Kuva: Saimaa European Region of Gastronomy Management Project, Harri Säynevirta

Itäisen Suomen helmet

Itäisen Suomen helmet -karttasovellus esittelee Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan Taste Saimaa Partner -verkoston toimijoita, nähtävyyksiä, ainutlaatuisia luontokohteita, reittejä ja Must-see-elämyskohteita.

Partner-verkostoomme kuului hankkeen aikana monipuolinen joukko yrityksiä, jotka tarjoavat vierailijoille aidosti paikallisia ja laadukkaita palveluja, tuotteita ja elämyksiä. Sovelluksessa yritykset on jaoteltu kategorioiden alle. Pääset kartan kautta kunkin yrityksen omille verkkosivuille tutustumaan niihin tarkemmin. Huomioithan, etteivät kaikki yritykset ole vierailukohteita.

Tutustu helmiin kartalla

Löydä majoitukset, ravintolat, aktiviteetit, tuottajat, nähtävyydet ja reitit. Nauti Saimaan helmistä!

Taste Saimaa Partner

Tunnus viestii tuotteista tai palveluista, joiden tuotannossa painotetaan laatua, paikallista yhteistyötä, vastuullista toimintaa ja paikallisten raaka-aineiden käyttöä.  Partnerit voivat olla ruuantuottajia, matkailu- ja ravintola-alan sekä luovien alojen yrityksiä Etelä-Savosta, Etelä-Karjalasta ja Pohjois-Karjalasta.

Taste Saimaa Partner -malli on kehitetty yhteistyössä D.O. Saimaan, Karelia á la Carte -ruokamatkailuverkoston, Saimaa Geoparkin ja ProAgrian kanssa. Tunnusta ja toimintaa hallinnoi ja koordinoi Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -hanke.

D.O. Saimaa

D.O. Saimaa -alkuperämerkki (Designation of Origin) tarkoittaa, että tuote tai raaka-aine on valmistettu Saimaan seudulla korkeita laatukriteerejä noudattaen. D.O. Saimaa -alkuperämerkin saavat vain tiukat laatukriteerit täyttävät tuottajat. D.O. Saimaa -tuotteiden tarkoin valikoituun joukkoon kuuluu ainutlaatuisia makuelämyksiä mm. viinien, kalan, lihan, viljatuotteiden, yrttien ja marjojen parissa. D.O. Saimaa -tuotteita käyttävät We Support -ravintolat arvostavat raaka-aineissaan alkuperää, puhtautta ja korkeaa laatua. Ravintoloiden annoksissa suositaan lähialueen tuoreita kaloja, sesonkien kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä paikallisesti tuotettua lihaa.

Karelia á la Carte

Rakkaudella valmistettuja paikallisia makuja tarjoillaan karjalaisella aitoudella, vieraanvaraisuudella ja iloisuudella luonnonläheisissä elämyksellisissä ympäristöissä, joissa nykypäivä ja kulttuurihistoria elävät käsikädessä. Jokainen Karelia à la carte -verkoston yritys ruokatarinoineen on omaleimainen oma itsensä, tutustumisretken arvoinen. Mukana on laaja joukko pohjois- ja eteläkarjalaisia ruoka-alan yrityksiä; ravintoloita, matkailuyrityksiä, leipomoita, muita elintarvikkeiden jatkojalostajia, tuottajia.

Saimaa Geofood

Saimaa GEOfood on paikallisten ruokien ja ravintoloiden virallinen brändi sekä rekisteröity tuotemerkki UNESCO Global Geoparkeissa. GEOfood on Geoparkissa tai sen lähialueilla kasvanutta tai kestävästi tuotettua ruokaa, esimerkiksi metsien marjoja, sieniä, riistaa, alueen vesistöjen kaloja paikallisia maataloustuotteita sekä näistä valmistettuja ja jalostettuja tuotteita ja annoksia. Brändin keskeisenä tavoitteena on tukea lähiruuan avulla paikallista ruuantuotantoa sekä paikallistaloutta, samalla edistäen YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista.