9+1 syytä tehdä makumatka itäiseen Suomeen

9+1 syytä tehdä makumatka itäiseen Suomeen

Itäisen Suomen gastronomia ja kulttuuri ovat kansainvälisen Saimaa European Region of Gastronomy -tunnustuksensa ansainneet. Luonnon antimista ja seudun pienviljelijöiden laadukkaista raaka-aineista ammentava makumaailma on juurevuudessaan ja selkeydessään maailman parhaimpia, ellei jopa paras. 

Juhlavuonna itäisen Suomen parhautta juhlistetaan lukuisilla uudenlaisilla ruokaa ja kulttuuria yhdistävillä elämyksillä, joista voit nauttia kaikilla aisteilla. 

Tässä hyvät syyt lähteä elämysmatkalle itäiseen Suomen ruokapöytiin ja tapahtumiin:  

1 Itäinen Suomi on pullollaan hyvän maun tapahtumia koko juhlavuoden ajan

Saimaa European Region of Gastronomy -juhlavuonna 2024 on runsas kattaus pieniä ja isoja tapahtumia, joissa yhdistyy itäsuomalainen kulttuuri, perinteet, taide ja makuelämykset. Niistä voit nauttia kaikilla aisteilla eri puolilla Etelä-Savoa, Etelä-Karjalaa ja Pohjois-Karjalaa. 

Uusia tapahtumia julkaistaan pitkin vuotta, joten laita Taste Saimaan tapahtumakalenteri seurantaan. 

Pöydän ääressä mies ojentaa muikkuja ja lisukkeita sisältävän tarjottimen vieressä istuvalle ruokailijalle.

2 Ainutkertaisia elämyksiä kalaretkistä kartanoherkkuihin

Miltä kuulostaisi privaatti kalastusretki, norppasafari ilta-auringon laskiessa,  karjalanpiirakka- tai korvapuustipaja paikallisen taitajan opissa tai puutarhakierros ja lounas kartanon herkkupöydässä? Retkiä ja elämyksiä paikallisilla mauilla höystettynä on monenlaisille matkailijoille – herkuttelijoille, villin luonnon ystäville, perheille, kaveriporukoille ja kaikenlaisille seikkailijoille. 

Katso makupalat itäisen Suomen elämyksistä.

Lautasella kylmää riistalihaleikettä, kupissa yrttikastiketta sekä pöydällä karjalanpiirakoita munavoin kera.

3 Itäisen Suomen helmet kätevästi samalla kartalla

Hyviä ideoita kulttuuria, ruokaa ja taidetta yhdistävistä kohteista löydät Itäisen Suomen helmet -kartasta. Poimi kartalta ravintolat, lähiruokatuottajat, Saimaa Geopark-kohteet, luontonähtävyydet ja muut kiinnostavat elämykset ja lähde matkalle maakuntien parhaisiin paikkoihin!

""

4 Paikallinen juomakulttuuri näyttäytyy monella tavalla – maistele viiniä Valamossa ja teetä Juvalla 

Itäsuomalaisista aromeista voit nauttia suomalaisissa kansallismaisemissa ja kulttuurimiljöissä paikallisten tarinoilla höystettynä. Lähde maistelemaan Valamon marjaviinejä Nurmekseen, korpipanimon oluita Karvilaan ja teelaatuja historiallisen kartanon pihapiirissä sijaitsevaan TeaHouse of Wehmaisin Juvalle. Tai yhdistä luontoretkeen herkuttelua ja hyviä juomia Nestorinrannan salakapakassa Puumalassa tai Kolin upeissa maisemissa. 

Lähde löytöretkelle itäsuomalaiseen juomakulttuuriin

Baaritiskillä erilaisia viinipulloja sekä ruusuja.

5 Maistuvia löylyjä ja saunaherkkuja – Saimaan saunaelämykset kannattaa kokea lauteilla

Saunailta kauneimmillaan ja maisema on kuin postikortista. Sinä istut saunan kuistilla ilman kiireettä nauttien kaikilla aisteilla olostasi.  Tervetuloa lauteille Saimaan monenlaisiin saunoihin ja rentouttaviin löylyihin. Koe löylyt savusaunassa, turvesaunassa, perinteisessä puusaunassa tai isossa sähkösaunassa - pulahda hetkeksi vilvoittavaan Saimaaseen. Lopuksi voit nauttia kattavan paikallisen saunamenun.

Tutustu Saimaan seudun saunaelämyksiin.

Kaksi naista vilvoittelee hirsisen saunan ulkopuolella olevalla penkillä.
Kuva: Harri Tarvainen

6 Muikkua troolauksesta ja herkkuannoksiin

Tuoreet, paistetut muikut ovat parasta luonnon gourmeta, ja tätä herkkua saakin monissa seudun tapahtumissa ja ravintoloissa. Nyt voit tutustua myös muikunpyynnin saloihin trooliristeilyllä samalla Saimaan upeasta luonnosta nauttien. Trooliristeilyn yhteydessä syödään tietenkin muikku-buffet-illallinen ja risteilyn päätteeksi saat pussillisen muikkuja myös kotiinviemisiksi, jos Ahti suo. 

