VOIMAA JA RAUHAA SIENISTÄ -RUSKAVIIKONLOPPU KOLILLA

VOIMAA JA RAUHAA SIENISTÄ -RUSKAVIIKONLOPPU KOLILLA

Tervetuloa Kolille ruska-aikaan viettämään yhteisöllinen viikonloppu sieni-teemalla. Viikonloppu sisältää sekä käytännönläheisiä sieniretkiä, että inspiroitunutta keskustelua sienten merkityksestä maailman luonnolle, meille ihmisille ja jopa maailmanrauhalle. Lähestymme sieniä sekä arkisesta /käytännöllisestä että myyttisemmästä näkökulmasta.

Sienineuvoja ja luonto-opas Jani Martikainen vie meidät Kolilla lähimetsiin, joissa kasvaa runsaasti erilaisia sieniä. Käymme läpi yleisimpien sienten tunnistustapoja ja opimme tunnistamaan myös näköislajit. Jani kertoo yleisesti sienten biologiasta ja merkityksestä luonnossa. Olemme ulkona, samalla kierrellen ja ihmetellen vastaan tulevia sieniä. Tavoitteena on, että tunnistamme eri sieniryhmät (haperot, rouskus, tatit, vahverot jne) ja muutaman yleisen ruokasienen. Sieniretket sopivat niin vasta-alkajille kuin aiemmin sienestäneille. Jos tunnet jo paljon sienistä, tämä on mahdollisuus yhteisöllisesti nauttia Kolin upeista syysmaisemista. Toteutamme retken tavalla, mikä kunnioittaa maaperää ja eliöstöä, kulkemalla maastossa varovasti ja mahdollisimman paljon polkuja käyttäen.

Ekopsykologi Irma Heiskanen pitää meille inspiraatioluennon sienirauhasta. Mitä sienirauha on? Irma haastaa meitä lempeästi ajattelemaan sienien inspiroimana: ”Voimme nykypäivän sotien ja ilmastonmuutoksen uhkien keskellä kysyä, onko muita mahdollisia rakenteita kuin nykyiset keskusjohtoiset, ihmiskasvoiset rakenteet, joissa johtajat ”alamaisineen” ovat vuosisatojen ajan olleet sotaisissa konflikteissa keskenään ja nostaneet itsensä myös toisten lajien yläpuolelle. Kasvibiologi Stefano Mancusoa myötäillen - Millainen olisi viisas ja yhteistoiminnallinen verkosto ilman komentokeskusta?
Kasvien ohella sieniä ja sienirihmastoja (myseelit) voidaan pitää oppaina elämäntapaan, jossa keskeistä ovat hienovaraiset ravitsevat yhteydet toisiin lajeihin (toki loissieniäkin on). Sienet ja sienirihmastot omaavat valtavan määrän biomimeettistä tai bioonista tietoa, jonka pohjalta ihmisyhteisöt voivat rakentua osaksi luonnon eri lajien sukulaisuusverkostoja myseelisen demokratian ja rauhan hengessä.”

Helena ohjaa viikonlopun aikana rumpumatkan, jonka aikana voimme tutustua omaan ”sieni-oppaaseemme”. Mikä sienilaji sykähdyttää sinua erityisesti tänä viikonloppuna? Mitä opittavaa sinulla on sieneltä tai sienistä?

Ohjaajat:

Irma Heiskanen: Olen Muuramen Kuusmäki-Tikkamäki-Valkeavuori luonnonsuojelualueiden kainalossa asuva ekopsykologi- eläkkeellä. Olen usean vuoden ajan ollut Suomen sieniseuran jäsen ja harrastan sieniin liittyvän tutkimuksen, mm. älykkyyden käsitteen uudelleenarviointia sienirihmasto-puiden juurisysteemeissä, aktiivista seuraamista. Sienestän tietysti myös. Kuluvan vuoden aikana olen mukana Muuramen Opas-hankkeessa, jossa aloitamme sieniin liittyvää monimuotoista toimintaa lähimetsissä. Käytän sienitietoa myös psykologiassa eli pohdin elämänilmiöiden metamorfoosia rinnakkaisena sienirihmaston hajotus- ja lahotustyölle. Olen ollut myös järjestämässä Kohtuus-liikkeen työpajaa tällä teemalla takavuosina sekä esitelmöinyt aiheesta ”Mytopoeettinen sukellus lahoamisen, hajoamisen tapahtumisiin olemassaolon sukulaisuusverkostoissa – ajattelun dekolonisaatio?” Psykologiliiton webinaarissa 18.11.2022. Viime vuodet (2016-2023) olen kouluttanut Lapin amk:n eri hankkeissa ekopsykologisia menetelmiä.

