Saimaan metsien aarteet -teemaviikko nostaa itäisen Suomen ruokamatkailun uudelle tasolle 19.-28.9.2025

Saimaan metsien aarteet -teemaviikko nostaa itäisen Suomen ruokamatkailun uudelle tasolle 19.-28.9.2025

Itä-Suomen ruokamatkailun syksy huipentuu, kun Etelä-Karjala, Etelä-Savo ja Pohjois-Karjala yhdistävät voimansa Saimaan metsien aarteet -teemaviikolla 19.–28.9.2025. Teemaviikko kutsuu mukaan alueen ravintolat ja matkailuyritykset toteuttamaan omannäköisiään elämyksiä, joissa yhdistyvät luonto, lähiruoka, kulttuuriperintö ja paikalliset tarinat.

Teemaviikko tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden kehittää uusia palvelutuotteita, joissa ruokamatkailu, luontoelämykset ja kulttuurisisällöt yhdistyvät. Samalla syntyy uusia yhteistyömahdollisuuksia maakuntien ja toimijoiden välillä.
 

– Toivomme teemaviikkoon mukaan mahdollisimman monia yrityksiä kolmen maakunnan alueelta – yrityksille tämä on maksuton matalan kynnyksen tilaisuus kehittää uutta, testata konsepteja ja verkostoitua. Mukaan voi lähteä juuri omiin resursseihin sopivalla tavalla, kannustaa Taste Saimaan hankeasiantuntija Anu-Anette Varho.
 

Viikko on avoin kaikille Etelä-Karjalan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan ravintoloille ja matkailutoimijoille. Mukaan voi osallistua 10 euron hintaisella maisteluannoksella tai teemanmukaisella tapahtumalla, esimerkiksi päivän mittaisella retkellä tai moniaistisella luontoelämyksellä.

Itäsuomalainen ruokaperinne ja paikallinen lähiruoka ovat teemaviikon ytimessä – ja samalla merkittäviä matkailuvaltteja, joita alueella halutaan nostaa entistä vahvemmin esiin.

Kolmen maakunnan yhteinen panostus

Etelä-Savon maakuntajohtaja Heini Utunen iloitsee kolmen maakunnan yhteisestä avauksesta:

– Olemme innolla mukana ja haastamme lämpimästi mukaan myös muiden maakuntien yritykset. Saimaan metsät ja makumaailmat ansaitsevat tulla koetuiksi.
 

Haaste otetaan vastaan myös Pohjois-Karjalassa. Maakuntajohtaja Markus Hirvonen painottaa kulttuurin ja luonnon roolia:

– Ruoka on kielen ja luonnon ohella tärkeimpiä kulttuuriperintömme ilmentymiä. Lähdemme ilolla mukaan – nyt jos koskaan on aika nostaa itäisen Suomen ruoka- ja luontoelämykset ansaitsemalleen tasolle.

Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Satu Sikanen korostaa yhteistyön ja elämyksellisyyden merkitystä:

– Tämä on loistava tilaisuus tehdä yhdessä uutta ja näkyvää. Itäsuomalaisuus maistuu parhaimmalta silloin, kun se tarjoillaan luonnon, tarinoiden ja ihmisten kautta – ja juuri sitä tämä teemaviikko tekee.
 

Syksyn teemaviikolle jo varmistuneita tapahtumia

Ruoan ja luonnon ympärille on jo varmistunut useita tapahtumia Saimaan metsien aarteet -viikolle.

  • Food Art for Kids – Lasten ja nuorten ruokakasvatuksellinen tapahtuma, jossa lähiruoka ja luovuus kohtaavat. Toteuttaja: Hellapoliisi Oy & Taidevaltatie Toivo ry¨
  • Päivän sieniretki Mustalle Mäntyjärvelle – Opastettu sieniretki ja nuotioruokaa luonnossa. Toteuttaja: Matexpro Oy
  • Jänissaari – Mielen matka makujen metsiin – Jokivenematka, Metsämieli-retki ja eräruokaa. Toteuttaja: Mantan Majatalo ja Luontopalvelut
  • Tarinoiden Jokilaakso – Kulttuuriympäristön ja luonnon antimien tarinallinen esittely Urpolassa. Toteuttaja: Mikkelin Oppaat ry
  • Kuha o kalloo Pien-Toijolan kekrijuhlassa 27.9. – Kekripöydän kalalautanen ja sadonkorjuun antimia omavaraistalouden mukaisesti. Toteuttaja: Ristiina Seura ry
  • Hengitä, maista, tunne – Villiruokaa ja hengitysharjoutuksia luonnossa. Toteuttaja:Sydänlanka ry
  • Annin aikaan – pirtin pihalta, metsien kätköistä – Vanhan kansan tapojen elävöitystä luonnon antimia hyödyntäen. Toteuttaja: Venejoen Mylly
  • Huuda runo, maista metsä – esteetön elämyspolku Siikaveden rannalla. Toteuttaja: Wellnet & SirLai Oy

Ilmoittautuminen ja lisätiedot

Yritykset voivat ilmoittautua mukaan teemaviikolle Taste Saimaan verkkosivuilla: tastesaimaa.fi/saimaan-metsien-aarteet. 8.6.2025 mennessä ilmoittautuneet saavat näkyvyyttä tapahtumaviikon ennakkomarkkinoinnissa jo kesän aikana.

Lisätiedot:

Anu-Anette Varho

Hankeasiantuntija

+358 40 673 7507

anu-anette.varho@esavo.fi

tastesaimaa.fi

Tilaa uutiskirje

Haluatko pysyä kartalla Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden rakentamisessa? Tilaa uutiskirjeemme!