Taste Saimaa -uutiskirje 4 / 2023

Vuoden 2023 summaus ja katse juhlavuoteen 2024

Hyvä Taste Saimaan ystävä!

Saimaan ruoka- ja kulttuurimatkailun juhlavuosi lähestyy ja pian saammekin juhlia saimaalaista ruokakulttuuria koko vuoden 2024 ajan!

Kulunut vuosi 2023 on vienyt meitä pitkin harppauksin kohti tulevaa juhlavuotta. Kiitos kaikille teille, jotka olette olleet mukana tekemässä tapahtumia, osallistuneet seminaareihin sekä tilaisuuksiin ja kehittäneet saimaalaista ruoka- ja kulttuurimatkailua kanssamme.

Vuosi 2023 onkin ollut antoisa! Taste Saimaa Partner-verkostossamme on jo 81 toimijaa ja hankeperheeseen on liittynyt matkan varrella lähes 30 hanketta. Vuoden aikana olemme pilotoineet uusia kulttuuri- ja ruokamatkailusisältöjä sekä tavoittaneet tuhansia ja tuhansia ihmisiä. 

Kiitos aktiivisille Ambassadoreillemme ja kaikille sidosryhmille. Yhdessä teemme juhlavuoden, joka tuoksuu, maistuu ja tuntuu!

Nautitaan Saimaasta kaikilla aisteilla!

 

Kaunista ja rauhaisaa joulun aikaa toivottaen

Sari & Anu-Anette


Tässä uutiskirjeessä: 

  1. Kutsu juhlavuoden 2024 avajaisiin
  2. Koko Saimaa pilkkii -tempaus 4.2.2024
  3. Juhlavuoden avajaisten ohjelmassa ennennäkemätöntä nykysirkusta nuotiopaikoilla ja järven jäällä
  4. Taste Saimaa Ambassadorit monessa mukana 2023
  5. Taste Saimaa -sisältöpilotoinneilla tavoitettiin 2023 lähes 6200 kävijää!
  6. Taste Saimaa mukana Helsingin matkamessuilla 18.-21.1.2024
  7. Taste Saimaa hankeperhe kokoaa maakunnalliset Saimaan gastronomiaa, kulttuuria ja matkailua tukevat hankkeet yhteen
  8. Taste Saimaa Partner -verkosto kutsuu Etelä-Karjalan, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon alueen yrityksiä mukaan!
  9. Ilmoita tapahtumasi juhlavuoden ohjelmaan
  10. Taste Saimaa Partner -toimijoiden kuulumisia:
    • Keruuheimo 2024
    • Matkoja Etelä-Karjalan makuhistoriaan


Koko Saimaa pilkkii -tempaus 4.2.2024

Avajaisviikonloppuna järjestetään Koko Saimaa pilkkii -tempaus, joka haastaa kaikkia talvikalastuksen pariin nauttimaan talvisesta järvimaisemasta.

Saimaan ruokamatkailun juhlavuoden tarkoitus on nostaa esiin alueemme ruokaperinnettä, kulttuuria ja muita helmiä. Toivomme, että monet lähtisivät jo avajaisviikonloppuna innolla mukaan kokemaan juhlavuoden antia. Ruokaa ja taidetta esiin nostavia tapahtumia voi avajaisten kunniaksi järjestää mielellään myös muualla kuin Lappeenrannassa! Ensin syödään ja juhlitaan avajaisia, ja sen jälkeen mennään yhdessä pilkille Saimaan jäälle.


MITEN MUKAAN?

  • Ideoikaa oma pilkkimiseen liittyvä tapahtuma, pieni tai suuri, ja ilmoittakaa se tapahtumakalenteriin (tapahtumakategoria: Taste Saimaa):
  • Naskalit kaulaan, lämmintä päälle, pilkkivehkeet ja eväät mukaan ja jäälle!
  • Jakakaa videoita ja kuvia pilkkitapahtumastanne tunnisteilla: @tastesaimaa #europeanregionsofgastronomy #tastesaimaa #kokosaimaapilkkii


Kuva: Sirkus Supiainen

Juhlavuoden avajaisten ohjelmassa ennennäkemätöntä nykysirkusta nuotiopaikoilla ja järven jäällä

Vuoden 2023 aikana aloitetut sisältöpilotoinnit jatkuvat Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden aikana. Avajaisviikonloppuun haettiin sisältöpilotoinniksi esittävän taiteen toimijoiden tuottamia sisältöjä. Haku oli suunnattu paikallisille toimijoille (Etelä-Karjala, Pohjois-Karjala ja Etelä-Savo). Sisältöpilotointien avulla pyritään muodostamaan uusia yhteistyökumppanuuksia sekä testaamaan ja luomaan uusia ruokamatkailua ja kulttuurisisältöjä yhdistäviä elämyksiä Saimaan seudulle. Saimme määräaikaan mennessä yhteensä seitsemän upeaa talvisiin maisemiin ideoitua ehdotusta. Suuri kiitos kaikille ehdotuksen jättäneille.

