vahvuuksia esiin juhlavuoden avajaisten kautta, iloitsee Saimaa European Region of Gastronomy -hankkeen johtaja Sari Kaasinen.  

Lappeenrannan kulttuurin unelmavuoden avajaisia vietetään viikko ennen Saimaan avajaisviikonloppua. Kulttuuri, ruoka ja taide ovat koko viikon ajan vahvasti esillä Lappeenrannan katukuvassa, ja kahdet avajaiset muodostavat luontevan jatkumon. Kulttuurin unelmavuoden avajaisohjelma julkaistaan kokonaisuudessaan tammikuun alkupuolella Lappeenrannan kulttuurin unelmavuoden verkkosivuilla osoitteessa: lappeenranta.fi/kulttuurinunelmavuosi

- Saimaan ruokamatkailun juhlavuoden tarkoitus on nostaa esiin alueemme ruokaperinnettä, kulttuuria ja muita helmiä. Toivomme, että monet lähtisivät jo avajaisviikonloppuna innolla mukaan kokemaan juhlavuoden antia. Ruokaa ja taidetta esiin nostavia tapahtumia voi avajaisten kunniaksi järjestää mielellään myös muualla kuin Lappeenrannassa! Ensin syödään ja juhlitaan avajaisia, ja sen jälkeen mennään yhdessä pilkille Saimaan jäälle, kuvailee Kaasinen avajaisviikonlopun tunnelmia. 

Lappeenrannan historiallinen Raatihuone valittiin Saimaan ruokamatkailun juhlavuoden avajaisgaalan tapahtumapaikaksi. Kuva: Lappeenrannan kaupunki


European Region of Gastronomy -titteli siirtyi Saimaalle 22.11.

Odotettu gastronomian juhlavuoden titteli siirtyi nykyiseltä ERG-alueelta Hauts-de-Francelta Saimaalle Pohjois-Ranskassa 22.11. pidetyssä juhlavassa gaalassa, jossa myös palkittiin European Young Chef Award -kilpailun voittajat.

Tittelin luovutuksen merkiksi Saimaalle lahjoitettiin ranskalaisen taiteilijan tekemä soihtu, jota oli vastaanottamassa Taste Saimaa Ambassador Anni Korhonen.

- Ranskalaiset laittavat ruokaa intohimolla, mutta me suomalaiset käytämme kokkaamiseen ripauksen taikuutta. Ruokamme maustetaan revontulilla ja kesäyön auringolla. Jokaisella ruoka-alueella on omat erityispiirteensä, enkä keksi parempaa tapaa käydä gastronomista keskustelua maiden välillä kuin tällaiset tapahtumat, jotka tuovat lahjakkaita ihmisiä yhteen eri puolilta Eurooppaa, kiitteli Korhonen juhlapuheessaan.

Gaala oli osa Ranskassa tällä viikolla järjestettyä European Young Chef Award -kilpailua, jossa nuoret kokit eri European Region of Gastronomy -alueilta kilpailivat omalla perinneruoka-annoksellaan.

Saimaan ruokaperinnettä kilpailussa edusti Samiedussa kokiksi opiskeleva Matias Roisko, joka kuhakeittoannoksessaan yhdisteli Saimaan metsän ja järven makuja. Roiskoa kilpailussa valmensi Samiedun opettaja Sami Kokkonen.

Lue koko uutinen täältä.

Kuvassa IGCAT-järjestön johtaja Dr. Diane Dodd, Le Touquetin kunnanjohtaja Daniel Fasquelle, Taste Saimaa Ambassador Anni Korhonen sekä UMIH-järjestön johtaja Pierre Nouchi. Kuva: @creditcampustihdf

Harvesting memories voitti kansainvälisen lyhytelokuvakilpailun!

VisitKarelian ja TorniFilmin yhteistuotantona syntynyt Harvesting Memories -lyhytelokuva voitti reilu viikko sitten kansainvälisen Food Film Menu 2023
-elokuvakilpailun pääpalkinnon Espanjan Gironan elokuvafestivaaleilla. Harvesting Memories -lyhytelokuvan on ohjannut ja kuvannut Ukko Torni, käsikirjoittanut ja tuottanut Minna Rautiainen-Cimrin. Musiikin on tehnyt Taste Saimaan hankepäällikkö Sari Kaasinen. Elokuva on tehty yhteistyössä VisitKarelian ja Rääkkylän kunnan kanssa.

— Harvesting Memories syntyi kotiseuturakkaudesta. Kun on parikymmentä vuotta katsellut kotiseutuaan ulkomailta käsin, sen ainutlaatuisuuden näkee selvästi. Uskon vilpittömästi, että pienet pohjoiskarjalaiset kylät ovat kansainvälisenkin matkailijan mielestä paratiiseja, sanoo VisitKarelian viestintäpäällikkö ja elokuvan tuottaja-käsikirjoittaja Minna Rautiainen-Cimrin.

Lue koko uutinen täältä.

Katso lyhytelokuva täältä.

Kuvassa Taste Saimaan hankepäällikkö Sari Kaasinen (vas:) sekä elokuvan käsikirjoittaja-tuottaja Minna Rautiainen-Cimrin vastaanottavat palkinnon. Kuva: VisitKarelia

AVOIMIA HAKUJA

Ilmoita tapahtumasi juhlavuoden viralliseen kalenteriin!

