Taste Saimaa hankeperheeseen kuuluvan KareliaBite-hankkeen kevät on ollut täynnä toimintaa ja tavoitteellista kansainvälistymistyötä. Tammi–maaliskuussa järjestetyt matkat Berliinin Grüne Woche- ja Hampurin Internorga-messuille kokosivat mukaan yhteensä 10 pohjoiskarjalaista elintarvikealan yrittäjää, jotka pääsivät esittelemään tuotteitaan, luomaan kontakteja ja kartoittamaan vientimahdollisuuksia saksankielisillä markkinoilla.
Osallistujilla heräsi oivalluksia esimerkiksi siitä, miten omaa yritysilmettä ja tuotepakkausta voidaan kehittää kansainvälisempään suuntaan. Messumatkat ovat lisäksi tarjonneet arvokkaan mahdollisuuden uudenlaisen paikallisen yhteistyön rakentamiseen.
KareliaBiten projektipäällikkö ja kokenut Saksan markkinan asiantuntija, Hanne Husso, muistuttaa, että myös Suomi on osa kansainvälistä markkinaa, ja menestyminen täällä edellyttää yhä useammin kansainvälisyyden huomioimista myös kotimaassa.
Matkoihin valmistauduttiin ennakkovalmennusten avulla, ja kokemukset purettiin osallistujien kesken jälkikäteen yhteisissä tapaamisissa. Käytännönläheinen sparraus, markkinatieto ja vertaisoppiminen loivat vahvan pohjan messumatkoille ja yrityskohtaisten oivallusten hyödyntämiselle.
KareliaBite-hankkeen viimeinen messukohde on Kölnin Anuga-messut lokakuussa 2025, jossa KareliaBitella on oma osastopaikka osana Suomen yhteisosastoa. Anuga on maailman johtava elintarvikealan ammattimessutapahtuma, ja se tarjoaa yrityksille erinomaisen tilaisuuden kansainväliselle näkyvyydelle ja kontaktien solmimiselle.
Kansainvälisiä kohtaamisia myös kotimaassa
Kansainvälinen yhteistyö jatkuu myös Suomessa. Toukokuussa Helsinkiin saapuu saksalainen Delikatesse-ketjun Salim Zor Düsseldorfista tutustumaan pohjoiskarjalaisiin tuotteisiin ja potentiaalisiin yhteistyökumppaneihin. Hän etsii valikoimiinsa uusia ja kiinnostavia tuotteita, joissa yhdistyvät laatu ja erottuvuus.
Kesäkuussa Joensuuhun saadaan lisää kansainvälisiä vieraita, kun ryhmä saksalaisia food service -edustajia saapuu alueelle tutustumaan pohjoiskarjalaisiin raaka-aineisiin, ruokakulttuuriin ja elintarvikeyrityksiin. Vierailun ohjelmaan kuuluvat muun muassa villiruoka- ja järvikalavalmennukset, jotka tarjoavat osallistujille elämyksellistä tietoa Suomen puhtaan luonnon antimista.
Vieraat pääsevät kokemaan alueen puhtaan ruoan, luonnonläheisyyden ja tarinallisuuden monipuolisesti käytännönläheisten elämysten kautta. Matkan kohokohtana järjestetään tuote-esittely- ja pitchaustilaisuus, jossa 10 pohjoiskarjalaista elintarvikealan yritystä sekä kolme yritystä Vaasan seudulta esittelevät tuotteitaan kansainvälisille alan asiantuntijoille.
Ruoka on osa matkailijan elämystä
Elintarvike- ja matkailualan yritysten yhteistyö on entistä tärkeämpää – ruokatuotteet voivat toimia matkailuyrityksissä monipuolisesti: lahjatavarana, elämyksellisenä ohjelmapalveluna tai raaka-aineena ruokapalveluissa. Suomi on täynnä laadukkaita elintarvike- ja luonnontuotteita, jotka tarjoavat matkailuyrityksille ainutlaatuisen mahdollisuuden erottua ja rakentaa omaa tarinaansa. Ruoka on yksi tärkeimmistä matkakohteen valintakriteereistä, ja se voi tarjota kansainväliselle matkailijalle paikallisen ja unohtumattoman kokemuksen, jota ei saa mistään muualta.
Elintarvike- ja luonnontuotealan tuotteita vientimarkkinoille – KareliaBite-hanketta rahoittavat Euroopan unioni, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ja Business Joensuu Oy.
Tutustu hankkeeseen
https://businessjoensuu.fi/palvelut/kansainvalisen-liiketoiminnan-valmennus
Kuvateksti: Cheese & More by Henri Willig -liikkeessä Berliinissä.
Teksti: Satu Niiranen, Business Joensuu
Haluatko pysyä kartalla Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden rakentamisessa? Tilaa uutiskirjeemme!