SISU – nykysirkusteos kiertää kolmen maakunnan alueen talvisessa luonnossa

Joensuulaisen Sirkus Supiaisen SISU -nykysirkusesitys sisältää mm. lumipallojongleerausta päälläseisonnassa ja tulennielentää avannossa. Päätä ei huimaa, eikä kylmyys kangista kun Sirkus Supiaisen sisukkaat sirkustaiteilijat päästetään irti luontoon!

-  Sirkus Supiainen on äärettömän innostunut olemaan mukana Saimaan juhlavuoden avajaisissa ja suosittelemme tulemaan paikalle. Luvassa on nimittäin väkevä hyisen talviympäristön ja kuuman sirkusvirtuositeetin törmäys. Tätä sisua ei voi kokea missään muualla kuin Saimaalla, kuvailee teatterinjohtaja Rauli Katajavuori.

Sirkus Supiainen on yli 30-vuotias nykysirkusryhmä, joka toimii avoimin mielin ja eri taidemuotojen raja-aitoja kaataen. Sirkus Supiainen uskoo rajattomaan taiteeseen, rohkeaan kokeiluun ja vastavirtaan kulkemiseen. Ohjelmistossa on esityksiä kaikenikäisille ja ryhmä kiertää esiintymässä myös pikkupaikkakunnilla, seuraintaloilla, kouluilla ja palvelutaloissa. Sirkus Supiainen perusti monitaiteisen NÄYTTÄMÖ-vierailuteatterin Joensuuhun vuonna 2018. Supiaisen oman esitystoiminnan lisäksi NÄYTTÄMÖ-teatterin ohjelmistossa oli vuonna 2023 150 näytöstä.


Ambassadorit Ulla Liukkonen ja Saimi Hoyer Hungry for Finland Festivaleilla Taste Saimaan osastolla.

Taste Saimaa Ambassadorit monessa mukana 2023

Saimaa European Region of Gastronomy -lähettiläät (Ambassadorit) ovat saimaalaisen ruuan ja kulttuurin sanansaattajia ja alansa ansioituneita ammattilaisia. Lähettiläät edustavat teemojamme - ruokaa, itäsuomalaista kulttuuria, taidetta ja vastuullisuutta suurella sydämellä ja asiantuntemuksella. Kaikki European Region of Gastronomy –alueet nimeävät omat ruoka- ja kulttuurilähettiläänsä. Lähettiläät osallistuvat muun muassa kansainvälisen yhteistyön edistämiseen, alueen ruokakulttuurin kehittämiseen, PR-vierailuihin ja edustavat seudun vahvuuksia oman osaamisensa ja työnsä kautta.

LUE KAIKKIEN AMBASSADORIEMME KUULUMISET TÄÄLTÄ

.

Kuva: Harri Säynevirta

Taste Saimaa -sisältöpilotoinneilla tavoitettiin 2023 lähes 6200 kävijää!

Taste Saimaa -pilotointeja toteutettiin vuoden 2023 aikana tapahtumayhteistyönä ja reittipilotointeina. Ensimmäiset tapahtumayhteistyön sisältöpilotoinnit toivat Imatralla järjestetyn Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalin yhteyteen Saimaalla kiertänyttä katusirkusta ja vegeretken. Lappeenrannassa järjestetyn Uus Festivaalin yhteydessä päästiin tutustumaan festivaalin ekologisten arvojen mukaisesti raakaruokaan. Kiteen Iltalento -tapahtumassa Taste Saimaa -teltta mahdollisti alueen toimijoiden tuotteiden esittelyn ja paikallisten makujen maistatuksen. Mikkelin Museoiden Yössä nähtiin ruokataidetta, joka kutsui pohtimaan ruoan visuaalista merkitystä. Savonlinnan Riihisaari Bluesissa koettiin uudenlaisia makuelämyksiä, kun Taste Saimaan tapahtumayhteistyö järjesti festivaalivieraille ruokalähettiläs Ulla Liukkosen emännöimän nuotioruokailun. Joensuussa Kulttuurin unelmavuosi yhdistyi ruoka- ja kulttuurimatkailun juhlavuoteen, kun Taste Saimaa mahdollisti ruokalähettiläs Jyrki Tsutsusen ja muusikko Tatu Rönkön Luita, puita ja lusikoita -elämyksen Taidekeskus Ahjoon.

