Kansainvälinen raati suosittelee Saimaata Euroopan gastronomiseksi alueeksi vuodelle 2024

Kansainvälinen raati suosittelee Saimaata Euroopan gastronomiseksi alueeksi vuodelle 2024

Neljän ruoka- ja matkailualan ammattilaisen tiimi World Region of Gastronomy -verkostosta sekä IGCAT (International Gastronomy, Culture, Arts and Tourism) -järjestön johtaja Diane Dodd vierailivat Saimaan alueen maakunnissa 19.-22.6. Raati tutustui vierailunsa aikana Etelä-Karjalan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan gastronomiseen tarjontaan ja ruokaperinteisiin.

Vierailun päätteeksi raati antoi näkemyksensä siitä, suositteleeko se Saimaan aluetta European Region of Gastronomy -tittelin saajaksi vuodelle 2024. Raadin näkemys oli yksimielinen: Saimaa on ansainnut European Region of Gastronomy -statuksen vuodelle 2024. Lopullinen tieto tittelin saamisesta saadaan syksyllä 2022.

Tammikuussa julkaistussa Saimaan alueen ERG-tittelin hakukirjassa esitellään muun muassa pääteema ”Pöytä rajojen yli” sekä alueen tavoitteet ja toimenpiteet.

 

Saimaalla osataan yhdistää poikkeuksellisella tavalla ruokaa, kulttuuria, luontoa ja palveluja


Raati tapasi vierailun aikana yli 70 alueen toimijaa, yritysten lisäksi muun muassa aluekehitysorganisaatioita ja korkeakoulujen edustajia, joilla kaikilla on tavoitteena Saimaan tunnettuuden kasvattaminen kestävällä tavalla. Raati tutustui Saimaan seudun strategiseen kehittämiseen ja tavoitteisiin.

Raatilaiset totesivat nähneensä vierailun aikana luovia ideoita maailmanluokan ruokaelämysten muodossa ja toivottivat tämän tyyppisten innovaatioiden kaupallistamisen tervetulleeksi. Raati arvosti sitä, että Saimaan seudun hakemus ja suunnitelma yhdistää IGCATin painopistealueet ja tavoitteet, tuo esiin alueen pitkäkestoisen perinnön sekä osoittaa alueellisten ja maakunnallisten kumppanien vahvaa sitoutumista yhteiseen toimintaan. Myös alueen elämäntapa ja -rytmi sekä vieraanvaraisuus herättivät ihastusta.

Tuomaristo oli yhtä mieltä siitä, että ruoan, luonnon, kulttuurin ja vieraanvaraisuuden vahva yhteys tekee Saimaan hakemuksesta poikkeuksellisen.

Linkki IGCAT tiedotteeseen

 

Saimaa European Region of Gastronomy -tittelin hakuun liittyvää taustaa 


Saimaan alueesta on kehittymässä yksi Euroopan ruoka- ja kulttuurimatkailun keskus. Itä-Suomen alueen yhteisestä Euroopan kulttuuripääkaupunkihausta, Saimaa-ilmiöstä, sytykkeen saaneen yhteistyön tavoitteena on nostaa itäinen Suomi Lapin ja Helsingin rinnalle kiinnostavaksi matkailukohteeksi. Työtä edistetään laajalla ylimaakunnallisella rintamalla. 

ERG-valmistelua vetää parhaillaan Etelä-Savon maakuntaliitto yhdessä kolmen maakunnan toimijoiden kanssa Euroopan aluekehitysrahaston rahoituksella. Lisätietoja valmisteluhankkeesta ja toimenpiteistä: https://tastesaimaa.fi/

European Region of Gastronomy -tunnuksen myöntää IGCAT ja tunnustusta on myönnetty vuodesta 2016. IGCAT-verkosto on eurooppalaisten alueiden yhteistyöverkosto, joka edistää monialaista yhteistyötä ruokakulttuurin, matkailun, kaupunkikulttuurin ja taiteen alueilla. Kyseessä on osaamisverkosto, jossa paitsi tutkitaan ajankohtaisia ruokakulttuuriin ja siihen liittyvän matkailun ilmiöitä, myös edistetään alueiden tunnettuutta ja aluetaloutta. Verkostolta voidaan hakea European Region of Gastronomy -statusta, joka myönnetään alueille vuodeksi kerrallaan.

Lisätietoja:

Hankejohtaja Sari Kaasinen p. 040 636 1469, sari.kaasinen@esavo.fi

Hankeasiantuntija Anu-Anette Varho p. 040 673 7507, anu-anette.varho@esavo.fi

Kuva Utran Uittotuvalta (kuvaaja: Harri Säynevirta): Hankejohtaja Sari Kaasinen, raadin jäsen Jaume Gomila, raadin jäsen Morana Polovic, IGCAT-järjestön presidentti Diane Dodd, raadin jäsen Diana Hounslow, hankeasiantuntija Anu-Anette Varho, raadin jäsen Omar Valdez

Tilaa uutiskirje

Haluatko pysyä kartalla Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden rakentamisessa? Tilaa uutiskirjeemme!