Maakuntajohtajat: Ruokamatkailu ansaitusti kansainvälisessä valokeilassa

Maakuntajohtajat: Ruokamatkailu ansaitusti kansainvälisessä valokeilassa

(Teksti on kolmen maakuntajohtajamme yhteinen mielipidekirjoitus, joka julkaistiin Saimaan alueen päälehdissä keväällä -24)

-

Itäinen Suomi tarvitsee uusia rohkeita avauksia, houkuttimia ja kumppaneita. Matkailu on itäiselle Suomelle suuri mahdollisuus vahvistaa alueen elinvoimaa. Ruokamatkailua kehittämällä voimme konkreettisesti edistää itäisen Suomen ohjelman mukaista kestävää matkailua.

Saimaan ruokamatkailun juhlavuotta vietetään kuluvan vuoden ajan Etelä-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Karjalassa. Luvassa on laaja kattaus hienoja kulttuuria ja ruokaa yhdistäviä elämyksiä ja tapahtumia. 

European Region of Gastronomy -statuksen ansiosta Saimaan ja laajasti koko  itäisen Suomen ruokakulttuuri on nyt ansaitusti kansainvälisessä valokeilassa. Tarvitsimme ja saimme ulkopuolisen avaamaan silmiämme sille kaikelle, mitä meillä jo on ja missä voimme vielä kehittyä yhdessä. Alueemme omien toimijoiden ohella niin Visit Finland kuin ulkoministeriö nostavat aluettamme esille.  

Kolmen maakunnan ruoka-, matkailu- ja kulttuuritoimijoilla on upea tilaisuus näyttää osaamistaan ja tarjota parastaan niin kotimaan kuin ulkomaan matkailijoille. Maakuntina haluamme tukea pandemiasta vaikeasti kärsineiden yritystemme toipumista. 

Ruoan vuoksi matkustetaan ympäri maailmaa. Matkaajat haluavat kokea jotain uutta ja ainutlaatuista. Saimaa kiinnostaa maailmalla, koska erilaisuus on valttimme. 

Saimaan alueen ruoka- ja matkailutoimijoiden verkostossa on tässä vaiheessa lähes 200 Taste Saimaa -kumppania. Edelleen kaikki muutkin ovat tervetulleita mukaan yhdistämään ruokaa ja kulttuuria kansainvälisten matkustajien houkuttelemiseksi. 

Juhlavuotta on pohjustettu usean vuoden yhteistyöllä, jota on rakennettu sekä Suomessa että Euroopassa. Saimaan alue on mukana European Regions of Gastronomy -verkostossa, jossa tuetaan kestävän ja paikallisen ruokamatkailun alueita sekä rakennetaan kansainvälistä matkailun osaamisverkostoa.  Verkoston ydinajatus on, että alueemme yritykset ja muut toimijat oppivat toisiltaan menestyksen tiellä. Verkosto tuo lisävoimaa kansainväliseen näkyvyyteemme. 

Ruokamatkailu ja siihen liittyvä juhlavuosi tukevat tavoitetta nousta Lapin ja Helsingin rinnalle Suomen merkittävimmäksi matkailualueeksi. Jo nyt matkailuyrityksemme ja niiden tuotteet ovat korkeatasoisia. Rimaa on rohkeasti vain nostettava yhä korkeammalle. Haluamme itäisessä Suomessa tukea määrätietoista kehittämistyötä. Samaa odotamme myös valtiolta. 

Saimaalla on mahdollisuus nousta pysyvästi maailmanlaajuiseen tunnettuuteen ruokamatkailussa. 

-

Markus Hirvonen, Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja

Satu Sikanen, Etelä-Karjalan maakuntajohtaja

Pentti Mäkinen, Etelä-Savon maakuntajohtaja

Tilaa uutiskirje

Haluatko pysyä kartalla Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden rakentamisessa? Tilaa uutiskirjeemme!