Maakunnalliset pilotoinnit toteutettiin reittipilotointeina. Lappeenrannassa järjestettiin lapsille ja nuorille suunnattu Lempin makumatka eteläkarjalaiseen ruokakulttuuriin ja aluehistoriaan. Pohjois-karjalassa Pellolta pöytään -makumatkalla tulivat tutuksi ruoantuotanto pellolta pöytään, paikalliset raaka-aineet ja jatkojalosteet, karjalainen ruokakulttuuri, käsi- ja taideteollisuus, rakennuskulttuuri ja maiseman merkitys matkailussa. Puumalassa järjestettiin Saariston särpimet -makukierros, jonka tavoitteena oli kertoa kohtuuhintaisin maisteluannoksin paikallisten ravintoloiden tarjonnasta ja lähituotteista.


Kuva: Matkamessut

Taste Saimaa mukana Helsingin matkamessuilla 18.-21.1.2024

Taste Saimaa on mukana vuoden 2024 matkamessuilla Lake Saimaan ry:n ja Pohjois-Karjalan matkamessuosastoilla. Mukana Pohjois-Karjalan osaston Matkapuodissa on myös monta Taste Saimaa Partneria, joiden herkkuja saa maistaa ja ostaa messujen aikana.

Taste Saimaa kutsuu osastoille messujen avajaisiin 18.1. osallistuvat suulähettiläät, joille tarjotaan saimaalaisia herkkuja. Juhlavuodesta kuullaan myös ammattilaispäivän päätteeksi 18.1. klo 17.15 Ohjelmalavalla hankejohtaja Sari Kaasisen kertomana.

Lisäksi luvassa pohjoiskarjalaiset pidot ja ambassadorimme Saimi Hoyerin Saimaan kätketyt helmet-puheenvuoro launtaina 20.1. klo 14.30 Ohjelmalavalla.


LISÄTIETOA MATKAMESSUISTA


Kuva: Harri Säynevirta

Taste Saimaa hankeperhe kokoaa maakunnalliset Saimaan gastronomiaa, kulttuuria ja matkailua tukevat hankkeet yhteen

Taste Saimaan hankeperhe syntyi talvella 2023, kun Saimaa European Region of Gastronomy Management 2022-2023 -hankkeen kutsumana jokaisessa koordinaatiohankkeen maakunnassa järjestettiin alueelliset hankeklinikat, jossa koottiin saman pöydän ääreen tiedossa olevia ruoka-, kulttuuri- ja matkailuhankkeiden toimijoita.

Toukokuussa 2023 hanke kutsui ensimmäisen kerran koolle kaikki kolmen maakunnan ruoka-, kulttuuri- ja matkailuhankkeiden hanketoimijat. Teams-kutsuun vastasikin 20 paikallista, alueellista ja ylimaakunnallista hanketta. Innostavan tapaamisen tuloksena päätettiin tavata saman pöydän ääressä heti kesän jälkeen. Ensimmäinen Hankeseminaari järjestettiin Lappeenrannassa 23.8.2023.


LUE LISÄÄ HANKEPERHEESTÄMME TÄÄLTÄ


Taste Saimaa Partner -verkosto kutsuu Etelä-Karjalan, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon alueen yrityksiä mukaan!

Taste Saimaa Partner -mallissa yritys pääsee osaksi Saimaan alueen ruoka- ja matkailutoimijoiden verkostoa ja saa käyttöönsä siitä kertovan tunnuksen. Tavoitteena on muodostaa monialainen pienten ja keskisuurten toimijoiden verkosto, jolle voidaan tarjota yhteistyötilaisuuksia ja yhteismarkkinointia osana Taste Saimaa -kokonaisuutta.

Taste Saimaa Partner -tunnus viestii tuotteista tai palveluista, joiden tuotannossa painotetaan laatua, paikallista yhteistyötä, vastuullista toimintaa ja paikallisten raaka-aineiden käyttöä. Hakijoiksi toivotaan laajasti ruuantuottajia, matkailu- ja ravintola-alan sekä luovien alojen yrityksiä Etelä-Savosta, Etelä-Karjalasta ja Pohjois-Karjalasta.

Hakemukset käsitellään n. kerran kuukaudessa.Verkostoon liittyminen on maksutonta.

Verkostoon on liittynyt tähän mennessä jo 81 yritystä!

