Tapahtumat olivat Saimaa ERG -juhlavuoden näkyvin osa, ja niiden kautta Saimaa tuli tutuksi tuhansille kävijöille.
Taste Saimaa -tapahtumakategoria ja yhteinen kalenterialusta kokosivat ensimmäistä kertaa kolmen maakunnan laajan tapahtumatarjonnan yhteen. Ruoka oli useimpien tapahtumien ydin, mutta kokonaisuudet linkittyivät usein kulttuuriin, taiteeseen ja yhteisöllisyyteen. Yritykset toimivat tapahtumien keskeisinä toteuttajina, vaikka järjestäjäkenttä oli laaja ja monimuotoinen.
Hankkeen aikana toteutettiin myös sisältöpilotointeja, joissa yrittäjät ja kulttuuritoimijat pääsivät testaamaan uusia palveluja, ruokaa ja taidetta yhdistäviä konsepteja sekä elämyksellisiä kokonaisuuksia. Pilotoinnit olivat useimmiten maksuttomia yleisölle, mikä lisäsi saavutettavuutta ja mahdollisti kokeiluluonteisen kehittämisen. Toteutuksissa hyödynnettiin käänteistä kilpailutusta, joka mahdollisti kokeilujen toteuttamisen ilman, että toimijoiden täytyi kantaa taloudellista riskiä. Pilotoinnit kehittivät ruokaa ja kulttuuria yhdistäviä elämyksiä, keräten yli 12 000 osallistujaa eri puolilta Saimaan aluetta. Lisäksi ne toimivat testialustoina uusille tapahtuma- ja palvelukonsepteille sekä käytännön referensseinä tuleville kehittämishankkeille. Tapahtumat ja pilotoinnit olivat keskeinen osa Taste Saimaa -brändin rakentumista. Ne tuottivat runsaasti sisältöä sosiaaliseen mediaan ja kansainväliseen viestintään sekä tarjosivat foorumin brändin visuaalisten elementtien ja viestinnän linjojen yhtenäistämiselle. Tapahtumat lisäsivät suoraan yritysten myyntiä ja näkyvyyttä, ja esimerkiksi Saimaan metsien aarteet -viikko kasvatti ravintoloiden villiraaka-aineiden käyttöä ja toi myyntipiikkejä osallistuneille yrittäjille. Saimaa saunoo -viikonloppu puolestaan osoitti, että elämystuotteiden kysyntä kasvaa, kun ne yhdistetään tarinaan, ruokaan ja paikallisuuteen.
2.-4.2.2024
Lappeenrannassa Saimaan juhlavuosi kytkeytyi luontevasti kaupungin Kulttuurin unelmavuoteen 2024, ja avajaisviikonloppu keräsi satoja kävijöitä ruokaa, kulttuuria ja matkailua yhteen tuovien tapahtumien äärelle. Ohjelmassa oli muun muassa ruoan paikallishistoriaa esittelevä kaupunkikävely, kahviloiden teemaleivoksia, Koko Saimaa pilkkii -tapahtuma sekä talvinen sirkusesitys. Avajaisseminaarin suomenkielisen osuuden teemana oli Saimaa kaikilla aisteilla: ruuan, kulttuurin ja perinteiden herkullinen liitto, ja englanninkielisessä osiossa pureuduttiin teemaan Power of International Cooperation. Seminaarin juonsi Ambassador Saimi Hoyer, ja vierailevana puhujana kuultiin LUT-yliopiston työelämäprofessori Sami Sykköä. Kansainvälisen näkökulman toivat puhujat ulkoministeriöstä, IGCATista sekä Kataloniasta, Sisiliasta ja Menorcalta, jotka avasivat, miten ruoka voi toimia alueellisen kehittämisen voimavarana. Seminaari huipentui Top Websites for Foodie Travelers -gaalaan sekä Ambassador Ulla Liukkosen suunnitteleman Taste Saimaa -menun julkistamiseen. Avajaisviikonlopun aikana yleisö sai nauttia peräti kahdesta Taste Saimaa -menusta, ensin gaalassa ja myöhemmin Raatihuoneella järjestetyllä gaalaillallisella, joka oli ensimmäinen laajamittainen Taste Saimaa -menu-yhteistyö paikallisten elintarviketuottajien ja ravintola-alan oppilaitoksen kanssa. Tilaisuuden arvovieraana oli maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah.