Juhlavuoden tapahtumakalenteri on nyt tekeillä, ja siihen voi jo ilmoittaa vuodelle 2024 suunniteltuja tapahtumia. Erityisesti toivomme, että alkuvuoden tapahtumat ilmoitettaisiin kalenteriimme mahdollisimman nopeasti, jotta ne ehtisivät juhlavuoden esitteisiin.

Tapahtumia voi ilmoittaa Taste Saimaan sivustolla osoitteessa
 www.tastesaimaa.fi/tapahtumahaut. Sivulla on ohjeet tapahtuman ilmoittamiseen sekä myös tapahtumilta vaadittavat kriteerit. Juhlavuoden virallinen tapahtumakalenteri julkaistaan pian Taste Saimaan verkkosivuilla.

.

Ilmoita nettisivusi Top Websites for Foodie Travelers -kisaan, hae 14.12 mennessä!

Hallinnoitko ruokamatkailijoille suunnattua nettisivustoa? Ilmoita se IGCAT:in järjestämään kilpailuun!

Top Websites for Foodie Travelers on kilpailu, jossa palkitaan parhaiten ruokamatkailijoita palvelevat sivustot. Vuoden 2024 voittajat julkistetaan Saimaan ruokamatkailun avajaisviikonlopun gaalassa Lappeenrannassa 3.2.2024.

Lisätietoja kilpailusta ja hakuohjeet löytyvät täältä.

Kuva: VisitKarelia/Harri Tarvainen

Esittävän taiteen ammattilainen: Tarjoa ohjelmaa Saimaan juhlavuoden avajaisviikonloppuun!

Saimaan juhlavuoden avajaisviikonloppua vietetään 2.-4.2.2024, ja nyt etsimme esittävän taiteen ammattilaisia toteuttamaan siihen ohjelmaa!

Millaista ohjelmaa tarjoaisit järven jäälle tai talviseen maisemaan? Kyseessä voi olla esimerkiksi jäällä toteutettava tanssi-, tai teatteriesitys tai muu esittävän taiteen teos.

Etsimme kolmea sisältöpilotointia Etelä-Karjalan, Pojhjois-Karjalan ja Etelä-Savon alueella toteutettavaksi (yksi/maakunta). Yhden sisältöpilotoinnin kokonaiskustannus on 2 000 euroa. Voit tarjota myös samaa esitystä toteutettavaksi kiertueena kolmeen maakuntaan avajaisviikonlopun aikana, jolloin kokonaissumma toteutukselle on yhteensä 6 000 euroa.

Hakuaika 15.12.2023 asti, lisätiedot ja hakulomake löytyvät täältä.

Makuelämykset matkamuistoiksi -opas avuksi ruokalahjojen tuotteistamiseen

Millaisia paikalliseen luontoon, elämäntapaan ja kulttuuriin pohjautuvia korkealaatuisia ruokamatkamuistoja voisimme tarjota niin kansainvälisille kuin kotimaisille matkailijoille? Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon ruokamatkamuistojen tuotekehityksessä? Tuoreeseen Makuelämykset matkamuistoiksi -oppaaseen on koottu vinkkejä ruokalahjojen tuotteistamisen tueksi. 

Ruokalahjatuotteille on kysyntää, sillä luomu, kotimaisuus ja lähiruoka ovat nousevia trendejä. Lisäksi ihmisten kaapit pursuavat tavaraa, joten moni ostaa myös lahjaksi tai tuliaiseksi ennemmin ruokatuotteen. Tarjontaa on kuitenkin paljon, joten tuotteiden laatu, käyttötarkoitus, pakkaus ja tarina korostuvat aiempaa enemmän.

Opas on tehty osana Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Paikallisten ruokatuliaisten tuotteistaminen -hanketta (1.10.2022–15.10.2023), jossa toteutettiin tarinallistamiseen, palvelumuotoiluun ja brändin kehittämisen teemoihin liittyvää yritysvalmennusta harvaan asuttujen alueiden yrittäjille. Mukana oli monipuolinen joukko erilaisia yrityksiä aina matkailuyrityksistä elintarvikevalmistajiin Etelä-Savosta ja Kymenlaaksosta. Oppaaseen on koottu tietoa erityisesti niistä asioita, joita mukana olleet yrittäjät nostivat esille hankkeen yritysvalmennuksissa.

Ota seurantaan Taste Saimaan Youtube-kanava

Taste Saimaan menoa voi seurata jatkossa myös Youtubessa! Kokoamme kanavalle omien videoidemme lisäksi myös muuta Saimaan juhlavuoteen liittyvää sisältöä, joten jos sinulla tai hankkeellasi on aiheeseen liittyviä julkaisuvapaita videoita, tarjoa niitä kanavallemme. Kanava löytyy Youtubesta nimellä Taste Saimaa.


Taste Saimaa toivottaa uutiskirjeemme lukijoille oikein hyvää itsenäisyyspäivää ja joulunodotusta!

Ilmoita meille tiedotustarpeistasi

Laita meille sähköpostia, jos yritykselläsi tai hankkeellasi on Saimaan juhlavuoteen liittyviä uutisia tai hakuja, joita uutiskirjeessämme voisi mainita! hanna.partanen@esavo.fi

Tämä uutiskirje on lähetetty osoitteeseen .
Mikäli et halua enää viestiä? Poistu listaltamme

Jos viesti ei näy oikein, voit lukea nettiversion täältä.