Jani Martikainen on Karelia Active Outdoorin yrittäjä. Janilla on vuosien kokemus elämysmatkailusta ja luonnossa liikkumisesta. Hän on erä- ja luonto-opas, köysitoiminnanohjaaja (KTO) ja melonnanohjaaja. Jani on vuosien saatossa perehtynyt sieniin ja toimii sienioppaana.

Helena Karhu on syntyperäinen joensuulainen pohjoisen animistis-shamanistisen tradition ja kansantietämyksen opettaja, kulttuurintuottaja ja -tutkija sekä kaksosäiti. Helenan elämäntehtävä on perustamassaan Karhun Talossa, jossa luontoyhteyden ja viisausperinteiden vaaliminen on keskiössä. Karhu kirjoittaa väitöskirjatutkimusta suomalaisesta shamanismista Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella. Helena on Pielisen Tietäjäkeskus ry:n perustajajäsen ja puheenjohtaja. Helena palasi vuonna 2018 takaisin Joensuuhun yli 13 Kööpenhaminan vuoden jälkeen, ja hän on asunut myös Grönlannissa ja Alaskassa. Pohjolan esivanhempien ja luonnon henki kutsuu häntä kertomaan lisää pohjoisen luonnosta, alkuperäisestä shamanistisesta traditiosta, sekä yhdistämään arkaaiset metodit ja nykykulttuurin mahdollisuudet. Lisää Helenasta tästä linkistä: https://www.karhuntalo.com/karhu

Kurssin pitopaikka:

Villa Oras, Verkkovaara 1, Koli. Villa Oras tarjoaa yhteisöllistä ja kodinomaista majoitusta entisöidyssä Jeron kyläkoulussa. Tämä 1940-luvulla rakennettu 600 neliöinen, hirsinen rakennus luo idylliset puitteet retriitillemme. Villa Oras on suurilta osin vielä alkuperäisessä 40-luvun kunnossa tarkoitten,
-Ei juoksevaa vettä, vesi kannetaan kaivosta sisälle sekä saunalle
-Ulko wc, missä ei juoksevaa vettä
-Peseytyminen saunalla, joten toivomme biohajoavien pesutuotteiden käyttöä (meiltä löytyy yhteiskäyttöön pesuaineet majoittujille)
-Kaikki majoittujat on saman arvoisia ja kunnioitetaan toinen toisiamme
https://www.villaoras.fi/

Sopiiko Kurssi minulle?
Kurssi soveltuu kaikille, jotka kokevat luontaista mielenkiintoa kurssin aihepiiriä kohtaan. Kurssi on alkoholiton ja päihteetön, ja ruokailut ovat kasvisruokaa. Kurssi on päihteetön. Emme nauti kurssilla muuntuneita tietoisuuden tiloja aiheuttavia sieniä sisäisesti, vaan inspiroidumme niistä muilla tavoin.

Ilmoittautuminen:
Osallistumismaksu on 170 EUR sis. 24 ALV%, sis. kurssin sisältö.

Tämän lisäksi on majoitus täysihoidolla (sis. kaikki ruokailut perjantain illallisesta sunnuntain lounaaseen) jaetuissa huoneissa yht 155€/hlö (Sis. majoitus, 2x lounas, 1x aamupala, 1x illallinen, la illan pihasauna). Lakanalisä +10€ tai omilla lakanoilla.

Ilmoittautumiset spostilla osoitteeseen info@karhuntalo.com

Kurssimaksu ei sisällä matkoja kurssipaikalle eikä matkavakuutusta. Kurssille osallistujat ovat velvoitettu tutustumaan Karhun Talon vastuuvapautukseen ja peruutusehtoihin: https://www.karhuntalo.com/varaus-ja-peruutusehdot

Kurssin alustava ohjelma:

Lauantai:
10:00 Kurssin ohjelma: Tutustumispiiri ja Irma Heiskasen inspiraatioluento Sienirauhasta. Keskustelua sienten merkityksestä.
12:00 Lounas
13:00 Kurssin ohjelma: Sienten tunnistusta Kolin maastossa Jani Martikaisen opastuksella
Sienten käsittelystä.
17.30 Illallinen
18.30 Rumpumatka omaan sieni-oppaaseen Helenan rummutuksella. Luova hetki sienten kanssa.
20.00 Saunominen

Sunnuntai:
08.00 Aamiainen
09:00 Kurssin ohjelma:
09.00 Aamumeditaatio Helenan opastuksella sienirauhaan
10.00 Metsään.
12:00 Lounas
13:00 Irman inspiraatioluento sienistä.
Päätöspiiri ja loppumeditaatio (Helena).
15.00 Viikonlopun päätös

Event dates

9/14/24, klo 10:00 - 9/15/24, klo 15:00

Location

Verkkovaara 1, 83960 Lieksa

Organizer

Karhun Talo

Next events