Osallistujia: Yli 400 henkilöä
Toteuttajat: Saimaa ERG -hanke yhteistyössä Lappeenrannan kaupungin, GoSaimaan ja Saimaan ammattiopisto Sampon kanssa.
Mitä tapahtuma opetti? Suuri yleisömäärä edellyttää selkeää vastuunjakoa ja yhteistä tapahtumatuotannon suunnittelua.
9.-13.9.2024
Saimaalla toteutettiin kansainvälisen verkoston 28. Platform Meeting, johon osallistui 33 matkailun, kulttuurin ja ruoan asiantuntijaa 16 eri maasta. Vierailijat tutustuivat syyskuussa Saimaan gastronomiseen alueeseen ja olivat erityisen vaikuttuneita sen vieraanvaraisuudesta, puhtaista raaka-aineista sekä alueen rauhallisuudesta ja kauneudesta. Vierailun aikana esiteltiin alueen rikas ruokaperinne sekä sen sitoutuminen kestävyyteen, innovointiin ja paikalliskulttuurin säilyttämiseen. Osallistujat osallistuivat myös keskusteluihin, joissa jaettiin parhaat käytännöt eri maiden kesken ja innostuttiin ideoimaan uusia hankkeita ja yhteistyömahdollisuuksia. Kansainvälisten vieraiden lisäksi Platform Meetingiin osallistui 54 sidosryhmien edustajaa. Tapahtuma osoitti, että Saimaa erottuu muista verkoston alueista ruoan ja luonnon saumattomalla yhteydellä.
Osallistujia: 33 henkilöä
Paikkakunnat: Joensuu, Valamo, Kitee, Savonlinna, Puumala, Mikkeli
Mitä tapahtuma opetti? Kansainväliset tapahtumat kasvattavat alueen uskottavuutta, mutta vaativat huolellisen suunnittelun ja selkeää viestintää. Yksi keskeinen onnistumisen tekijä oli monipuolinen, Saimaan vahvuuksia kokonaisuutena esittelevä ohjelma.
19.–28.9.2025
Saimaan metsien aarteet oli yksi hankkeen laajimmista tapahtumakokonaisuuksista. Teemaviikon aikana muutama alueen ravintola tarjosi metsään ja syksyyn liittyviä maisteluannoksia. Lisäksi järjestettiin tapahtumia kuten metsäjoogaa, tarinallisia kekrijuhlia, ruokataidepajoja lapsille, makuretkiä ja luontoon sijoittuvia hyvinvointielämyksiä. Esimerkiksi Etelä-Savossa järjestettiin metsäisiä makukierroksia, runopolku ja sadonkorjuujuhlia, kun taas Pohjois-Karjalassa ohjelmaan kuului sieniretkiä, moniaistillinen ruokamatka ja perinnetapahtumia. Etelä-Karjalassa puolestaan panostettiin maisteluannoksiin, nuotiotunnelmaan ja luonnonläheisiin rentoutushetkiin. Mukana oli yhteensä 21 sisältöä. JOENSUU MIKKELI IMATRA LAPPEENRANTA
Osallistujia: arviolta 1000 henkilöä
Toteuttajat: Saimaa ERG, ravintola Kulmahuone, Järvisydämen Metsäkahvila, Ollinmäen Viinitila, Mikkelin Oppaat ry, Wllnet & SirLai Oy, Tertin Kartano & Saimi Hoyer, Unelma Elämä, Mikkelin Torikauppiaat ry, Ristiina-Seura ry & Ilkka Arvola, Hellapoliisi Oy & Taidevaltatie Toivo ry, Lappeenrannan joogakerho ry, Saimaa GeoPark, Retkisaimaa Oy, Bistro Sataman Torni, ravintola Kyllikki, Hugon Huvilat, savusaunat ja Pappila, VIlla Hullu Kettu, Sydänlanka ry, Venejoen Mylly, Mantan Majatalo ja Luontopalvelut, Järven Taiga
Paikkakunnat: Etelä-Savo, Etelä-Karjala, Pohjois-Karjala
Mitä tapahtuma opetti? Sisällöllisesti yhtenäinen ja osallistava kokonaisuus toimii ja kiinnostaa ihmisiä. Jatkossa yritysten tapahtumille pitää olla selkeä esimerkkirakenne jo ennakkoon ja yhtenäinen markkinointikonsepti.
