Taste Saimaa -tapahtumayhteistyön kokeilu tuo kansainväliselle teatterifestivaalille Saimaalla kiertänyttä katusirkusta ja vegeretken

Taste Saimaa -tapahtumayhteistyön kokeilu tuo kansainväliselle teatterifestivaalille Saimaalla kiertänyttä katusirkusta ja vegeretken

Imatralla 25.–29.7. järjestettävä Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali on ensimmäinen Saimaan seudun tapahtuma, jonka yhteyteen toteutetaan Taste Saimaa -tapahtumayhteistyöhön liittyvää sisältöä. Yhteistyön ja yhteisen sisältöhaun avulla kansainväliseen kulttuuritapahtumaan lähdettiin ideoimaan ruokakulttuuria esiin tuovaa osuutta ja lisäämään maksutonta ja saavutettavampaa ohjelmaosuutta, joka tuo taiteen lähelle ihmisiä.

Tapahtuman avajaistilaisuudessa 25.7. klo 19 Koskenpartaalla kuullaan Taste Saimaa -ruokalähettiläs Ulla Liukkosen puheenvuoro.
 

Keittiömestari Ulla Liukkonen on loihtinut ruokaa niin itsenäisyyspäivän presidentin vastaanotolla kuin lukuisissa pienissä kyläjuhlissa eri puolilla Suomea. Hän on opettanut vuosikymmenten aikana satoja nuoria. Hänet tunnetaan myös aktiivisena alansa vaikuttajana, erityisesti Suomen Keittiömestareiden liiton pitkäaikaisena puheenjohtajana toimimisesta.

Koskenpartaan kävelykadun festivaaliohjelman osana nähdään Saimaata kiertänyt Tuuliajolla -katusirkusesitys 28.7.
 

Imatralaislähtöinen Ilkka Kemppinen ja oululaislähtöinen Pihla Ojala kiersivät purjeveneellä Etelä-Saimaan satamissa esiintyen vuonna 2021. Imatralla he haluavat tuoda yleisön koettavaksi päätähuimaavan purjehdusseikkailun, josta katsojat voivat nauttia jalat visusti maankamaralla. Taiteilijat pyrkivät myös esittelemään sirkustaiteen lajina ja haluavat näin kannustaa ihmisiä sirkusharrastuksen pariin. Imatralla Sirkus Soihtu tarjoaa mahdollisuuden harrastaa sirkusta. Esitys sopii kaikenikäisille.

Taiteilijat kuuluvat palkittuun Arctic Ensemble -sirkusryhmään, joka perustettiin vuonna 2018. Arctic Ensemble on esiintynyt ympäri maailmaa yli 900 esityksen verran mm. Japanissa, Englannissa, Ranskassa ja Puolassa sekä Suomessa Sirkus Finlandian kiertueella.. Arctic Ensemblen perusperiaatteita ovat yhdessä tekeminen, omavaraisuus ryhmänä, suomalaisen osaamisen korostaminen sekä taiteenlajin historian tunnustaminen ja kunnioittaminen.

Vegeretket johdattaa kansainväliset festivaalivieraat suomalaisen luonnon makujen äärelle.
 

Kokki, luonto- ja ympäristöohjaaja Pieti Peltola tarjoilee villiä ruokaa ja maanläheistä kulttuuria rennolla ja osallistavalla otteella. Nokkela nokkonen ja viisi villiä kaveria on tarinalliseen muotoon rakennettu osallistava ruokakokemus, jossa esitellään kasvit; nokkonen, maitohorsma, siankärsämö, jauhosavikka, piharatamo ja voikukka. Yhdessä kokkaaminen on hieno tapa viettää aikaa toisten ihmisten kanssa ja tutustua vierailtavan maan ruokakulttuuriin. Ihminen on luonnostaan keräilijä, ja myös luonnon monimuotoisuuden säilymisen kannalta olisi hyvin tärkeää, että ymmärrämme kiertokulun aina villistä luonnosta lautasellemme asti. Tavoite on rakentaa silta villin luonnon ja luonnostaan villin ihmisen välille sekä herätellä samalla mielenkiintoa villiruoan äärelle etsiytymiseen.

Tapahtumayhteistyöllä ja sisältöpilotoinneilla kohti European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuotta
 

Tunnustuksena itäisen Suomen ainutlaatuisesta ruokakulttuurista Saimaan alueelle on myönnetty vuodelle 2024 kansainvälinen European Region of Gastronomy -status, jonka keskiössä on ruokamatkailu, paikallisuuden voima, alueiden elinvoimaisuus ja kansainvälinen viestintä. Status on myönnetty vuodesta 2016 lähtien vuosittain yhdelle tai useammalle eurooppalaiselle alueelle ja verkostossa on tällä hetkellä yhteensä 20 aluetta 15 maasta. Alueet muodostavat aktiivisessa vuorovaikutuksessa toimivan European Regions of Gastronomy-verkoston, joka kehittää uusia toimintamalleja ja lisää alueiden näkyvyyttä sekä paikallisesti että kansainvälisesti. Vuonna 2024 Saimaa toimii myös verkoston kansainvälisenä tapahtumapaikkana.

