Kuva: Saimaa European Region of Gastronomy Management Project, Harri Säynevirta

Taste Saimaa – koe Saimaa kaikilla aisteilla

Taste Saimaa kertoo Järvi-Suomen luonnon parhaista mauista, elämyksistä ja iloista. Ne syntyvät itäisen Suomen kauniista erämaaluonnosta, hiljaisuudesta, lämpimän vieraanvaraisesta kulttuurista sekä maailman puhtaimmasta ruuasta.

Saimaa tarjoaa elämyksiä kaikille aisteille: 

Näe Saimaan luonnon villi kauneus.
Kuule luomoava hiljaisuus.
Haista puhdas ja raikas ilma.
Maista maailman puhtaimmat maut.
Tunne maa jalkojesi alla sekä vesien puhdistava vaikutus.
Koe yhteys Saimaan mystiikkaan.

Itäisen Suomen metsät ovat täynnä uskomattomia, villejä makuja.

Maailman puhtainta ruokaa

Itäisen Suomen ruokakulttuuri on villi ja ainutlaatuinen kokemus kaikkina vuodenaikoina. Sen juuret ovat seudun puhtaiden metsien ja järvien antimissa. Pohjoisen yöttömät yöt luovat täydelliset kasvuolosuhteet villivihanneksille, marjoille ja sienille, joissa maistuu luonnollisen rikkaat aromit. Puhtaiden järvien kalat ovat saimaalaisen ruokaperinteen aarteita, joiden maku on aidoimmillaan yksinkertaisesti valmistettuna. Saimaa tarjoaa puhtaita, rikkaita raaka-aineita niin kotikeittiöihin kuin huippuravintoloihin!

Yksinkertaisuus muuntuu runsaudeksi, kun kunnioitetaan laadukkaita, puhtaita raaka-aineita ja makuja ammattitaidolla. Se riittää. Ajatellaan vaikka kotimaista metsämustikkaa. Sen aromit ovat aivan eri luokkaa kuin muun maailman mustikan.

– Timo Linnamäki, kokki, keittiömestari ja ravintoloitsija

Kuva: Visit Karelia / Harri Tarvainen

Aistit avaavia ruoka- ja taide-elämyksiä

Paikalliset ruoka- ja kulttuuriperinteet kulkevat Saimaalla käsi kädessä. Saimaalainen taide, kulttuuri ja ruoka muodostavat Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuonna maukkaan liiton, josta matkailijat pääsevät nauttimaan eri puolilla Saimaan maakuntia. Alueen taiteilijat, kulttuurintekijät ja huippukokit laittavat silloin pöytään parastaan!

Hyvä ruoka tekee meissä ihmeitä, se avaa aistit vastaanottamaan. Kun nautinnolliseen ruokailukokemukseen yhdistyy taide-elämys, saa myös sielu ravintoa. Kannattaa antautua nauttimaan vieraanvaraisuudesta, makujen sinfoniasta ja kulttuurimme rikkauksista.

– Anni Korhonen, Hyvinvointimajatalo Puukarin Pysäkin emäntä, kokki, muusikko, luomuviljelijä ja kuppari

Uusia perunoita, keväsipulivoita ja villiyrttisalaattia

800 g uusia perunoita 
200 g kevätsipulia
200 g voita
Merisuolaa

Resepti: Kokki Ilkka Arvola

Uudet perunat
Pese perunat ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä kunnes ne ovat juuri kypsiä. Kaada vesi pois ja anna levätä kannen alla noin 5 minuuttia. Tarjoile kevätsipulivoin ja villiyrttisalaatin kanssa.

Kevätsipulivoi
Hienonna kevätsipulien vaaleat osat ja hauduta niitä voissa miedolla lämmöllä 15 minuuttia. Lisää hienonnetut varret ja hauduta vielä 5 minuuttia. Mausta suolalla.

Villiyrttisalaatti
Tee salaatti nuorista villikasvisten versoista. Poimi esimerkiksi vuohenputkea, maksaruohoa, voikukkaa ja poimulehteä. Huuhtele kylmällä vedellä ja kuivaa kevyesti. Pyöräytä kulhossa oliiviöljyn kanssa ja tarjoile.

Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuosi tuo esiin itäisen Suomen parhaat palat

Pohjois-Karjala, Etelä-Karjala ja Etelä-Savo tarjoilevat itäisen Suomen ainutlaatuista gastronomiaa ja eläväistä kulttuuria Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuonna monin tavoin eri puolilla maakuntia. 

Tervetuloa nauttimaan itäsuomalaisesta vieraanvaraisuudesta ja nauttimaan Saimaa-elämyksistä täynnä tunteita, makuja ja tuoksuja!

Tilaa uutiskirje

Haluatko pysyä kartalla Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden rakentamisessa? Tilaa uutiskirjeemme!