27.9.2025
Saimaan metsien aarteet -teemaviikolla Mikkelin Kenkäverossa toteutetussa sisältöpilotoinnissa tutustutettiin 7–12-vuotiaat lapset Saimaan alueen lähiraaka-aineisiin ja ruokaperinteeseen luovalla ja elämyksellisellä tavalla. Osallistujat pääsivät luomaan omannäköisiä ruokataideteoksia tarinaan pohjautuen ja kokeilemaan harvinaisempia raaka-aineita, kuten mustajuuren käyttöä, pikkelöintiä ja syötäviä kukkia. Kaikki 23 osallistunutta lasta antoivat tapahtumalle kiitettävän arvosanan. Lisäksi vanhempien kanssa käydyt keskustelut korostivat menun monipuolisuutta ja tapahtumakonseptin kokonaisvaltaisuutta. Tapahtuma rohkaisi lapsia arvostamaan paikallisia raaka-aineita, tutustutti ruokakasvatukseen ja kansanperinteisiin sekä yhdisti taiteellisia elementtejä ruoan esillepanoon ja koristeluun.
Työryhmä: Hellapoliisi Oy ja Taidevaltatie Toivo ry
20.-22.3.2024
Kolmipäiväinen Puhetta piirakasta -kokonaisuus kokosi 71 perinneleivonnan ystävää Joensuuhun, Puumalaan ja Taipalsaarelle 20.–22.3., ja oli laajuudessaan poikkeuksellinen – vastaavaa maakuntarajat ylittävää hankeyhteistyötä ei ole aiemmin tehty. Tilaisuuksissa karjalainen ja suomalainen piirakkaperinne käsiteltiin tarinoiden, asiantuntijapuheenvuorojen, maistiaisten ja käytännön rypytyksen kautta. Joensuussa perehdyttiin karjalanpiirakan kulttuuriperintöön, nimisuojaan ja elintarviketeollisuuden merkitykseen – alueella ala tuottaa noin 300 miljoonan euron liikevaihdon, työllistää 1 000 henkeä, ja Pielispakari leipoo lähes 100 miljoonaa piirakkaa vuodessa, mikä kuvastaa perinteen elinvoimaa. Puumalassa osallistujat pääsivät mukaan Paula Okkolan karjalanpiirakkapajaan, jonka yhdeksän vuotta jatkunut toiminta on vetänyt runsaasti kansainvälisiä kävijöitä ja osoittanut perinneherkkujen kasvavan matkailupotentiaalin. Taipalsaarella syvennyttiin perinneleivonnaisten asemaan, näkyvyyteen ja tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Paneelin viesti kiteytyi selkeästi: perinteet tarvitsevat lisää tarinoita, parempaa saatavuutta, vahvempaa läsnäoloa ravintoloissa, ruokakasvatusta, modernia tuotteistusta sekä ennen kaikkea lisää puhetta piirakasta. Tilaisuuksiin liittyen Saimaa ERG kutsuttiin myös MTV3 Huomenta Suomen suoraan lähetykseen, jossa piirakkatietoutta jaettiin yhteistyössä Karjalan Liiton kanssa (maan 4. katsotuin ohjelma, n. 500 000 katsojaa)
Osallistujia: 71 henkilöä
Toteuttajat: Saimaa ERG -hanke yhteistyössä MKN Itä-Suomi / ProAgria Itä-Suomi, Pohjois-Karjalan Martat, Helsingin yliopisto / Ruralia-instituutti, Lappeenrannan Museot, Karjalan Liitto ja Karjalan Liiton Etelä-Karjalan piiri.
Mitä tapahtuma opetti? Yksinkertainen ja perinteeseen nojaava konsepti toimii hyvin, kun se toteutetaan laadukkaasti ja osallistavasti. Tällaiset tuotteet kiinnostavat paikallisia asukkaita sekä matkailijoita kotimaasta ja ulkomailta.