TUTUSTU TASTE SAIMAA -PARTNER HAKUUN TÄÄLLÄ


Ilmoita tapahtumasi juhlavuoden ohjelmaan

Suunnitteletko vuodelle 2024 tapahtumaa, joka liittyy Saimaan juhlavuoden teemoihin eli ruoan, matkailun, taiteen ja kulttuurin yhdistämiseen?

Ilmoita tapahtumasi Taste Saimaa -kategorialla maakuntien tapahtumakalentereihin, joista se nousee myös juhlavuoden viralliseen online-tapahtumakalenteriin. Nostamme juhlavuoden tapahtumia esiin viestinnässämme valtakunnallisesti ja kansainvälisesti.


Taste Saimaa Partner ‑tapahtuman tulee täyttää seuraavat kriteerit: 

  1. Tapahtuma tuotetaan ja toteutetaan Etelä-Savon, Etelä-Karjalan tai Pohjois-Karjalan alueella vuoden 2024 aikana.
  2. Paikalliset palveluntarjoajat ja yrittäjät ruoka‑, kulttuuri- ja matkailualoilta ovat esillä tapahtuman ohjelmassa ja tarjonnassa.
  3. Tapahtumasta tulee osa Taste Saimaan tarinaa, jossa tuodaan ylpeästi esiin ainutlaatuista kulttuuriamme, vieraanvaraisuuttamme, puhdasta ruokaamme sekä luontoamme.
  4. Tapahtuman järjestäjä tunnistaa yhteistyön voiman tuomalla esiin alueen muutkin toimijat ja suosittelemalla myös muita tapahtumia ja toimijoita vierailijoille.
  5. Tapahtumia kannustetaan huomioimaan toiminnassaan myös lapset ja nuoret.
  6. Tapahtuman toteutuksessa pyritään huomioimaan vastuullisuus ja ympäristön kannalta kestävät valinnat

ILMOITA TAPAHTUMASI MUKAAN OHJELMAAN


Taste Saimaa Partner -toimijoiden kuulumisia


Maaseutuyhdistys Sydänlanka ry kokoaa keruuheimoa

Jos villit maut ja keräily kiinnostavat, nyt kannattaa klikata itsensä Maaseutuyhdistys Sydänlanka ry:n sivuille ja osallistua kartoituskyselyyn, jonka pohjalta laadimme juuri sinulle sopivan keruukurssisarjan kasvukaudelle 2024 (kaikille lomakkeen täyttäneille -10% tulevan kauden keruukurssista).


Kasvukaudella 2024 keräämme ja tunnistamme villivihanneksia, säilömme villejä makuja ja heräilemme uuteen kasvukauteen yhdessä ympäröivän luonnon kera.


Löydät lomakkeen ja lisätietoa kurssista osoitteesta SYDANLANKAYHDISTYS.FI/KERUUHEIMO24


Makumatkoja Etelä-Karjalan makuhistoriaan

Ruokamaakunta Nyt! hankkeessa valmistui Matkoja Etelä-Karjalan makuhistoriaan -julkaisu. Hanke toteutettiin yhteistyössä Humakin, LAB-ammattikorkeakoulun, Kulttuuritila Nuijamiehen ja Lappeenrannan museoiden kesken. Kirjajulkaisussa oli lisäksi yhteistyökumppanina GoSaimaa Oy/SAKU-hanke.

Tiesitkö, että kivikaudella Saimaan rannoilla syötiin pähkinöitä? Entä millaista ruokaa sai 1700-luvun lopun eteläkarjalaisessa kestikievarissa? Sauna ja makkara kuuluvat yhteen, mutta uskotko että hyvässä makkarassa mausteet ovat kuoren alla eikä päällä? Voiko retkinuotiolla valmistaa kokonaisen menun? Tässä kirjassa matkustetaan eteläkarjalaiseen ruokahistoriaan ja tarjoillaan nykypäivään sopivia versioita ruoka-annoksista, joita maakunnassa on eri aikakausina syöty.

Kirjan reseptit hakevat inspiraationsa lähellä tuotetuista aineksista.Ne houkuttelevat yhtä lailla kotikokkia kuin ammattilaistakin makumatkalle menneille vuosisadoille ja takaisin tähän päivään.


Voit lukea julkaisun TÄSTÄ

Publication in English HERE



Tämä uutiskirje on lähetetty osoitteeseen anu-anette.varho@esavo.fi.
Mikäli et halua enää viestiä? Poistu listaltamme

Jos viesti ei näy oikein, voit lukea nettiversion täältä.