Kuva: Saimaa European Region of Gastronomy Management Project, Harri Säynevirta

Saimaa on vuoden 2024 European Region of Gastronomy 

Saimaan alueelle on myönnetty kansainvälinen European Region of Gastronomy –status tunnustuksena itäisen Suomen ainutlaatuisesta ruokakulttuurista. Juhlavuonna 2024 kansainväliset ja kotimaiset vierailijat saavat kokea Järvi-Suomen puhtautta ja ainutlaatuisuutta kaikilla aisteillaan. Saimaan alueella luodaan tapahtumia ja kokonaisuuksia, jotka yhdistävät kulttuurin, taiteen ja ruuan ennennäkemättömällä tavalla.

Saimaasta Euroopan ruoka- ja kulttuurimatkailun keskus

European Region of Gastronomy -statuksen myötä Saimaan alue on mukana International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism - ruoka- ja kulttuurimatkailun verkostossa, joka edistää ruokakulttuurin monimuotoisuutta ja kestävää kehitystä.

Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuonna tavoitteena on nostaa Saimaan alue kansainvälisesti kiinnostavaksi matkailukohteeksi, ruoka ja kulttuuri keskiössä. 

Taste Saimaa – koe Saimaa kaikilla aisteilla

Taste Saimaa kertoo Järvi-Suomen luonnon parhaista mauista, elämyksistä ja iloista. Ne syntyvät itäisen Suomen kauniista erämaaluonnosta, hiljaisuudesta, lämpimän vieraanvaraisesta kulttuurista sekä maailman puhtaimmasta ruuasta.

Saimaa tarjoaa elämyksiä kaikille aisteille: 

Näe Saimaan luonnon villi kauneus.
Kuule luomoava hiljaisuus.
Haista puhdas ja raikas ilma.
Maista maailman puhtaimmat maut.
Tunne maa jalkojesi alla sekä vesien puhdistava vaikutus.
Koe yhteys Saimaan mystiikkaan.

Itäisen Suomen metsät ovat täynnä uskomattomia, villejä makuja.

Maailman puhtainta ruokaa

Itäisen Suomen ruokakulttuuri on villi ja ainutlaatuinen kokemus kaikkina vuodenaikoina. Sen juuret ovat seudun puhtaiden metsien ja järvien antimissa. Pohjoisen yöttömät yöt luovat täydelliset kasvuolosuhteet villivihanneksille, marjoille ja sienille, joissa maistuu luonnollisen rikkaat aromit. Puhtaiden järvien kalat ovat saimaalaisen ruokaperinteen aarteita, joiden maku on aidoimmillaan yksinkertaisesti valmistettuna. Saimaa tarjoaa puhtaita, rikkaita raaka-aineita niin kotikeittiöihin kuin huippuravintoloihin!

Yksinkertaisuus muuntuu runsaudeksi, kun kunnioitetaan laadukkaita, puhtaita raaka-aineita ja makuja ammattitaidolla. Se riittää. Ajatellaan vaikka kotimaista metsämustikkaa. Sen aromit ovat aivan eri luokkaa kuin muun maailman mustikan.

– Timo Linnamäki, kokki, keittiömestari ja ravintoloitsija

Aistit avaavia ruoka- ja taide-elämyksiä

Paikalliset ruoka- ja kulttuuriperinteet kulkevat Saimaalla käsi kädessä. Saimaalainen taide, kulttuuri ja ruoka muodostavat Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuonna maukkaan liiton, josta matkailijat pääsevät nauttimaan eri puolilla Saimaan maakuntia. Alueen taiteilijat, kulttuurintekijät ja huippukokit laittavat silloin pöytään parastaan!

Hyvä ruoka tekee meissä ihmeitä, se avaa aistit vastaanottamaan. Kun nautinnolliseen ruokailukokemukseen yhdistyy taide-elämys, saa myös sielu ravintoa. Kannattaa antautua nauttimaan vieraanvaraisuudesta, makujen sinfoniasta ja kulttuurimme rikkauksista.

– Anni Korhonen, Hyvinvointimajatalo Puukarin Pysäkin emäntä, kokki, muusikko, luomuviljelijä ja kuppari

Uusia perunoita, keväsipulivoita ja villiyrttisalaattia

800 g uusia perunoita 
200 g kevätsipulia
200 g voita
Merisuolaa

Resepti: Kokki Ilkka Arvola

Uudet perunat
Pese perunat ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä kunnes ne ovat juuri kypsiä. Kaada vesi pois ja anna levätä kannen alla noin 5 minuuttia. Tarjoile kevätsipulivoin ja villiyrttisalaatin kanssa.

Kevätsipulivoi
Hienonna kevätsipulien vaaleat osat ja hauduta niitä voissa miedolla lämmöllä 15 minuuttia. Lisää hienonnetut varret ja hauduta vielä 5 minuuttia. Mausta suolalla.

Villiyrttisalaatti
Tee salaatti nuorista villikasvisten versoista. Poimi esimerkiksi vuohenputkea, maksaruohoa, voikukkaa ja poimulehteä. Huuhtele kylmällä vedellä ja kuivaa kevyesti. Pyöräytä kulhossa oliiviöljyn kanssa ja tarjoile.

Saimaan tarina on ainutlaatuinen koko maailmassa

Kolin ja Punkaharjun jylhät kansallismaisemat, Imatrankosken kuohut, Olavinlinna, Astuvansalmen kalliomaalaukset, jääkauden uurtamat maisemat ja puhtaat järvet resonoivat elämäämme. Täällä asuu sinnikäs ja vieraanvarainen kansa, joka elää edelleen sopusoinnussa luonnon kanssa.

Kuva: Visit Karelia / Harri Tarvainen

Itäisen Suomen metsistä ja järvistä tulee maailman parhaita raaka-aineita

Karussa pohjoisen luonnossa, jossa talvet ovat kylmiä ja kesät yöttömän yön valaisemia, kasvaa maultaan ainutlaatuisia raaka-aineita. Näitä peltojemme, metsiemme ja järviemme ainutlaatuisia aarteita arvostetaan myös huippukeittiöissä ympäri maailmaa. Näitä herkkuja passaa tarjota myös muille!

Kuva: Visit Karelia / Harri Tarvainen

Itäinen Suomi tarjoaa omanlaisia maukkaita perinteitä

Idän ja lännen rajaseudulla on aina osattu tarjoilla hyviä makuja. Vuosituhansien aikana historialliset vaikutteet ovat muovanneet itäsuomalaisen ruokakulttuurin paikallisia raaka-aineita kunnioittavaan muotoon. Pitopöytiimme makunsa ovat jättäneet niin varakkaat kartanot kuin karut sota-ajatkin.

Kuva: Visit Karelia / Harri Tarvainen

Saimaan elämykset eivät jätä kylmäksi

Maailman puhtain ruoka, taide ja kulttuuri yhdistyvät ainutkertaisiksi, aistit avaaviksi elämyksiksi, jotka ravitsevat sekä kehoa että sielua. Koe Saimaa kaikilla aisteilla ja antaudu sen mysteereille.

Tilaa uutiskirje

Haluatko pysyä kartalla Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden rakentamisessa? Tilaa uutiskirjeemme!