Lue lisää muikun trooliristeilystä.

Mies vetää trooliverkkoa kalastusalukseen.

7 Tapahtumat täynnä musiikkia, taidetta ja hyvää ruokaa

Seudun festivaalit tarjoavat kattauksen musiikkia ja maistuvaa ruokaa. Tähtiartistien esitysten ja rennon tunnelman lisäksi voit esimerkiksi monitaidefestivaali Otawalassa Mikkelissä 2.–3.8. nauttia monipuolisesta ruoka- ja juomatarjonnasta. Sahanlahden Rantakekkerit Puumalassa 12.–14.7. sekä D.O. Saimaa Lähiruokamarkkinat 13.7. hemmottelevat lähiruokaherkuilla sekä kotimaisten huippuartistien esityksillä. Upeat maisemat Saimaalle kruunaavat elämyksen.

Kokemisen arvoisia musiikkitapahtumia ovat myös esimerkiksi Suomen metsäisin rock-tapahtuma Metsä Rokkaa Juvalla 6.7.  ja tangon maailmaan johdattava Melankolian voima ja kauneus -konsertti 21.7. Putkisalon Kartanossa. Aitoa suomalaista lavatanssikulttuuria voi puolestaan kokea Lavatanssitapahtumassa Sulkavalla 20.7. 

Tutustu musiikkitapahtumiin Taste Saimaan -tapahtumat -sivulla.

""

8 Parhaita paloja lähiruokaa 

Itäisen Suomen makumaailma on kunnianosoitus yksinkertaisille ja puhtaille mauille. Järvikala, sienet, marjat, villit vihannekset sekä pientuottajien tuotteet ovat seudulla omaa luokkaansa. Hyviä esimerkkejä siitä ovat gourmet-illalliset Saimaan saaressa ja perinteisten reseptien mukaan valmistetut pitopöydän herkut karjalaiseen tapaan.  

Paikalliset yrittäjät luovat ensiluokkaisista aineksista myös uusia, kekseliäitä makuelämyksiä. Kokeile esimerkiksi teen ja suklaan ihania makuyhdistelmiä TeaHouse of Wehmaisissa Juvalla tai tee itse villiyrttipestoa Kenkäveron yrttipestopajassa Mikkelissä! 

Erinomainen tilaisuus lähiruokaherkutteluun on myös Sahanlahti Resortin ja Finnjävel -ravintoloiden keittiömestareiden valmistamat  “Liian paljon hyvvee on ihanoo” -yhteisillalliset Puumalassa 11.-14.9. sekä Herkkusuiden rengasmatka Saimaalle Helsingistä. Kannattaa muistaa myös kylien ja kaupunkien torit ja toritapahtumat, joissa on aina tarjolla tuoretta ja paikallista.

Herkkujen ääreen löydät Taste Saimaa -tapahtumat- sekä elämykset -sivuilta.

Mies kokkaa taivasalla järven äärellä kalaa ja vihanneksia sisältäviä annoksia ruokailjoiden odottaessa pöydissä.

9 Saimaan ihanimmat luontoelämykset risteillen tai meloen

Vesillä kaunis järviluonto avautuu upeasti, ja siihen hyviä mahdollisuuksia tarjoavat maisemaristeilyt, norpparisteilyt, melontaretket ja kalastusretket. Maisemaristeilylle Saimaalle voit lähteä esimerkiksi Mikkelin Ristiinasta, Savonlinnasta tai Vuoksen rannalta Imatralla. Norpparisteilyillä ja -retkillä Puumalassa, Pihlajaveden saaristossa ja Oravissa bongaat hyvällä onnella hellyttävän norpan sekä muita harvinaisia luontokappaleita. Melontaretki osaavan oppaan johdolla on myös erinomainen tapa tutustua järviluontoon. 

Retket ja risteilyt löydät Taste Saimaa -tapahtumat- ja -elämykset -sivuilta.

Nainen kiikaroi Olavinlinnaa risteilyaluksen kyydistä.

 +1 Karjalanpiirakkapajat ja muut perinneherkut

Itäisen Suomen ruokaperinteiden ytimessä ovat muikku ja muut järvikalat, uunissa meheväksi haudutettu karjalanpaisti, juurekset, marjat, sienet sekä tietenkin karjalanpiirakka, jonka teon saloihin voi tutustua paikallisten emäntien vetämissä karjalanpiirakkapajoissa. Itse tehdyt uunituoreet piirakat taatusti maistuvat!

Katso, missä voit istahtaa karjalaisen pitopöydän ääreen ja tutustua perinteiseen ruoanvalmistukseen tai vaikka nauttia tuoretta rantakalaa päivän kalansaaliista: Taste Saimaa -tapahtumat ja Taste Saimaa -elämykset


Hymyilevä nainen voitelee vastapaistettuja karjalanpiirakoita tuvassa.

Tilaa uutiskirje

Haluatko pysyä kartalla Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden rakentamisessa? Tilaa uutiskirjeemme!