European Region of Gastronomy -titteli siirtyi Saimaalle keskiviikkona – ”Ruokamme maustetaan revontulilla ja kesäyön auringolla”

European Region of Gastronomy -titteli siirtyi Saimaalle keskiviikkona – ”Ruokamme maustetaan revontulilla ja kesäyön auringolla”

European Region of Gastronomy -titteli siirtyi Saimaalle keskiviikkona – ”Ruokamme maustetaan revontulilla ja kesäyön auringolla”

Gastronomian juhlavuotta vietetään Saimaalla vuoden 2024 ajan.

Saimaalla on syytä juhlaan. Odotettu gastronomian juhlavuoden titteli siirtyi nykyiseltä ERG-alueelta Hauts-de-Francelta Saimaalle keskiviikkona Pohjois-Ranskassa sijaitsevassa Le Touquetin kunnassa pidetyssä juhlavassa gaalassa, jossa myös palkittiin European Young Chef Award -kilpailun voittajat.

Tittelin luovutuksen merkiksi Saimaalle lahjoitettiin ranskalaisen taiteilijan tekemä soihtu, jota oli vastaanottamassa Taste Saimaa Ambassador Anni Korhonen.

– Ranskalaiset laittavat ruokaa intohimolla, mutta me suomalaiset käytämme kokkaamiseen ripauksen taikuutta. Ruokamme maustetaan revontulilla ja kesäyön auringolla. Jokaisella ruoka-alueella on omat erityispiirteensä, enkä keksi parempaa tapaa käydä gastronomista keskustelua maiden välillä kuin tällaiset tapahtumat, jotka tuovat lahjakkaita ihmisiä yhteen eri puolilta Eurooppaa, kiitteli Korhonen juhlapuheessaan.

Gaala oli osa Ranskassa tällä viikolla järjestettyä European Young Chef Award -kilpailua, jossa nuoret kokit eri European Region of Gastronomy -alueilta kilpailivat omalla perinneruoka-annoksellaan. Kilpailua järjestää ERG-titteliä hallinnoiva järjestö International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT), joka on ruokamatkailun edistämiseen keskittyvä eurooppalainen verkosto.

Saimaalta tuotu kuha sai kehuja

Saimaan ruokaperinnettä kilpailussa edusti Samiedussa kokiksi opiskeleva Matias Roisko, joka kuha-annoksessaan yhdisteli Saimaan metsän ja järven makuja. Roiskoa kilpailussa valmensi Samiedun opettaja Sami Kokkonen.

Kilpailun raati kehui Roiskon kuhaa ja sitä, että nuori kokki oli tuonut kalan kokonaisena Saimaalta. Kilpailun voiton kuitenkin vei slovenialainen nuori kokki Boštjan Volk. Vaikka sijoitus meni sivu suun, oli Roisko gaalan jälkeen juhlavalla tuulella. 

–  Olen saanut tältä reissulta ihan huikeita muistoja. Täällä on päässyt näkemään laajasti Euroopan gastronomiaa. Olen tutustunut muihin nuoriin kokkeihin ja saanut kuulla, mitä ideoita heillä on lautasten takana. Näissä reissuissa on parasta se, että oppii uutta.

Suomeen palattuaan Roisko jatkaa töitä huippukokki Remi Trémouillen luotsaamassa ravintola Solitaryssa Rantasalmella. Taste Saimaa Ambassador Anni Korhonen hehkutti nuoren kokin saavutuksia.

– Matias on ihan huippuäijä, ja hän tulee pääsemään vielä pitkälle!

Juhlavuosi on hieno mahdollisuus koko Saimaalle

Saimaan gastronomian juhlavuoden odotetaan tuovan alueelle uusia ruokamatkailijoita vuoden 2024 aikana. Juhlavuoden koordinaatiohankkeen johtaja Sari Kaasinen on innoissaan siitä, miten juhlavuosi on jo inspiroinut alueen toimijoita. Juhlavuotta valmistellaan yhteistyössä Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan sekä Etelä-Karjalan kanssa.

– Juhlavuosi kokoaa yhteen kolmen maakunnan toimijat kehittämään alueen ruokamatkailua. Tarkoitus on yhdistää ruokaa, taidetta ja kulttuuria uudenlaisiksi elämyksiksi, joiden kautta Saimaata voi kokea kaikin aistein.

Juhlavuoden tapahtumakalenteri on nyt tekeillä, ja siihen voi jo ilmoittaa vuodelle 2024 suunniteltuja tapahtumia.

– Juhlavuoden viralliseen kalenteriin ilmoitetut tapahtumat saavat sekä kansallista että kansainvälistä näkyvyyttä. Nyt haluamme erityisesti kutsua vuoden alkukolmannekselle suunniteltuja tapahtumia ilmoittautumaan, jotta pääsemme hehkuttamaan niitä esitteissämme sekä tiedotteissa. 

Tapahtumia voi ilmoittaa Taste Saimaan sivustolla osoitteessa www.tastesaimaa.fi/tapahtumahaut. Sivulla on ohjeet tapahtuman ilmoittamiseen sekä myös tapahtumilta vaadittavat kriteerit.

Juhlavuosi pyörähtää käyntiin helmikuun alun avajaisviikonlopulla, jolloin luvassa on hieno avajaisgaala, Koko Saimaa pilkkii -tempaus, esittävää taidetta jäällä sekä muuta inspiroivaa ohjelmaa.

– Avajaispaikkakunta selviää 4.12, ja samalla tiedotamme jo ensimmäisistä juhlavuoden tapahtumista sekä tempauksista. Luvassa on hieno vuosi, joka tulee nostamaan alueemme helmet näyttävästi esiin, iloitsee Kaasinen.

Ilmoita tapahtumasi juhlavuoden viralliseen kalenteriin täältä.

Kuvassa IGCAT-järjestön johtaja Dr. Diane Dodd, Le Touquetin kunnanjohtaja Daniel Fasquelle, Taste Saimaa Ambassador Anni Korhonen sekä UMIH-järjestön johtaja Pierre Nouchi. Kuva: @creditcampustihdf

Tilaa uutiskirje

Haluatko pysyä kartalla Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden rakentamisessa? Tilaa uutiskirjeemme!