Juhlavuoden 2024 myötä Saimaa houkuttelee erityisesti ruuasta kiinnostuneita matkailijoita teemareiteillä sekä ruuan ja taiteen yhdistävillä tapahtumilla ja palveluilla. Kansainväliset ja kotimaiset vierailijat saavat kokea itäisen Järvi-Suomen puhtauden, ainutlaatuisuuden ja vieraanvaraisuuden kaikilla aisteillaan. Valmistautumista kohti juhlavuotta 2024 tehdään Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan maakuntien laajalla ylimaakunnallisella yhteistyöllä. Lisätietoja valmisteluhankkeesta ja toimenpiteistä: https://tastesaimaa.fi/

Taste Saimaa -sisältöpilotointeja toteutetaan vuoden 2023 aikana tapahtumayhteistyönä, yksi kussakin mukana olevassa kaupungissa ja maakunnassa (Etelä-Savo, Etelä-Karjala, Pohjois-Karjala, Mikkeli, Savonlinna, Lappeenranta, Imatra, Joensuu ja Kitee).

Taste Saimaa -sisältöpilotoinnit ovat luovan alan toimijoiden tarjoamia taide- ja kulttuurialan sisältöjä tai matkailu- ja ravitsemusalan yritysten palveluita, jotka valitaan hakemusten perusteella ja toteutetaan ostopalveluna. Sisältöjen avulla pyritään muodostamaan uusia yhteistyökumppanuuksia sekä testaamaan ja luomaan uusia ruokamatkailua ja kulttuurisisältöjä yhdistäviä palvelutuotteita Saimaan seudulle.

Imatran Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalin kanssa järjestetyn avoimen haun kautta saatiin yhteensä 7 ehdotusta, joista valitsijaraati valitsi kaksi toteutettavaa ohjelmasisältöä.

Raadin jäsenet:

  • Katri Lätt, Mustan ja Valkoisen Teatteri-yhdistyksen puheenjohtaja
  • Kamran Shahmardan, taiteellinen johtaja, Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali
  • Anna Maria Kupiainen, hankekoordinaattori, Joensuun Kulttuurin unelmavuosi 2023 -hanke
  • Anu-Anette Varho, hankeasiantuntija, Saimaa European Region of Gastronomy Management Project

–Hakemukset olivat erittäin mielenkiintoisia ja monipuolisia. Toivottavasti kaikille toteutuksille löytyy jossain vaiheessa sopiva aika ja paikka! Esittävä taide ja ruokakulttuuri ovat mainio aisapari, kuten olemme Joensuussakin saaneet nähdä ja kokea Unelmavuoden aikana. Niin ruoka kuin taide tuovat ihmisiä yhteen, toteaa Anna Maria Kupiainen.

- Gastronomia on myös taiteenlaji ja sen yhdistäminen teatteriin rikastuttaa molempia. Luonnon antimet ovat suomalaisen gastronomian kultaa, sillä Suomi on metsien ja järvien maa. Teatterifestivaalillemme ruokakulttuurin ja teatterin yhdistäminen on ollut pitkäaikainen haave, joka toteutuu nyt Taste Saimaa -tapahtumayhteistyön kautta. Arctic Ensemblen -katusirkusesitys täydentää kaupungin keskustassa järjestettävää maksutonta ohjelmaa tarjoamalla imatralaisille ja matkailijoille mahdollisuuden nähdä upeaa suomalaista akrobatiaa kansainvälisen ohjelman rinnalla, kertoo Katri Lätt.

Seuraava yhteistyötapahtuma on Lappeenrannassa 18.–20.8. järjestettävä UUS Festivaali.

Uus Festivaali on taide- ja musiikkifestivaali, jonka tavoitteena on kehittää keinoja ekologisten tapahtumien tuottamiseen, sekä pyrkimys hiilinegatiivisuuteen. Tapahtuman avulla kerätään varoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, sekä luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseksi. Vuoden 2023 keräyskohteena on Luonnonperintösäätiö.

Taste Saimaa -sisältöpilotoinnin haku on avoinna 10.7–1.8. välisenä aikana.

LISÄTIEDOT AVOIMESTA HAUSTA

Lisätietoja:
 

Anu-Anette Varho, hankeasiantuntija, Saimaa European Region of Gastronomy Management Project, +358 40 673 7507, anu-anette.varho@esavo.fi

https://www.tastesaimaa.fi/

Katri Lätt, Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali, mustanjavalkoisenteatteri@gmail.com

https://blackandwhitetheatre.fi/   

Tilaa uutiskirje

Haluatko pysyä kartalla Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden rakentamisessa? Tilaa uutiskirjeemme!