Savonlinnassa ja Ruokolahdella etsittiin uusia raaka-aineita ja yhteistyön paikkoja

Savonlinnassa ja Ruokolahdella etsittiin uusia raaka-aineita ja yhteistyön paikkoja

Saimaan alueen tuottajat saivat jälleen tuotesparrausta, kun helsinkiläinen, mm. ravintola Finnjävelistä tuttu, kokki Timo "Lintsi" Linnamäki kävi toisen kerran arvioimassa Saimaan ruokatuotteita. Ideana oli, että Lintsi saattaisi samalla poimia paikallisia tuotteita oman ravintolansa käyttöön.

Savonlinnan treffit 9.4. olivat ensimmäiset laatuaan alueellamme ja niiden tavoitteena oli tuoda lähiruokatuottajien sekä ravintola- ja matkailualan ammattilaisten ajatukset yhteen ja saada aikaiseksi pysyvä lähiruokaverkosto. Tilaisuuden pääjärjestäjänä oli Saimaa lautasella -hanke ja tilaisuudessa Samiedulla oli paikalla yhdeksän paikallista tuottajaa:

- Arctic Natural Productions
- Juvan hapankaali
- Makkolan Luomutila
- Pitopalvelu ja maatilamatkailu Höök
- Putkisalon Kartano
- Päivärinteen Ruislastu
- Saimaan marjamarkkinointi
- Sappion luomutila
- Karvilan panimo

Litsi korosti omassa puheenvuorossaan makumuistojen jättämän jäljen tärkeyttä kuluttajalle, ne siirtävät helposti ruokailijan ajatukset joskus aiemmin koettuun herkulliseen hetkeen vaikkapa mummolassa tai kesämökillä. Menun suunnittelussa mikrosesongit ovat erittäin mielenkiintoisia ja näitä voi olla mm. korvasienistä tai raparperista. Perustana on aina raaka-aineen maku, mutta myös tarinalla ja vastuullisuudella on vahva rooli kokonaisuudessa. Linnamäen ravintoloissa on käytetty Saimaan alueelta mm. mangalizaa, kyyttöä, juustoja, järvikaloja, hanhia ja kuivayrttejä.

Tuottajien lisäksi paikalla oli kymmenen savonlinnalaista ravintola- ja matkailualan toimijan edustajat, jotka tutustuivat sekä tuottajiin että uusiin tuotteisiin. Tilaisuus oli eri toimijatahoille antoisa ja keskustelua käytiin mm. logistiikan järjestämisestä yhteistyössä niin, ettei se jäisi yrityskohtaiseksi. Lisäksi Lintsi ja ravintolatoimijat toivoivat raaka-aineiden saatavuuden varmuutta, mikä takaa ravintoloiden käytännön toiminnan. Tilaisuuden seurauksena syntyi uusia yhteistyökumppanuuksia myös alkutuottajien kesken - mikä oli ollut yksi keskeinen tavoite.

Saimaa lautasella -hanke järjestää jatkossakin treffejä Etelä-Savon alueen yrityksille. ProAgria Etelä-Savo tekee kartoitustyötä alkutuottajista ja Samiedu pitää alueen ravintoloitsijat ajan tasalla saatavilla olevista paikallisista raaka-aineista.

Vastaavantyyppinen tilaisuus järjestettiin 10.4. myös Ruokolahdella STEP-koulutuksen tiloissa ja paikalla olivat seuraavat lähituottajat saamassa Lintsin sparrausta:

- Päivi Angervo
- Mangalitza Tila Toivola
- Paajasen laidunliha
- Ciao! Gelato
- Ruohonjuuritaso
- Salakanrannantila
- Honeybee Hunaja
- Mätön Sillä Sipuli Oy
- Kielomäen tila
- Andrei Miachin

Esillä oli mm. paikallista palvilihaa, gelatoa, hunajaviiniä, vihreään valkosipulimurskaa sekä erilaisia mehuja, jauhoja ja hunajatuotteita. Myös Ruokolahdella innovoitiin yhdessä uusia tapoja järjestellä raaka-aineiden logistiikkaa; yksi selvitettävä mahdollisuus voisi olla, että uudet tuottajat menisivät mukaan jonkin suuremman toimijan jo valmiiseen logistiikkaketjuun. Tilaisuuden antina oli lisäksi alkutuottajien verkostoituminen ja siten synergiaetujen löytyminen uusista yllättävistä paikoista.

Tilaa uutiskirje

Haluatko pysyä kartalla Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden rakentamisessa? Tilaa uutiskirjeemme!