Taste Saimaa hankeperhe kokoaa maakunnalliset Saimaan gastronomiaa, kulttuuria ja matkailua tukevat hankkeet yhteen

Taste Saimaa hankeperhe kokoaa maakunnalliset Saimaan gastronomiaa, kulttuuria ja matkailua tukevat hankkeet yhteen


Taste Saimaan hankeperhe syntyi talvella 2023, kun Saimaa European Region of Gastronomy Management 2022-2023 -hankkeen kutsumana jokaisessa koordinaatiohankkeen maakunnassa järjestettiin alueelliset hankeklinikat, jossa koottiin saman pöydän ääreen tiedossa olevia ruoka-, kulttuuri- ja matkailuhankkeiden toimijoita.

Toukokuussa 2023 hanke kutsui ensimmäisen kerran koolle kaikki kolmen maakunnan ruoka-, kulttuuri- ja matkailuhankkeiden hanketoimijat. Teams-kutsuun vastasikin 20 paikallista, alueellista ja ylimaakunnallista hanketta. Innostavan tapaamisen tuloksena päätettiin tavata saman pöydän ääressä heti kesän jälkeen. Ensimmäinen Hankeseminaari järjestettiin Lappeenrannassa 23.8.2023.

Taste Saimaan hankeperhe kokoontui toiseen yhteiseen seminaariin Joensuun Taitokortteliin 16.11.2023.

Hankeseminaarin aluksi saimme kuulla Hungry for Finlandin Opri Laamasen terveiset valtakunnallisen ruokamatkailustrategian valmistelusta. Saimaan kolme maakuntaa muodostavat yhden ydinalueryhmistä ja alue on jo osallistunut strategiatyöhön. Oli hienoa kuulla myös mitä mieltä ruokakulttuuristamme ollaan muualla. Saimaan seudulla tehty hyvä työ ruokamatkailun eteen on noteerattu ja alue nähdäänkin positiivisena esimerkkinä täällä tehdyn laajan ja monialaisen yhteistyön ansiosta.

 

Hankeseminaarin tärkein osa on aina hankekuulumisten kertominen ja toimijoiden verkostoituminen. Rahoituskauden vaihtumisen takia 13 hankeperheemme hanketta päättyy vuoden 2023 loppuun mennessä. Saimmekin kuulla esimerkiksi Joensuun Kulttuurin unelmavuosi 2023-hankkeen projektipäällikkö Anne Mujusen terveiset hankkeen upeista tuloksista: hanke työllisti 675 luovan alan ammattilaista, järjesti 178 kaikille avointa tapahtumaa ja sai mukaan 187 000 osallistujaa kulttuurin unelmavuoden tapahtumiin. 


Toisen vuoden 2023 loppuun päättyvän, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK:n  Ruokatuotteista boostia -kehittämisen välineitä mikro- ja pk-yrityksille – hankkeen tuloksista kuulimme Elina Vauhkosen ja Riikka Neuvosen kertomana. Hankkeen tuotokseksi kiteytyi Kehittämisen kahvakuula -systemaattisen kehittämisen malli ruokapalvelualan yrityksille.

LINKKI KEHITTÄMISEN KAHVAKUULAAN

Myös XAMKin Paikallisten ruokatuliaisten tuotteistaminen -hankkeessa koottiin Makuelämykset matkamuistoiksi -opas, josta löytyy vinkkejä mm. pakkauksen valitsemiseen, tarinallistamiseen sekä ruokalahjan myyntiin ja markkinointiin. 
LINKKI SÄHKÖISEEN OPPASEEN

 

Lämmin kiitos yhteistyöstä kaikille vuonna 2023 päättyvien hankkeille ja hankkeiden toimijoille:

-         Creative Saimaa - Matkailun ja luovien alojen klusteri, 2023 /Savonlinnan hankekehitys
1.9.2022-21.3.2023

-         D.O. Saimaa - osaavan työvoiman hanke / Miksei Mikkeli Oy  1.10.2022 - 31.3.2023

-         Saimaa Skill Share Lab-esiselvityshanke, / UEF 1.8.2022-31.7.2023

-         Voiman merkit Etelä-Karjalassa / Pro Agria Etelä-Suomi, 1.10.2022-30.9.2023

-         Paikallisten ruokatuliaisten tuotteistaminen / XAMK 1.10.2022 - 30.9.2023

-         D.O. Saimaa prosessin kehittäminen / Miksei Mikkeli Oy 1.4.-30.9.2023

-         Syyäänja saunotaan / Rääkkylän kunta, 1.9.2022-30.9.2023

-         Lähiruokaretki / Lipertek Oy , 1.9.2022-31.10.2023

-         Ruokatuotteista boostia-kehittämisen välineitä mikro- ja pk-yrityksille -hanke 1.2. – 30.11.2023 /XAMK

-         SAKU -hanke / Go Saimaa 1.6.2022 -30.11.2023

-         Ruokamaakunta NYT! / Humak & Lappeenrannan kaupunki 1.9.2022-31.12.2023

-         Työntekijöitä ja matkailijoita Pohjois-Karjalaan 2022-2023 / 
P-K:n maakuntaliitto & Visit Karelia, 1.3.2022-31.12.2023

-         Joensuun Kulttuurin unelmavuosi 2023, 1.5.2022 – 31.12.2023/ Joensuun kaupunki

 

Seminaaripäivän aikana kuultiin myös Ambassadorimme Ulla Liukkosen koskettava puheenvuoro yhteistyön ja yhdessä tekemisen voimasta Etelä-Karjalassa. Laajan yhteistyön ansiosta Etelä-Karjalassa on nyt oma Leipäkassi, monia uusia Karelia ala Carte-yrityksiä ja uusia verkostoja.

Seminaaripäivän aikana kuultiin myös Taitokorttelin toiminnasta. Hankejohtaja ja hankeasiantuntija kertoivat Saimaa European Region of Gastronomy Management 2022-2023 -hankkeen ajankohtaisia kuulumisia ja tulevan juhlavuoden suunnitelmia. Koko hankeseminaariporukan kanssa suunniteltiin tulevia tempauksia ja esiteltiin hankkeiden tulevia toimenpiteitä. Hankeseminaarien välillä Teamsissa pidetään myös seuraavat Hankehöpinät 11.1.2024.

Päivän päätteeksi oli hyvä todeta, että Yhdessä olemme todellakin enemmän!



Kuva: Harri Säynevirta

Tilaa uutiskirje

Haluatko pysyä kartalla Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden rakentamisessa? Tilaa uutiskirjeemme!