Saimaa European Region of Gastronomy Grüne Woche -messuilla Berliinissä - Maailman suurimmat ruokamessut järjestetään koronatauon jälkeen 20.-29.1.2023

Saimaa European Region of Gastronomy Grüne Woche -messuilla Berliinissä - Maailman suurimmat ruokamessut järjestetään koronatauon jälkeen 20.-29.1.2023

Miltä mahtaa maistua mustikkainen hunaja tai mansikkaiset vaahtokarkit? Muun muassa näitä herkkuja pääsee testaamaan maailman suurimmassa elintarvikealan tapahtumassa Grüne Woche -ruokamessuilla Berliinissä 20.-29.1.2023.

Suomi esiintyy hallissa 8.2. yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa. Suomen osastolla on mukana 26 ruoka-, juoma- ja matkailualan toimijaa. Maakunnista Suomen osastolla suurimmin esittäytyy Pohjois-Karjala, jonka teemaksi on valittu usean maakunnan yhteinen Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -nimitys.

Saimaan alueelle myönnettiin European Region of Gastronomy –titteli vuodelle 2024. International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism -järjestön kansainvälinen raati vaikuttui erityisesti Saimaan alueen kestävästä elämäntavasta, jossa ruoka, luonto, kulttuuri ja hyvinvointi yhdistyvät poikkeuksellisella tavalla. Raati tutustui kesällä 2022 myös pakastekuivaukseen.

"Messuilla isona teemana ovat pakastekuivatut tuotteet, joita messukävijät pääsevät ajoittain myös maistamaan" kertoo projektipäällikkö Päivi Karhunen messuosastoa koordinoivasta KETIn ELOT-hankkeesta.

"Pohjois-Karjalaan valmistuu ensi vuonna Suomen ensimmäinen teollinen pakastekuivaamo, ja moni elintarvikealan yritys kehittää parhaillaan uusia tuotteita pakastekuivatuista raaka-aineista. Kiteellä käynnistyvän pakastekuivausyrityksen tavoitteena on olla tulevaisuudessa suomalaisen vastuullisen elintarvikeviennin lippulaiva."

Testattavana pakastekuivatuttuja tuotteita

Pohjois-Karjalasta messuilla on mukana useita yrityksiä ja tuotteita, kuten kiteeläinen Metsämesi ja tohmajärveläinen Akselin Herkkupaja, joista kummankin uutuustuotteissa on pakastekuivattua marjaa. Paku-hanke taas tuo messuväen arvioitavaksi monenlaisia pakastekuivatuista raaka-aineista valmistettuja tuoteideoita. Mukana tuotteillaan ovat Lieksan Laatuherkku, NordicMeal, Nokiakka, Kontiomehu ja Porokylän Leipomo. Lisäksi messuvieraille esitellään monenlaisia pakastekuivattuja marjoja ja juureksia Pohjois-Karjalasta.

Matkailualan toimijoista mukana ovat Itärajan Helmi, Villa Ruusula, Äksyt ämmät sekä Sydänkarjala, jonka osastolla on esillä virtuaalinen Nightwish-näyttely. Lisäksi messuilla nähdään Kiteen Mato ja Multa Ruoko Grow -tuotteistoineen.

Grüne Wochen osasto on monen toimijan sitkeää yhteistyötä. Järjestelyissä ovat mukana ELOT-hankkeen lisäksi MTK Pohjois-Karjala sekä ProAgria ja MKN Itä-Suomi. Etelä-Savo sekä Etelä-Karjala ovat mukana Saimaa European Region of Gastronomy -yhteistyön kautta.

Messuille osallistujien urakka alkoi jo keskiviikkona 18.1. Pohjoismaiden suurlähetystöltä, jossa kansainvälisille vieraille tarjottiin pohjoiskarjalaisia herkkuja. Karjalanpiirakoiden lisäksi pöydässä on Metsämeden hunajaa, Akselin Herkkupajan vaahtokarkkeja sekä monia Poikain Parhaiden marjatuotteita jalostettuna juhla-ateriaksi.

Saimaa European Region of Gastronomy Management Project 2022-2023 Grüne Wochella

Saimaa European Region of Gastronomy Management Project 2022-2023 on esittelemässä saksalaisille saimaalaista ruokakulttuuria Grüne Wochella hallissa 8.2. standilla 110.

Maailmantilanteen muututtua Itä-Suomen matkailun kehitys on siirtänyt painopisteensä Venäjältä entistä vahvemmin Keski- ja Etelä-Eurooppaan. ”Saksalaiset ovat jo pitkään ollut yksi suurimpia ryhmiä, jotka matkaavat Saimaalle. Erityisesti saksalaiset hakeutuvat järviluonnon rauhan, retkeilyelämysten ja puhtaiden makujen äärelle. Juhlavuosi 2024 tulee tarjoilemaan luontoa rakastaville ruuan ja kulttuurin ystäville entistä enemmän.” toteaa Saimaa European Region of Gastronomy Management Project 2022-2023 hankejohtaja Sari Kaasinen

Paitsi puhtaasta luonnosta ja ruuasta, Saimaa on tunnettu myös uniikista kulttuuristaan. 

“Esimerkiksi Savonlinnan oopperajuhat, Astuvansalmen kalliomaalaukset ja karjalainen kansanmusiikki ovat kansainvälisesti tunnettuja aarteita, jotka nostetaan valokeilaan uudella tavalla vuonna 2024.”



Saksankielinen tiedote: Das Seenland Saimaa ist European Region of Gastronomy 2024 - Die renommierte Auszeichnung soll Food-Touristen zur Finnischen Seenplatte locken - Taste Saimaa

Tilaa uutiskirje

Haluatko pysyä kartalla Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden rakentamisessa? Tilaa uutiskirjeemme!