Vielä ehtii osallistua - ruoka- ja designyrittäjille avoin Local Food Gift Challenge etsii Saimaan alueen parhaita ruokalahjoja 

Vielä ehtii osallistua - ruoka- ja designyrittäjille avoin Local Food Gift Challenge etsii Saimaan alueen parhaita ruokalahjoja 

Millainen ruokalahja edustaa parhaiten saimaalaista tarinaa? Tähän kysymykseen haetaan vastausta Local Food Gift Challengessa, joka haastaa Saimaan alueen ruoka- ja designyrittäjät mukaan aluekilpailuun. Kisa on avoinna Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan alueilla toimiville yrityksille 16.12.2022 saakka. Asiantuntijaraati valitsee kaksi tuotetta edustamaan Saimaan seutua Kreikan Kosin saarella 26.-29.4.2023 järjestettävään World Food Gift Challenge -kilpailuun. 
 

Apua tuotekehitykseen ja kansainvälistä näkyvyyttä 

Kisaan voi osallistua suoraan lähettämällä tuotteen tiedot Taste Saimaan verkkosivujen kautta. Mikäli oman tuotteen kehittämiseen ja tarinallistamiseen kuitenkin kaipaa tukea, on sitä saatavilla neljässä Maaseudun makumuistot tuotteiksi -tilaisuudessa, joissa ideoidaan ja tuotteistetaan ruokalahjatuotteita. Mukaan ovat tervetulleita elintarvikejalostajat sekä matkailu- ja ravitsemisalojen yritykset. Myös Kaisan Kahjaiset –tapahtumassa 25.11. on mahdollista esitellä omaa tuotetta ja saada sen kehittämiseen sparrausta. 

Local Food Gift Challengen tavoitteena on tuoda näkyvyyttä laadukkaille artesaaniruoille ja ruokaan liittyville käsityölahjoille ensin alueellisesti ja jatkoon päässeille kansainvälisesti. World Food Gift Challenge nostaa esiin ruoka- ja designtuotteita tunnustetuilta gastronomisilta alueilta ympäri maailman. 

Saimaan alue saavutti jo tänä vuonna menestystä World Food Gift Challengessa, kun Luomus Woodworksin Koivu –lautanen sai kisan 3. palkinnon. Suunnittelija Ville Naumanen koki kisamenestyksen niin henkilökohtaisena tunnustuksena kuin kasvun ponnahduslautana. “Isoimpana henkilökohtaisena vaikutuksena on ollut kohonnut usko omaan osaamiseen. Palkinnon myötä useat kansalliset ja kansainväliset ravintola-alan toimijat ovat olleet yhteydessä ja osoittaneet kiinnostusta tuotettani ja tekemistäni kohtaan. Näistä on konkretisoitunut useita lähitulevaisuudessa toteutuvia yhteistöitä, joilta odotan paitsi liikevaihtoa myös lisää oikeasti merkittävää näkyvyyttä tuotteelleni. Tuotteeni on löytänyt myös muutama jälleenmyyjä.” 
 

Kilpailuun voi osallistua kahdessa kategoriassa 

Kilpailussa on sarjat ruokalahjoille ja ruokaan liittyville lahjoille. 

Ruokalahjoja ovat paikalliset ruoka- ja juomatuotteet, jotka soveltuvat kuljetettaviksi ilman vaaraa, että ne tuhoutuvat tai menettävät ravitsemuksellisia ominaisuuksia. Sopivia tuotteita ovat esimerkiksi erilaiset, hillot, hunajat, mausteet tai muut herkut, jotka eivät tarvitse kylmäsäilytystä ja ovat helposti ostettavissa mukaan sopivan pakkauskokonsa vuoksi. 
 
Ruokaan liittyviä lahjoja ovat ruoanlaittovälineet tai muut paikalliseen ruokakulttuuriin liittyvät tuotteet. Sopivia tuotteita ovat esimerkiksi keittiövälineet sekä tekstiilit tai muut esineet, joita matkailija veisi mielellään muistoksi mukanaan. Tuotteet voivat soveltua erinomaisesti myös yritys- tai joululahjoiksi. 


Local Food Gift Challenge –kisa ja osallistuminen: https://tastesaimaa.fi/localfoodgiftchallenge 


Maaseudun makumuistot tuotteiksi – tilaisuudet: 

Keskiviikko 23.11.2022 klo 14.00-16.30 Kirjokiven kartano, Vuohijärvi/Kouvola 

Tiistai 29.11.2022 klo 14.00-16.30 Tiittalan kartano, Sulkava 

Keskiviikko 30.11. klo 14.00-16.30 Partaharjukeskus, Pieksämäki 

Torstai 1.12.2022 klo 14.00-16.30 Rock and Lake, Kangasniemi 
 
Tilaisuuksien lisätiedot ja ilmoittautuminen: https://www.xamk.fi/tutkimus-ja-kehitys/paikallisten-ruokatuliaisten-tuotteistaminen/ 

Tilaisuudet toteuttaa XAMKin Paikallisten ruokatuliaisten tuotteistaminen –hanke yhteistyössä Saimaa European Region of Gastronomy Management Project 2022-2023 –hankkeen kanssa. 
 

Kaisan Kahjaiset –tilaisuus: 

Perjantai 25.11.2022 klo 9.00-15.00 Hiljan piha, Vuoksen kalastuspuisto

Tilaisuuden lisätiedot ja ilmoittautumiset https://valoristeys.humak.fi/valoristeys-hankkeen-paatostapahtuma/ 
 
Tilaisuuden toteuttavat Valoristeys- ja Ruokamaakunta Nyt! -hankkeet.  
Lisätietoja ja haastattelupyynnöt: Anu-Anette Varho, hankeasiantuntija, +358 40 673 7507,  
anu-anette.varho@esavo.fi 

Local Food Gift Challengen järjestää Saimaa European Region of Gastronomy Management Project 2022-2023 –hanke. Hanke vie Saimaan alueetta kohti Saimaa European Region of Gastronomy –statusta. Kyseessä on kansainvälisesti arvostettu tunnustus, jota on myönnetty 2016 lähtien yhdelle tai useammalle eurooppalaiselle alueelle. Statuksen myöntää International Institute of Gastronomy, Arts, Culture and Tourism –organisaatio. Tavoitteena on nostaa Saimaan alue Lapin ja Helsingin rinnalle kansainvälisesti kiinnostavaksi matkailukohteeksi, ruoka ja kulttuuri keskiössä. 

Valmistautumista kohti juhlavuotta 2024 tehdään Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan maakuntien laajalla ylimaakunnallisella yhteistyöllä. Valmisteluhanketta rahoittavat myös alueen kaupungit, kaikkien maakuntien kauppakamarit, Lake Saimaa Ry, Visit-organisaatiot ja oppilaitokset. Saimaa European Region of Gastronomy Management Project 2022-2023 -hanketta hallinnoi Etelä-Savon maakuntaliitto. Lisätietoja valmisteluhankkeesta ja toimenpiteistä: https://tastesaimaa.fi/ 

Tilaa uutiskirje

Haluatko pysyä kartalla Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden rakentamisessa? Tilaa uutiskirjeemme!