Saimaa Local Food Gift Challenge -valmennukselle jatkoa 8.11.2022

Saimaa Local Food Gift Challenge -valmennukselle jatkoa 8.11.2022

Saimaan alueen ruoka- ja designyrittäjät kokoontuivat tuotekehityksen ja tarinallistamisen äärelle perjantaina 16. syyskuuta. Etelä-Savon maakuntaliitolla ja verkossa hybridinä järjestetty tilaisuus herätti keskustelua muun muassa omien tuotteiden ja yhteisten tuotepakettien kehittämisestä kansainvälisille markkinoille. Kehittäminen jatkuu marraskuussa Itä-Suomen kulttuurifoorumin työpajassa.

Saimaan alueen ensimmäinen Local Food Gift Challenge -valmennustilaisuus keräsi yhteen monipuolisen joukon käsityöläisistä hunajantuottajiin sekä museoiden, yritysten ja hankkeiden edustajiin. IGCAT -instituutin Fabrizia Toccolin esittelemät kansainväliset esimerkit inspiroivat ja herättivät tunnistamaan myös oman alueemme vahvuuksia. Osallistujat innostuivat nostamaan esiin mieleen painuneita palveluita ja tarinoita Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan alueelta. Monissa esimerkeissä kehuttiin paikkojen erityistä tunnelmaa, erinomaista palvelua ja tuotteiden laadukkuutta. Myös luonnostamme löytyvät keruutuotteet marjoista ja sienistä järvikalaan tunnistettiin erityiseksi ja ainutlaatuisen puhtaiksi Euroopan mittakaavassa. Käsissämme on luksusta, jota emme vieläkään osaa tuoda esiin riittävästi. Kaikki osallistujat olivat yhtä mieltä sitä, että omaa aluetta pitäisi muistaa itsekin kehua ja tuoda paikallisia elämyksiä esiin.

Vaikka Saimaan seudulta löytyy runsaasti hienoja palveluita ja tuotteita, on meillä vielä paljon tehtävää tarinallistamisen ja saavutettavuuden suhteen. Uudet kumppanuudet esimerkiksi ruoantuottajien ja muotoilijoiden välillä voisivat synnyttää aivan uusia tuotteita ja tavoittaa laajempaa asiakaskuntaa. Yhteiset valmennukset ja pilotoinnit mahdollistaisivat rohkeat avaukset ja kokeilut. D.O. Saimaa -laatumerkki tunnistettiin hyväksi alustaksi, jonka laajeneminen Saimaan alueella mahdollistaisi useampien toimijoiden mukaan tulon ja aivan uudenlaisten tuotepakettien muodostamisen.

Tilaisuuden lopuksi osallistujat saivat vielä tutustua Itä-Suomen alueelta kansainvälisessä Food Gift Challenge -kilpailussa jo palkittuihin tuotteisiin ja raadin arvioinnissa käyttämiin kriteereihin. Osallistujat toivat tilaisuuteen myös muutamia omia tuotteitaan sparrattaviksi. Yhteinen keskustelu kannusti ja innosti osallistujia kehittämään tuotteita eteenpäin. Myös uusia yhteistyön mahdollisuuksia ideoitiin. Vastaaville tilaisuuksille toivottiin jatkoa.

Saimaa Local Food Gift Challenge -ruokalahjakilpailuun ilmoittautuminen on auki 16.12. saakka. Local Food Gift Challengesta kiinnostuneita ruoka- ja designyrittäjiä kannustetaan osallistumaan Itä-Suomen kulttuurifoorumin työpajaan Luovuus yritysten voimavarana – uusien ruoka- ja kulttuurimatkailutuotteiden muotoilu​. Lisätietoa ja ilmoittautumiset: Itä-Suomen kulttuurifoorumi | www.taike.fi

- Anu-Anette Varho, hankeasiantuntija
 


Kuva: syyskuun valmennuksessa tutustuttiin muun muassa World Food Gift Challenge 2022:ssa kolmannen palkinnon saavuttaneeseen Luomus Koivu -lautaseen. Luomus Woodworksin Ville Naumanen kertoo kisamenestyksen johtaneen näkyvyyteen ja yhteydenottoihin kotimaassa ja kansainvälisesti sekä avanneen uusia yhteistyökuvioita ja jälleenmyyntikanavia tuotteelle.

Tilaa uutiskirje

Haluatko pysyä kartalla Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden rakentamisessa? Tilaa uutiskirjeemme!