Taste Saimaa -hanke etsi avoimella haulla teemaviikon aikana toteutettavia elämyksiä ja tapahtumia Saimaan seudulle 19.–28.9.2025. Monipuolisista sisältöehdotuksista valittiin yhteensä 8 toteutettavaa pilotointia joissa taide, luonto, yhteisöllisyys sekä alueen tarinat ja perinteiden elvyttäminen yhdistyvät inspiroivilla tavoilla paikallisiin makuihin.
Food Art for Kids
Tapahtumassa esitellään lapsille ja nuorille Saimaan alueen laadukkaita lähiruokaraaka-aineita painottaen kasvisten, juuresten ja sienien roolia menukokonaisuutta suunniteltaessa. Sisältöpilotoinnissa testataan ruokakasvatuksellista Food Art for Kids -konseptia, jossa osallistujat pääsevät luomaan omannäköisiä ruokataideteoksia alustustarinaan perustuen. Toteuttaja: Hellapoliisi Oy & Taidevaltatie Toivo ry
Päivän sieniretki Mustalle Mäntyjärvelle
Teemaviikolla on mahdollisuus lähteä sieneen porukalla! Retken järjestäjä tarjoaa ammattitaitoisen opastuksen (suomi ja englanti), keruuvälineet sekä maukasta nuotioruokaa. Päivä alkaa bussikuljetuksella Joensuusta Mustalle Mäntyjärvelle. Toteuttaja: Matexpro Oy
Jänissaari – Mielen matka makujen metsiin
Moniaistillinen jokivenematka Möhköstä kohti Jänissaarta. Perillä mm. opastettu Metsämieli-retki jonka lopuksi maistuva eräruoka kodalla. Toteuttajana: Mantan Majatalo ja Luontopalvelut
Tarinoiden Jokilaakso
Tapahtuma toteutetaan Urpolan kartanolla, myllyllä ja puistossa. Alueen henkinen ja materiaalinen kulttuuriperintö tulee esille tarinoiden kautta. Jokilaakson monimuotoinen kasvillisuus ja eläimistö, ajankohtaiset luonnonantimet (marjat, sienet ym) ja niiden käyttö esitellään oppaiden yhteisenä toteutuksena. Toteuttaja: Mikkelin Oppaat ry
Kuha o kalloo Pien-Toijolan kekrijuhlassa 27.9.
Nyt Kekrissä pilotoidaan kalalautanen, johon tulee paikallista kalaa ja sadonkorjuun antimia. Annos vastaa myös kysymykseen, mikä on parasta, mitä omavaraisessa talonpoikaistalossa ennen laitettiin pöytään. Toteuttaja: Ristiina Seura ry
Hengitä, maista, tunne – lähiruokaa ja läsnäoloa luonnossa
Tapahtumassa hengitysharjoitukset ja villiruoka yhdistyvät elämykseksi, joka vahvistaa yhteyttä luontoon ja omaan kehoon. Tapahtumassa tarjolla oleva villiruoka ja -juomat valmistuvat jo alkukesän keruun antimista. Toteuttaja: Sydänlanka ry
Annin aikaan – pirtin pihalta, metsien kätköistä
Venejoen Myllyllä elävöitetään vanhan kansan tapoja hyödyntää luonnon antimia, ja siellä siirretään eteenpäin sukupolvien tietotaitoa arjen säästäväisyydestä, villiyrteistä, kotitarveruuasta ja yhteisöllisestä toiminnasta. Toteuttaja: Venejoen Mylly
Huuda runo, maista metsä – esteetön elämyspolku Siikaveden rannalla
Tapahtuma vie osallistujat esteettömästi runouden, tarinoiden ja ruuan maailmaan metsän keskelle, perinteisellä mökkitontilla. Matkalla pysähdytään aistimaan luontoa, kuuntelemaan runoja, jakamaan tarinoita ja nauttimaan paikallisista mauista. Toteuttaja: Wellnet & SirLai Oy
Haluatko pysyä kartalla Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden rakentamisessa? Tilaa uutiskirjeemme!