Kuva: Visit Saimaa
Saimaan metsien aarteet tarjoaa hyvää ruokaa, herkullisia tapahtumia ja elämyksiä itäisen Suomen alueella.
Merkitse teemaviikko kalenteriisi ja valmistaudu herkulliselle makumatkalle metsän uumeniin. Ohjelma ja mukana olevat yritykset julkaistaan kesän kuluessa. Tervetuloa metsään!
* * * *
Venejoen Myllyllä elävöitetään vanhan kansan tapoja hyödyntää luonnon antimia, ja siellä siirretään eteenpäin sukupolvien tietotaitoa arjen säästäväisyydestä, villiyrteistä, kotitarveruuasta ja yhteisöllisestä toiminnasta.
Toteuttaja
Venejoen Mylly
Kontiolahti
Tapahtuma vie osallistujat esteettömästi runouden, tarinoiden ja ruuan maailmaan metsän keskelle, perinteisellä mökkitontilla. Matkalla pysähdytään aistimaan luontoa, kuuntelemaan runoja, jakamaan tarinoita ja nauttimaan paikallisista mauista.
Toteuttaja
Wellnet & SirLai Oy
Juva
Moniaistillinen jokivenematka Möhköstä kohti Jänissaarta. Perillä mm. opastettu Metsämieli-retki jonka lopuksi maistuva eräruoka kodalla.
Toteuttaja
Mantan Majatalo ja Luontopalvelut
Möhkö, Ilomantsi
Nyt Kekrissä pilotoidaan kalalautanen, johon tulee paikallista kalaa ja sadonkorjuun antimia. Annos vastaa myös kysymykseen, mikä on parasta, mitä omavaraisessa talonpoikaistalossa ennen laitettiin pöytään.
Toteuttaja
Ristiina Seura ry
Ristiina, Mikkeli
Teemaviikolla on mahdollisuus lähteä sieneen porukalla! Retken järjestäjä tarjoaa ammattitaitoisen opastuksen (suomi ja englanti), keruuvälineet sekä maukasta nuotioruokaa. Päivä alkaa bussikuljetuksella Joensuusta Mustalle Mäntyjärvelle.
Toteuttaja
Matexpro Oy
Joensuu
Tapahtuma toteutetaan Urpolan kartanolla, myllyllä ja puistossa. Alueen henkinen ja materiaalinen kulttuuriperintö tulee esille tarinoiden kautta. Jokilaakson monimuotoinen kasvillisuus ja eläimistö, ajankohtaiset luonnonantimet (marjat, sienet ym) ja niiden käyttö esitellään oppaiden yhteisenä toteutuksena.
Toteuttaja
Mikkelin Oppaat ry
Mikkeli
Tapahtumassa hengitysharjoitukset ja villiruoka yhdistyvät elämykseksi, joka vahvistaa yhteyttä luontoon ja omaan kehoon. Tapahtumassa tarjolla oleva villiruoka ja -juomat valmistuvat jo alkukesän keruun antimista.
Toteuttaja
Sydänlanka ry
Joensuu
Tapahtumassa esitellään lapsille ja nuorille Saimaan alueen laadukkaita lähiruokaraaka-aineita painottaen kasvisten, juuresten ja sienien roolia menukokonaisuutta suunniteltaessa. Sisältöpilotoinnissa testataan ruokakasvatuksellista Food Art for Kids -konseptia, jossa osallistujat pääsevät luomaan omannäköisiä ruokataideteoksia alustustarinaan perustuen.
Toteuttaja
Hellapoliisi Oy & Taidevaltatie Toivo ry
Mikkeli
Mikkeli
Saimin päivä Tertin Kartanossa la 20.9. ja su 21.9.
Hyvinvointia luonnosta, tarinoista, yhdessäolosta ja hyvästä ruoasta.
Taipalsaari
Kuluttajille avoin riippumattorentoutus luonnossa Saimaan äärellä Taipalsaarella. Riippumattorentoutus on mieleenpainuva ja ainutlaatuinen hyvinvointia edistävä luontoelämys.
Mikkeli
Torilla tapahtuu to-la 25.-27.9. Tarjolla on sadonkorjuun antimia, puolukkaruispuuroa ja muita maisteluja. La 27.9. Martat tuovat sieninäyttelyn torille.
Joutseno
Kokkien uniikkiluomus – Saimaan metsien aarteet 10 € maisteluannos.
Lappeenranta
Saimaan metsien aarteet -metsäjooga -metsämeditaatio, sekä -sointukylpy-äänimaljarentoutus.
Mikkeli
Voimaannu metsässä -Metsäkylpy Mikkelissä.
Parikkala
Ohjatut vaellukset ja lintubongausretket.
Parikkala
Metsän aika — tarinallinen metsäretki Parikkalassa, poluilla, joissa metsänpeitto on yhä auki.
Retki päättyy laavulle, nuotiokahville ja yhteiseen hetkeen.
Lappeenranta
Kokkien uniikkiluomus – Saimaan metsien aarteet 10 € maisteluannos, sekä mielenkiintoinen tietovisa.
Mikkeli
Rautjärvi
Nuotioruokaa kauden tuotteista Penttilän tilan Aitoo perunarieskan päällä yhdessä Karjalan Keittiömestareiden kanssa.
Rantasalmi
Metsäkahvilan Saimaan metsien aarteet 10€ maisteluannokset:
- By Maitolan marjajäätelöä, kuusenkerkkäsiirappia ja kermavaahtoa
- Kerkkävohveli Metsäkahvilan mustikkahilloa ja kermavaahtoa
Imatra
Teemaviikon joka arkipäivä yksi maisteluannos 10 €. Menussa paikallisia raaka-aineita ja Etelä-Karjalan perinteisiä reseptejä.
Ruokolahti
Metsäinen keittobaari Saimaa-järven rannalla la 27.9.
Villa Hullu Kettu muuttuu pieneksi metsäravintolaksi, jossa nautitaan kauden mauista, avotulen lämmöstä ja Saimaan rauhasta.
Imatra
Pe 19.9.2025 GEOfood-hankkeen päätöstilaisuus, Imatran Kylpylä klo: 12-15.30.
Tilaisuudessa kuullaan mitä on GEOfood Saimaa UNESCO Global Geoparkissa ja GEOfood-hankkeen tulokset, kerrotaan hanketoimenpiteistä, nähdään hankkeessa syntynyt kirjajulkaisu ja kuullaan ajankohtaisia puheenvuoroja kaikilta hanketoimijoita, että alan tekijöiltä. Tilaisuudessa kahvitarjoilu ja maistiaisia Saimaa Geoparkin GEOfood-tuotteista.