Taste Saimaa Ambassadorit monessa mukana 2023

Taste Saimaa Ambassadorit monessa mukana 2023Saimaa European Region of Gastronomy -lähettiläät (Ambassadorit) ovat saimaalaisen ruuan ja kulttuurin sanansaattajia ja alansa ansioituneita ammattilaisia. Lähettiläät edustavat teemojamme - ruokaa, itäsuomalaista kulttuuria, taidetta ja vastuullisuutta suurella sydämellä ja asiantuntemuksella. Kaikki European Region of Gastronomy –alueet nimeävät omat ruoka- ja kulttuurilähettiläänsä. Lähettiläät osallistuvat muun muassa kansainvälisen yhteistyön edistämiseen, alueen ruokakulttuurin kehittämiseen, PR-vierailuihin ja edustavat seudun vahvuuksia oman osaamisensa ja työnsä kautta.


 

Etelä-Karjalan toimijoiden tsemppari ja verkostojen luoja Ulla Liukkonen

Keittiömestari Ulla Liukkonen on loihtinut ruokaa niin itsenäisyyspäivän presidentin vastaanotolla kuin lukuisissa pienissä kyläjuhlissa eri puolilla Suomea. Hän on opettanut vuosikymmenten aikana satoja nuoria. Hänet tunnetaan myös aktiivisena alansa vaikuttajana, erityisesti Suomen Keittiömestareiden liiton pitkäaikaisena puheenjohtajana toimimisesta.

Ulla on ollut vuonna 2023 tuttu näky juhlavuoden essussaan eri puolilla Etelä-Karjalaa ja Saimaan seutua järjestetyissä ruoka- ja kulttuuritapahtumissa. Viimeisimpinä mainittakoon Riihisaari Bluesin yhteyteen syntynyt pakallisia makuja esiin tuova nuotioruokailu sekä Hungry for Finland Festivaalin saimaalaisten glögien tasting, makeiden ja suolaisten makupalojen kera.

Ulla on tehnyt aktiivisesti yhteistyötä alueen hankeperheen hankkeiden kanssa ja ollut keskeinen toimija verkostojen kasvattamisessa ja uusien, toimintaa kehittävien ideoiden sparraamisessa. Yhtenä upeana ideoinnin ja yhteistyön tuloksena syntyi eteläkarjalaisia leipomoita esiin tuova leipäkassi, jolla paikallisia herkkuja tehdään tunnetuksi pääkaupunkiseudulla saakka.


 


Perinteiden puolesta puhuja ja uudistaja Anni Korhonen

Anni Korhonen on perinteiden uudistaja, ruokamatkailuyrittäjyyden konkari, kokki, kanteleen soittaja, runoilija ja laulaja. Lähiruoka ja itäsuomalaisten perinteiden vaaliminen ovat hänelle sydämen asia. Annin puheenvuoroja on kuultu vuoden 2023 aikana useissa tilaisuuksissa Saimaan seudulla, mm. Kiteen Laidunkauden avajaisissa, Soinilan Marraskarkeloissa ja Mikkelin Regatan etkoilla.

Anni on myös edustanut Saimaan seutua maailman suurimmilla Grüne Woche -ruokamessuilla Berliinissä. Hän toimi Saimaan alueen ensimmäisen European Young Chef Award -aluekilpailun päätuomarina ja edusti aluetta Ranskassa järjestetyssä kansainvälisessä kilpailussa nuoren kandidaatimme Matias Roiskon ja Samiedun edustuksen kanssa. Odotettu gastronomian juhlavuoden titteli siirtyi saman vierailun yhteydessä nykyiseltä ERG-alueelta Hauts-de-Francelta Saimaalle Pohjois-Ranskassa sijaitsevassa Le Touquetin kunnassa pidetyssä juhlavassa gaalassa.

– Ranskalaiset laittavat ruokaa intohimolla, mutta me suomalaiset käytämme kokkaamiseen ripauksen taikuutta. Ruokamme maustetaan revontulilla ja kesäyön auringolla. Jokaisella ruoka-alueella on omat erityispiirteensä, enkä keksi parempaa tapaa käydä gastronomista keskustelua maiden välillä kuin tällaiset tapahtumat, jotka tuovat lahjakkaita ihmisiä yhteen eri puolilta Eurooppaa, kiitteli Korhonen juhlapuheessaan.


Saimaan brändilähettiläs Saimi Hoyer

Saimi Hoyer on yrittäjä, palkittu puhuja ja sienten kuningatar. Hän on suomalaisen matkailun vahva puolestapuhuja, joka vannoo yhteistyön ja rohkeuden voimaan. Saimin sielunmaisema on Punkaharjun kauniissa luonnossa. Inspiroivalla persoonallaan ja tarinallaan Saimi luo matkailijoille unohtumattomia elämyksiä Saimaan luonnon, ruuan, taiteen ja kulttuurin parissa. Työstään luonnon ja kulttuurihistorian hyväksi Saimi on palkittu Suomen leijonan ansioristillä.

Saimin inspiroivia puheenvuoroja on kuultu vuoden aikana niin Helsingin Matkamessuilla ja Hungry For Finland Festivaaleilla kuin Saimaan alueen verkostotilaisuuksissa. Alueemme tarinat, puhtaat raaka-aineet, luonto ja ainutlaatuisuus ovat olleet kantavia teemoja, kun Saimi on vastaanottanut Saimaalle saapuneita matkailijoita, median edustajia ja kansanvälisiä vieraita. Saimi kutsuu myös sosiaalisessa mediassa seuraajiaan aistimaan Saimaata kaikilla aisteilla.


