Riihisaari Bluesissa museolaivakummi Savonlinnan museohöyrylaivoille (Tiedote/Savonlinnan kaupunki)

Riihisaari Bluesissa museolaivakummi Savonlinnan museohöyrylaivoille (Tiedote/Savonlinnan kaupunki)

Vuoden museoksi tänä vuonna valitun Savonlinnan museon oma bluesmusiikin festivaali Riihisaari Blues järjestetään tällä viikolla. Osana Riihisaaren museohöyrylaivojen tukikonserttia tapahtumassa nimetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa Museolaivakummi. Oheisohjelmana on nuorisolle järjestettävä bluesworkshop sekä festivaalivieraiden nuotioruokailu perjantai-iltana. Jo kolmatta kertaa Savonlinnassa järjestettävän marraskuisen tapahtuman teemoina ovat museohöyrylaivat ja New Orleans

Riihisaari Bluesin ohjelma koostuu 9.–12.11. Savonlinnassa järjestettävistä tapahtumista. Tämänvuotisen festivaalin teemoja ovat höyrylaivat ja New Orleans / Louisiana.

Tapahtuman käynnistää torstaina 9.11. Ilta museolaivoille. Riihisaaren museohöyrylaivoille omistetussa konsertti-illassa esiintyvät Edu Kettunen, Mika Kuokkanen ja Olli Haavisto. Tukikonsertin tuotto ohjataan kokonaisuudessaan Riihisaaren museon museohöyrylaivojen kunnostukseen. Tilaisuudessa julkistetaan ensimmäistä kertaa myös Museolaivakummi, joka nimetään jatkossa vuosittain. Uusien museolaivakampanjoiden kautta Riihisaari haluaa nostaa esille arvokkaan museohöyrylaivaston tärkeyttä ja saada laivoille uusia ystäviä.

Riihisaaren kokoelmiin kuuluvat museohöyrylaivat ovat merkittävä osa maamme vesiliikennehistoriaa. Edustettuina kokoelmassa ovat Saimaan tärkeimmät alustyypit: valkokylkinen matkustajalaiva Savonlinna (1904), maailman viimeinen aito puurunkoinen tervahöyry Mikko (1914) ja höyrykuunari Salama (1874). Myös höyryhinaaja Ahkera (1871) ja tarkastusalus Saimaa (1893) ovat kesäisin Riihisaaressa esillä osana museohöyrylaivakokonaisuutta.

”Sekä yleisö että muusikot ovat ottaneet kotoisan bluestapahtumamme omakseen”, iloitsee Riihisaari Bluesin perustajiin kuuluva museonjohtaja Nikke Kaartinen. ”Vuosittaisen tapahtuman kautta voimme tarjota ihmisille musiikillista piristystä keskelle pimeää syksyä, monipuolistaa alueemme tapahtumatarjontaa ja löytää Riihisaarelle ja museolaivoillemme uusia ystäviä. Riihisaari Blues kuuluu osaltaan niihin uusiin avauksiin, sisältöihin ja kokeiluihin, joiden ansioista meidät valittiin toukokuussa Vuoden museoksi.”

Osana tapahtumaa toteutetaan yhteistyössä Savonlinnan musiikki- ja tanssiopiston kanssa myös nuorille savonlinnalaisille suunnattu bluesworkshop, jossa nuoret pääsevät tutustumaan paitsi bluesin historiaan myös soittotyyleihin ja blueshuuliharpun saloihin. ”Vaikka haluamme pitää Riihisaari Bluesin kotoisan viihtyisänä ja sopivan kokoisena, eikä liika laajentaminen ole suunnitelmissa, vuosittain on kiinnostavaa tuoda mukaan uusia kokeiluja ja elementtejä”, kertoo museonjohtaja Nikke Kaartinen. ”On tärkeää, että meillä on tarjota bluesohjelmaa eri ikäisille.”

Tänä vuonna Riihisaari Bluesissa koetaan myös uudenlaisia makuelämyksiä, kun Taste Saimaan tapahtumayhteistyö järjestää festivaalivieraille nuotioruokailun perjantai-illaksi. Tarjolla tulee olemaan sesongin raaka-aineista tehtyä kasviskeittoa, jonka voi saada myös muikkuhöystein. Pataa hämmentää Taste Saimaan ruokalähettiläs Ulla Liukkonen.

Riihisaari Blues 2023

Riihisaari Bluesin tämän vuoden muut esiintyjät ovat brittiläinen pianisti ja yksi New Orleans -tyylisen pianon kansainvälisesti arvostetuimmista nimistä Dom Pipkin, cajunperinteestä ammentava Ice Mo' & The Zydecoolers -yhtye, New Orleans -jazzia soittava taidokas pitkän linjan trio The Hämpton DixieBand ja laulaja-kitaristi Jo' Buddyn huippukokoonpano Jo' Buddy's New Orleans R&B Ensemble, joka myös ammentaa New Orleansin rhythm & blues -perinteestä.

Yksi maamme omaleimaisimmista musiikkitapahtumista, Vuoden museoksi tänä vuonna valitun Savonlinnan museon oma Riihisaari Blues järjestetään tällä viikolla 9.–12.112023. Musiikin ja museoiden ystäviä yhteen keräävä tapahtuma on jo vakiintunut osaksi itäisen Suomen syyskauden tapahtumatarjontaa. Savonlinnan Riihisaaressa, Olavinlinnan kansallismaisemassa tapahtuman päänäyttämönä toimii Riihisaaren 171-vuotias tiilimakasiini ja konserttitilana on museon näyttelysali.

Riihisaari Bluesin suunnittelusta ovat vastanneet bluesmuusikko Ismo Haavisto ja museonjohtaja Nikke Kaartinen. Visuaalisesta ilmeestä vastaa Jani Mahkonen ja juomatarjoiluista Kulttuurihanat. Tapahtuman järjestävät Riihisaari – Savonlinnan museo ja Saimaan purjehdusmuseoyhdistys ry. yhteistyökumppaneineen.

Tapahtumaa ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto / Etelä-Savon rahasto ja Savonlinnan kaupunki. Tapahtuman liput ovat myynnissä Riihisaaressa. Lippuvaraukset ja tiedustelut: Riihisaari – Savonlinnan museo / asiakaspalvelu, sähköpostitse: riihisaari@savonlinna.fi ja puhelimitse 044 417 4466.

Tilaa uutiskirje

Haluatko pysyä kartalla Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden rakentamisessa? Tilaa uutiskirjeemme!