Maakunnissa kokeillaan viikonloppuna uusia makureittejä Taste Saimaan reittipilotointeina - Lähtekää mukaan herkuttelemaan!

Maakunnissa kokeillaan viikonloppuna uusia makureittejä Taste Saimaan reittipilotointeina - Lähtekää mukaan herkuttelemaan!

Huomenna ympäri Saimaata päästään kokemaan uusia makuelämyksiä osana Taste Saimaan reittipilotointeja. Uudenlaisia reittielämyksiä haettiin avoimella  kolmeen maakuntaan teemalla Aistien syksy Saimaalla. Ehdotuksia saatiin yhteensä seitsemän, joista kolme toteutetaan lauantaina 28.10.2023.

Nuorille ja lapsille suunnattuja makuja 

Etelä-Karjalasta mukaan valittiin Lempin makumatka eteläkarjalaiseen ruokakulttuuriin ja aluehistoriaan. Ainutlaatuinen matka alueen menneisyyteen ja herkulliseen kulttuuriin tarjoaa nuorille ja lapsille mahdollisuuden oppia alueen historiaa ja nauttia paikallisista ruokaherkuista. Reittipilotoinnin tavoitteena on herättää lasten ja nuorten kiinnostus alueen kulttuuriin ja perinteisiin. Kierros yhdistää opettavaisen sisällön elämykselliseen matkailuun.

Kierros alkaa Majurska-kahvilan edestä, jossa osallistujat kokoontuvat ja saavat tervetuliaisinfoa oppaalta. Seuraava pysähdys on historiallisessa Lappeenrannan Linnoituksessa, jossa ystävällinen Lempi Leipuri kertoo paikallisesta historiasta, mielenkiintoisia tarinoita Linnoituksen menneisyydestä ja availee Etelä-Karjalan ruokaperinteiden saloja. Kierroksen aikana lapset pääsevät myös nauttimaan paikallisista mauista samalla, kun heille kerrotaan lähiruoan merkityksestä.

Lisätietoja Lempin makumatkasta löydät täältä.

Maatiloja, sultsinoita ja mansikkaherkkuja

Pohjois-Karjalasta mukaan valittiin Pellolta pöytään -makumatka. Makumatkalla tulevat tutuksi ruoantuotanto pellolta pöytään, paikalliset raaka-aineet ja jatkojalosteet, karjalainen ruokakulttuuri, käsi- ja  taideteollisuus, rakennuskulttuuri ja maiseman merkitys matkailussa. 

Ruokamatkalla vieraillaan maatiloilla, joissa harjoitetaan elintarvikkeiden jatkojalostusta ja matkailua. Matka käynnistyy TaitoKorttelista, jossa voi tutustua pohjoiskarjalaiseen käsi- ja taideteollisuusalan yrittäjyyteen ja paikallisiin elintarvikkeisiin vanhan puutalokorttelin viehättävässä miljöössä. Maatilamatkailu VillaValkean vanhan tuvan historiallisessa tunnelmassa puulieden ääressä leivotaan yhdessä sultsinoita - karjalaisia perinneleivonnaisia, joita päästään maistelemaan lounaalla paikallisten ja oman tilan tuotteiden kera. Navettavalkea Oy:ssä tutustutaan emolehmätuotantoon ja viljanviljelyyn, nykyaikaiseen maatalouteen itäsuomalaisessa ympäristössä. Soinilan Oy:n maatilan ja perinnemaiseman leppoisassa ilmapiirissä voi nähdä, miten perusmaatalouteen on onnistuneesti yhdistetty marjojen ja omenien jatkojalostusta sekä hunajan ja kynttilöiden tuotantoa sekä suoramyyntiä.

Puumalan uusi makukierros

Etelä-Savosta mukaan valittiin Saariston särpimet – makukierros Puumalassa. Reittipilotoinnin tavoitteena on kertoa kohtuuhintaisin maisteluannoksin (7 euroa/annos) paikallisten ravintoloiden tarjonnasta ja lähituotteista.

Kierroksessa ovat mukana Sahanlahden ravintola Koskivahdin Puumalan kirjolohella täytetyt sultsinat. Mehukas suupala on yhdistelmä perinteitä, käsityötä ja raikkautta.

Pistohiekka Resortin ravintolassa tarjoillaan talon ruisleipää, josta löytyy Kalakontin muikkua, Puumalan kylmäsavulohta, sitruunamoussea ja Rasirannan kananmunaa. Tarjolla on myös mustikkarättänää ja vaniljajäätelöä.

Okkolan lomamökeillä ravintola Niinipuussa tehdään emännän piirakkapajassa yhdessä piirakoita ja syödään ne munavoin kera.

Puumalan Poijulla tarjotaan Pariloitua poijun omaa briossisämpylää, kera Puumalan kylmäsavulohi-tartarin, pikkelöidyn Saimaan muikun, piparjuuri creme fraichen ja friteerattujen kapristen. Lisäksi tarjolla on timjamilla maustettua suolakinuskimoussea, puolukkaa ja rapeaa paahdettua kinuskipähkinäkeksiä.

Saariston särpimet -makukierroksen osallistuvien ravintoloiden tiedot löydät täältä.

Taste Saimaa -pilotointeja toteutetaan vuoden 2023 aikana tapahtumayhteistyönä ja reittipilotointeina. Pilotointien tarkoitus on löytää uudenlaisia ruokaa ja kulttuuria yhdisteleviä sisältöjä sekä luoda uudenlaisia yhteistyön muotoja. Pilotointien avulla toteutettuihin sisältöihin on tähän mennessä osallistunut jo noin 2500 kävijää.

Tilaa uutiskirje

Haluatko pysyä kartalla Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden rakentamisessa? Tilaa uutiskirjeemme!