Elämysten äärellä Jyrki Tsutsusen johdattamana

Jyrki Tsutsunen on villikokki, joka luo ennakkoluulottomasti uusia makuelämyksiä metsästä kerätyistä raaka-aineista. Hänet tunnetaan myös moniaistisista tapahtumista, joissa ruoka yhdistyy taiteilijoiden ja muusikoiden kanssa tuotettuihin elämyksiin. Jyrki haluaa haastaa meitä ajattelemaan, mitä ruoka on ja johdattaa tutun ja turvallisen sijaan uuden ja kokeilevan äärelle.

Perjantaina 17.11. ruokalähettiläämme Jyrki Tsutsunen saapui Joensuuhun luennoimaan siitä, miten taidetta ja ruokaelämyksiä voi yhdistää. Tilaisuudessa kuultiin myös Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden kuulumisia sekä nähtiin inspiroivia esimerkkejä muilla ERG-alueilla toteutetuista ruokamatkailuelämyksistä. Kiitos kaikille osallistujille mielenkiintoisesta ja vilkkaasta keskustelusta.

Lauantaina 18.11. Taidekeskus Ahjo muuntautui Jyrkin ja muusikko Tatu Rönkön näyttämöksi, kun ruoka ja taide sulautuivat ainutlaatuiseksi elämykseksi. Tilaisuuteen osallistui monipuolinen joukko pohjoiskarjalaisia toimijoita. Elämys päättyi yhteiseen keskusteluun ja ideointiin, jonka pohjalta syntyy varmasti monia upeita tulkintoja ja uusia elämyksiä alueelle juhlavuoden ohjelmaan. Tapahtumiin osallistui 45 osallistujaa.


Taste Saimaa x Lintsin Luola

Timo "Lintsi" Linnamäki on monissa liemissä keitetty kokki ja keittiömestari sekä legendaarisen Muru-ravintolan perustajajäsen ja omistaja. Yli 30 vuotisen uransa aikana Lintsi on työskennellyt monissa huippuravintoloissa niin Helsingissä kuin ulkomailla. Hän yhdistää ranskalaisen keittiön kulinaariset nautinnot kotimaisiin, upeisiin sesongin makuihin. Lintsi katsoo tehtäväkseen edistää, ylläpitää ja tehdä tunnetuksi suomalaista ruokaperinnettä ja kulttuuria Michelin-ravintola Finnjävelin kanssa.

13.-15.11. Taste Saimaa Parter-toimijoillemme tarjoutui upea tilaisuus päästä esittelemään tuotteitaan Ambassadorillemme, huippukokki Timo ”Lintsi” Linnamäelle. Järjestimme kolme alueellista tilaisuutta, jonne kutsuimme alueen ruoantuottajia tuomaan paikalliset raaka-aineensa, ruokatuotteensa tai jatkojalosteensa saamaan vauhtia Lintsin sparrauksesta.

13.11. Lappeenrannan Kehruuhuoneella yhteistyössä goSaimaan SAKU-hankkeen ja Humakin ”Ruokamaakunta nyt”-hankkeen kanssa järjestetyssä tilaisuudessa oli mukana 6 paikallista tuottajaa, jotka saivat Lintsiltä arvokasta palautetta tuotteistaan. Osa tilaisuuden tuottajista onkin jo jatkanut yhteistyötä Lintsin kanssa.

14.11. Lintsin Luola teki yhteistyötä Mikkelissä Etelä-Savon ammattiopisto Esedun kanssa, ja yhdisti Lintsin luolan Esedun ”Rohkeutta Ruokainnovaatiohin”-tilaisuuteen. Tilaisuudessa mukana olleet 5 tuottajaa saivat tuotteilleen upean näkyvyyden ja Taste Saimaa Partner-perhe uusia jäseniä.

15.11. kokoonnuttiin Joensuuhun, jossa Local Bistrossa järjestetyssä tilaisuudessa Lintsin arvioinnin lisäksi 5 mukana ollutta yrittäjää verkostoivat aktiivisesti ja tilaisuudessa syntyikin useita uusia kumppanuuksia toimijoiden kesken.

Tilaisuuksissamme mukana olleet rohkeat yritykset: Micaro Makeiset, Kuurman öljyt, Mätön sillä sipuli Oy, Discover Saimaa, Päivi Angervo, Satun Makiat, Marjatila Teittinen, Heikkilän yrttitila, Koivurannan Lomamökit, Kirjalan Paahtimo, Karvilan panimo, Ninukka, MaitoKarelia Oy, Palviaisen tila, Metsämesi Ky ja Koskijärven Villitila.

Lappeenrannan, Mikkelin ja Joensuun tilaisuuksissa oli yhteensä lähes 80 osallistujaa

-  Saimaan seudun tapahtumissa sain maistaa tuotteita, joissa maut olivat aidoimmillaan ja puhtaimmillaan. Niissä ei ollut mitään liikaa. Minkä tuotteen tahansa voisi viedä jo nyt maailmalle, summaa Lintsi tapahtumien antia. 

Tilaa uutiskirje

Haluatko pysyä kartalla Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden rakentamisessa? Tilaa uutiskirjeemme!