7.–9.6.2024
Koko Saimaa saunoo -tapahtuma kokosi juhlavuonna 7.–9. kesäkuuta 2024 Saimaan alueen asukkaita ja matkailijoita nauttimaan monipuolisista saunaelämyksistä. Alueella oli avoinna yli kymmenen erilaista saunaa ja saunatapahtumaa perinteisistä puusaunoista turve-, savu-, kärry- ja telttasaunoihin, ja saunoja löytyi mm. Rääkkylästä, Lieksasta, Sulkavalta, Savonlinnasta, Rautjärveltä, Heinävedeltä ja Puumalasta. Viikonlopussa korostuivat myös saunaruoka ja -juoma: perinteisen makkaran rinnalla tarjottiin kotaillallisia, saunamenuja, nuotioeväitä ja savukalaa, joita täydensivät saunaloitsut ja -runot. Tapahtuman yhteydessä julkaistulta verkkosivulta löytyivät kattavasti alueen saunapalvelut, seremonia- ja hemmotteluhoidot, perinnesaunottajat sekä saunaruuan ideat, ja saunojen sijainteja pystyi tutkimaan karttasovelluksesta.
Osallistujia: noin 400 henkilöä
Mitä tapahtuma opetti? Tarinallistettu saunaelämys yhdistettynä ruokaan on toimiva ja matkailijoita kiinnostava kokonaisuus. Tällaista tuotetta varsinkin ulkomaalaiset matkailijat toivovat helposti ostettavaksi.
4.12.2024
Kulttuurilounas Lappeenrannan linnoituksen Kehruuhuoneessa tarjosi 4.12.2024 elämyksen, jossa suomalaisuus ja eteläkarjalaisuus sulautuivat live-musiikkiin, tanssiin ja paikallisiin makuihin. Pianistin ja kahden tanssijan noin 30 minuutin teos esitettiin kaksi kertaa, ja lounaskävijät saivat itse päättää, miten he halusivat kokea esityksen: seurata sitä tarkasti, nauttia osittain tai vain antautua tunnelmaan ruokaillessaan normaalisti. Konsepti oli immersiivinen ja installaatiomainen, ja sen tavoitteena oli tuoda taidetta ihmisten arkeen ilman, että heidän tarvitsi erikseen mennä konserttiin, museoon tai tanssiesitykseen, tarjoten uudenlaisen tavan kokea taidetta ja lisätä sen saavutettavuutta. Lounas painottui paikallisiin lähituottajien antimiin, ja kulttuurilounaan ajankohta viritti itsenäisyyspäivän tunnelmaan, yhdistäen ruokakulttuurin, taiteen ja juhlan miellyttäväksi kokonaisuudeksi. Tilaisuuden toivottiin toimivan pilotointina, josta voisi syntyä jatkuva yhteistyövaihtoehto vaihtuviin sisältöihin tulevina vuosina.
Työryhmä: tanssijat Veera Sojakka ja Sanna Salama, pianisti Risto Sojakka
28.10.2023
Video Pellolta pöytään Pohjois-Karjalasta osallistujat pääsivät tutustumaan Pellolta pöytään -makumatkaan 28.10.2023, jossa ruoka, paikalliset raaka-aineet, käsityö, kulttuuri ja maisema yhdistyivät elämykselliseksi kokonaisuudeksi. Matka alkoi TaitoKorttelista, jossa esiteltiin pohjoiskarjalaisia elintarvike- ja käsityöyrittäjiä, ja jatkui Kauppahalliin Emman puotiin sekä lopulta maatiloille: VillaValkeassa leivottiin sultsinoita, Navettavalkea Oy:ssa tutustuttiin emolehmätuotantoon ja viljanviljelyyn. MaitoKarelian tilalla nähtiin, miten perinteinen maatalous yhdistyy jatkojalostukseen ja suoramyyntiin. Osallistujat antoivat matkalle kiitettävän arvosanan ja kiittelivät erityisesti yrittäjien tapaamisia, monipuolisia kohteita sekä mahdollisuutta osallistua ruoan valmistukseen. Tunnelma koettiin rennoksi ja opettavaiseksi, ja kokemus jätti elämyksellisen muiston Pohjois-Karjalan ruokakulttuurista, paikallisista raaka-aineista ja yrittäjien osaamisesta. Makumatkaa kehitettiin saadun palautteen perusteella, ja sen pohjalta oli mahdollista suunnitella myös uusia ruokamatkareittejä. Pilotointi toimi samalla inspiraationa ProAgrian ylimaakunnalliselle Pellolta pöytään -näkyväksi -hankkeelle, jossa kytketään itäisen Suomen kestävä ruoantuotantotapa European Region of Gastronomy Saimaan yritys- ja tapahtumaketjuun ja osaksi ruokamatkailua. 19 Toteuttajat: ProAgria Itä-Suomi, Karelia á la Carte, TaitoKortteli, Emman Puoti, VillaValkea, MaitoKarelia Oy